Στα πάνω του ο ηλίανθος, πήγαν «στα σίγουρα» οι αγρότες

Εκτιμήσεις για αύξηση στρεμμάτων έως 15% στον Έβρο

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση στρεμμάτων στον ηλίανθο, που φέτος αναπτύσσει δυναμική και φαίνεται να προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στον Έβρο, περιοχή όπου καλλιεργούνται τα περισσότερα στρέμματα η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά από χωριό σε χωριό.

Σύμφωνα με το ΟΣΔΕ, οι εκτάσεις ηλίανθου ανήλθαν σε 714.794 στρέμματα το 2018

Πάντως, οι αγρότες που συνομίλησαν με την «ΥΧ» ανέφεραν ότι ο κόσμος αφήνει κατά μέρος το σιτάρι και στρέφεται στον ηλίανθο λόγω της σταθερής του τιμής που προσφέρεται από τις εταιρείες που παράγουν βιοντίζελ. Χωρίς σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι κλείνει η χρονιά στην Κεντρική Μακεδονία. Τις προετοιμασίες τους στα χωράφια έχουν ξεκινήσει όσοι σκέφτονται να σπείρουν ελαιοκράμβη με την ελπίδα φέτος να έρθουν οι απαραίτητες βροχές μέσα στον Σεπτέμβρη.

Έβρος

Ικανοποιητικές αποδόσεις στα ξηρικά, ο καύσωνας «έκοψε» κιλά

Στην «ΥΧ» μίλησε ο πρόεδρος του ΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπρος Κουμπρίδης, δίνοντας την εκτίμησή του για τη φετινή συγκομιδή: «Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής. Οι παραγωγές στα ξηρικά βρίσκονται στα 200 – 250 κιλά. Βέβαια, αυτό το νούμερο διαφοροποιείται από χωριό σε χωριό. Για παράδειγμα, σε περιοχές που έβρεξε έχουμε αποδόσεις και στα 300 κιλά / στρέμμα σε άλλες περιοχές, όμως είμαστε πολύ πιο χαμηλά. Στα ποτιστικά οι αποδόσεις είναι στα 350 – 400 κιλά και είναι πολύ καλές.

Στρεμματικά εκτιμώ ότι βρισκόμαστε 10% πάνω σε σχέση με πέρσι και ο βασικός λόγος είναι η δυσαρέσκεια του κόσμου με το σιτάρι, που ώθησε αρκετούς να προτιμήσουν τη σιγουριά των συμβολαίων του ηλίανθου». Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καζακούδης, παραγωγός από τη Ζώνη του Βόρειου Έβρου, μας ανέφερε: «Προσωπικά αλώνισα μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, στα ξηρικά οι αποδόσεις κινούνται στα 200 κιλά και στα ποτιστικά στα 300.

Συμφωνώ με την εκτίμηση ότι μπήκαν περισσότερα στρέμματα φέτος». Για αύξηση στρεμμάτων κοντά στο 15% έκανε λόγο και ο Ιωάννης Σαρίδης, που καλλιεργεί ηλίανθο στα Μαράσια Έβρου: «Ο κόσμος στράφηκε στον ηλίανθο, γιατί άλλα προϊόντα, όπως το βαμβάκι, παρουσιάζουν σημαντικές αυξομειώσεις στη χρηματιστηριακή τους τιμή. Στον ηλίανθο, αντιθέτως, ξέρεις τι θα πάρεις οπότε αν πιάσεις καλές αποδόσεις έχεις να περιμένεις έσοδα. Άλλωστε, το καλλιεργητικό κόστος είναι παρόμοιο με το σιτάρι, αλλά στο σιτάρι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Κεντρική Μακεδονία

Σταθερή η εικόνα

Χωρίς μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρσι ως προς τα στρέμματα εκτιμά ότι εξελίσσεται η καλλιέργεια ο διευθύνων σύμβουλος της «Φυτοενέργεια ΑΕ», Οδυσσέας Γαβρανίδης: «Είμαστε περίπου στη μέση της συγκομιδής, η χρονιά μοιάζει με την περσινή. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε καλύτερες αποδόσεις, σε άλλες όχι τόσο, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Στα καλά χωράφια, οι αποδόσεις φτάνουν 350 – 400 κιλά / στρέμμα. Είναι όμως πρόωρο για να πούμε ότι η χρονιά είναι καλύτερη από πέρσι. Στρεμματικά, κινούμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρσι».

Ξεκινούν οι προετοιμασίες στην ελαιοκράμβη

Τις βροχές του Σεπτεμβρίου περιμένουν οι παραγωγοί για να αποφασίσουν αν θα σπείρουν ελαιοκράμβη, μία ακόμα συμβολαιακή καλλιέργεια που γνωρίζει ανάπτυξη όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά και τη Θεσσαλία.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της βολιώτικης εταιρείας «Αγρομηχανική», Θανάσης Κούντριας, «εν αντιθέσει με τη Βόρεια Ελλάδα, στη Μαγνησία είχαμε τις απαραίτητες βροχές, ώστε να σπείρουμε ελαιοκράμβη, η οποία πήγε καλά, ενώ γενικότερα τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια προσφέρει καλά εισοδήματα για τους παραγωγούς. Καθοριστικός παράγοντας, πέρα από τις βροχές, είναι όταν έρθει ο χειμώνας το φυτό να βρίσκεται στα 4 – 6 φύλλα».

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρανίδης ανέφερε: «Πέρσι η χρονιά ήταν πολύ κακή για την Κεντρική Μακεδονία, όμως αν ο καιρός επανέλθει στα φυσιολογικά του δεδομένα, θεωρώ ότι ο κόσμος θα επιστρέψει στην καλλιέργεια.

Όσοι βάζουν ηλίανθο κάνουν εύκολα τη μετάβαση στην ελαιοκράμβη. Υπάρχουν επαγγελματίες αγρότες με αρδευόμενα χωράφια που σπέρνουν ελαιοκράμβη από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, τις ποτίζουν και βγάζουν 450 – 500 κιλά / στρέμμα, χωρίς να λέμε ότι αυτή είναι απαραίτητα η λύση που ταιριάζει σε όλες τις περιοχές και για όλες τις ποικιλίες».