Πάνω από 400 ευρωπαϊκοί φορείς ζητούν σύνδεση των άμεσων ενισχύσεων με την προσφορά του αγρότη και όχι με τη γη

Ανοιχτή επιστολή από οργανώσεις 12 κρατών-μελών που απαιτούν ριζικές αλλαγές στην ΚΑΠ

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα από την ΚΑΠ ζητούν 400 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από 12 κράτη-μέλη, με ανοιχτή επιστολή τους προς την Τζούλια Κλόκνερ, ομοσπονδιακή υπουργό Επισιτισμού και Γεωργίας της Γερμανίας και -πλέον- πρόεδρο του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ομολόγων της.

Η απόφαση λήφθηκε με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την 31η Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου. Η γερμανική προεδρία έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ εντός της θητείας της, η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι συνασπισμοί οργανώσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία προέρχονται από το Βέλγιο, τη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Με επικεφαλής την πανευρωπαϊκή συμμαχία Good Food Good Farming και τη γαλλική πλατφόρμα οργανώσεων Pour Une Autre Pac, ζητούν περισσότερη φιλοδοξία στις διαδικασίες της ΚΑΠ όσον αφορά περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς στόχους.

Επιπλέον, υιοθετώντας μια προσέγγιση υπέρ της επισιτιστικής αυτάρκειας, επικεντρώνονται στην καθιέρωση ενός μοντέλου παροχής δημόσιων αγαθών με αντάλλαγμα δημόσιο χρήμα. Αυτό προϋποθέτει την πιο ισχυρή παρακολούθηση της αγροτικής απόδοσης και τη μετάβαση σε ενισχύσεις βάσει αποτελεσμάτων, αποκλίνοντας από το σύστημα ενισχύσεων ανά εκτάριο.

Επιπλέον, οι υπογράφοντες απαιτούν βελτιωμένη ενσωμάτωση και διαφάνεια των εμπλεκομένων στον αγροτικό τομέα, όπως και συμβατότητα της αγροτικής πολιτικής με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Αναλυτικά, οι 400 οργανώσεις ζητούν από την κα Κλόκνερ να ηγηθεί του Συμβουλίου κινώντας τις διαδικασίες για:

 Μια αναθεώρηση της ΚΑΠ που να είναι συμβατή με την Πράσινη Συμφωνία, ιδίως με τους στόχους των δύο στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» (F2F) και για τη «Βιοποικιλότητα», διατηρώντας παράλληλα μια κοινή προσέγγιση σε ολόκληρο το φάσμα της ΕΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει τη θεμελιώδη αλλαγή της προοπτικής της ΚΑΠ ώστε να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη ικανότητα παραγωγής τροφίμων, ανοικοδομώντας λειτουργικά οικοσυστήματα, ευθυγραμμίζοντας τον αγροτικό τομέα με τις νομικές υποχρεώσεις βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού και ενισχύοντας τη μετάβαση στην υγιεινή διατροφή.

Ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας όσον αφορά τις προϋποθέσεις πολλαπλής συμμόρφωσης της ΚΑΠ, την καλή διαβίωση των ζώων, τη δημόσια υγεία, τη βιώσιμη χρήση του νερού, την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, βελτιώνοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την ανανέωση των γενεών.

Την αντικατάσταση των «τυφλών» ενισχύσεων ανά εκτάριο με την αρχή του «δημόσιου χρήματος για δημόσιες υπηρεσίες» (συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης στην ύπαιθρο), μετατόπιση της στήριξης σε μέτρα που επιτρέπουν στους αγρότες να επενδύσουν στην αγροοικολογική μετάβαση, συνοδευόμενα από μηχανισμούς που βασίζονται στην αγορά για τη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας, ούτως ώστε οι αγρότες να μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση από την εργασία τους, καθώς και μεγαλύτερο εκτόπισμα στην αλυσίδα αξίας.

Την ενίσχυση του λεγόμενου νέου μοντέλου παράδοσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ θα χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, βελτιώνοντας τους δείκτες βάσει αποτελεσμάτων, καθώς και τους ελέγχους απόδοσης και παρακολούθησης της ΚΑΠ, και θέτοντας κοινά και φιλόδοξα περιθώρια χρηματοδότησης.

Εγγυήσεις για αποτελεσματική διαφάνεια και συμπερίληψη των ενδιαφερομένων στις εθνικές διαδικασίες για την προετοιμασία στρατηγικών σχεδίων, καθώς και στις συζητήσεις για τις εθνικές θέσεις, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών και της Κομισιόν.