Πανθεσσαλική αγροτική διαμαρτυρία σε ΟΓΑ – ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας

Σε ανασύνταξη και επανασχεδιασμό δράσεων βρίσκονται σήμερα οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας προχωρούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στη Λάρισα, σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην οποία επισημάνθηκε ότι πρόκειται για συμβολική διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Ο αγροτικός κόσμος αναγκάζεται να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, διότι δεν υλοποιήθηκαν, όπως ειπώθηκε, οι δεσμεύσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ενώ έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο του μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση και ψήφισαν 222 βουλευτές, αντιαγροτικοί νόμοι όπως της άγριας φορολόγησης, του νέου ασφαλιστικού που τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Βαγγέλης Μπούτας, χρωστάνε στους αγρότες εκατοντάδες εκατομμύρια από προγράμματα και ενισχύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εκτεταμένες ζημιές από παγετό, πλημμύρες και χαλάζι που υπέστησαν καλλιέργειες της Θεσσαλίας, ζημιές που ακόμη δεν έχουν εκτιμηθεί «με ευθύνη της κυβέρνησης που απαξιώνει τον ΕΛΓΑ». Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, ζητούν: Να μείνει στα χαρτιά ο ασφαλιστικός νόμος, να υπάρξει ασφάλιση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθεί το τέλος 6.95% για την υγεία. Να ξεκινήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και να υπάρξει ολική αποζημίωση, ο ΕΛΓΑ να είναι κρατικός φορέας με επαρκή χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους, την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, να δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους αγρότες από ενισχύσεις, αποζημιώσεις, προγράμματα.

«Ο,τι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, κανείς και ποτέ δε μας χάρισε τιποτα. Ακόμη και αυτό το κουτσουρεμένο αφορολόγητο το κατακτήσαμε μετά από 40 ημέρες στα μπλόκα. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος ώστε να ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Μπορούμε με τους αγώνες και τη συμμετοχή μας να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και που οδηγήσει χιλιάδες από εμάς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Μπορούμε με την οργάνωση στους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες να συσπειρώσουμε και άλλους αγρότες και κτηνοτρόφους, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί», ανέφερε ο κ. Μπούτας.

Πηγή: ΕΡΤ