Πάνω από 80 λεπτά οι προπωλήσεις σύσπορου βαμβακιού

Δεν βιάζονται προσώρας να κατοχυρώσουν τις υψηλές τιμές οι παραγωγοί

του Γιάννη Τσατσάκη

Με τη λογική «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» φαίνεται ότι κινούνται οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά το σύσπορο της νέας σεζόν, καθώς παρά τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές και τα αντίστοιχα υψηλά περιθώρια κέρδους που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι, το ενδιαφέρον για προπωλήσεις εξακολουθεί να είναι σχετικά υποτονικό.

Αποκρούοντας τις διορθωτικές τάσεις που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο το προηγούμενο διάστημα, το χρηματιστήριο βάμβακος κατάφερε εντέλει όχι μόνο να διατηρήσει τα κεκτημένα των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά και να κινηθεί εκ νέου ανοδικά, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή τα συμβόλαια Μαΐου να έχουν ξεπεράσει τα 140 σεντς/λίμπρα και ο Δεκέμβριος του 2022 –βάσει του οποίου γίνονται σήμερα οι τιμολογήσεις της επόμενης σοδειάς– να βρίσκεται πάνω από τα 120 σεντς (ενδεικτικά, 122,18 σεντς/λίμπρα ήταν το κλείσιμο της Τετάρτης 13 Απριλίου).

Τα επίπεδα αυτά, σε συνδυασμό με την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ που κινείται στην περιοχή του 1,0850, δίνουν πλέον τιμές σταθερά άνω των 80 λεπτών/κιλό για το σύσπορο της νέας σοδειάς, νούμερο αν μη τι άλλο αρκετά δελεαστικό. Παρ’ όλα αυτά, οι παραγωγοί εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί να προχωρήσουν σε επιθετικές προπωλήσεις, ώστε να «κλειδώσουν» από τώρα μέρος αυτών των κερδών, εκτιμώντας προφανώς ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Από την άλλη, οι τιμές αυτές φαίνεται να δημιουργούν την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας και να λειτουργούν ως ισχυρό κίνητρο, προκειμένου οι αγρότες να συμπεριλάβουν το βαμβάκι στο πλάνο των εαρινών σπορών.

Γι’ αυτό και η εκτίμηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή και παρά την έλξη που εξακολουθούν να ασκούν ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και ο ηλίανθος, είναι ότι το βαμβάκι όχι μόνο θα διατηρήσει τις εκτάσεις της περσινής χρονιάς, αλλά πιθανότατα θα καταγράψει και μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση.

Ευνοϊκό το περιβάλλον

Σε κάθε περίπτωση, το βαμβάκι όπως και τα υπόλοιπα commodities ευνοούνται αυτήν τη στιγμή από το ευρύτερο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Ο εκρηκτικός συνδυασμός της «στενής» προσφοράς, της αναταραχής που έχει δημιουργήσει στις αγορές και στα δίκτυα εφοδιασμού ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο καλπάζων πληθωρισμός, που με τη σειρά του σπρώχνει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τα κερδοσκοπικά κεφάλαια στα εμπορεύματα που παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, συντηρούν ένα κλίμα υψηλών τιμών.

Σε επίπεδο θεμελιωδών, τα δεδομένα εξακολουθούν να είναι εξίσου ευνοϊκά και, μάλιστα, η ανησυχία που καταγράφεται εσχάτως για την ξηρασία στο Τέξας –περιοχή που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% των εκτάσεων με βαμβάκι στις ΗΠΑ– στηρίζει έτι περαιτέρω το σενάριο μιας νέας ανόδου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μετρούν αντίστροφα στη Θράκη για τη σπορά

Στη Θράκη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη σπορά του βαμβακιού, που θα γίνει το τελευταίο τριήμερο του Απριλίου.

«Αυτή την περίοδο γίνεται το ψιλοχωμάτισμα, η λίπανση των χωραφιών και θα ακολουθήσει η ζιζανιοκτονία, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη σποροκλίνη και να γίνει η σπορά», λέει στην «ΥΧ» ο Nίκος Κουρκούτας, παραγωγός και γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Ταυτόχρονα με την προετοιμασία, οι παραγωγοί έχουν το βλέμμα στην τιμή του βαμβακιού και αρκετοί στρέφονται στις προπωλήσεις. «Φέτος, οι τιμές είναι ιδιαίτερα καλές. Η τιμή, αυτήν τη στιγμή, είναι πάνω από 80 λεπτά/κιλό», αναφέρει, προσθέτοντας ότι δύναται να κλείσει κάποιος έως και το 30% της παραγωγής του.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι προπωλήσεις είναι σημαντικό εργαλείο διασφάλισης μέρους της παραγωγής, λόγω και του αυξημένου κόστους και τονίζει ότι είναι βασικό οι αγρότες να προσέξουν την παραγωγή τους, γιατί, παρά τα υψηλά έξοδα στα αγροεφόδια, το βαμβάκι μπορεί να αποφέρει φέτος σημαντικά έσοδα. Κατά την εκτίμηση του κ. Κουρκούτα, το βαμβάκι θα παραμείνει κοντά στα περσινά στρέμματα, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

«Για τους παραγωγούς, είναι καλό να κινηθεί μεταξύ 2,5 και 3 εκατ. στρεμμάτων πανελλαδικά, γιατί εξασφαλίζουν υψηλότερη ειδική ενίσχυση βάμβακος», σημειώνει, συμπληρώνοντας πάντως ότι σε υφάλμυρες περιοχές, όπως η Νοτιοδυτική Ροδόπη, το βαμβάκι είναι μονοκαλλιέργεια λόγω της ποιότητας των εδαφών.

Μαρία Αμπατζή