Παραδείγματα αγροτικής τεχνολογίας από startup στη Νορβηγία (video)

nofence φράχτης κτηνοτροφία στην Νορβηγία
-Διαφήμιση-

Η Νορβηγία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα αγροτικής τεχνολογίας AgFunder, δεν αποτελεί έναν παγκόσμιο παίκτη στον αγροδιατροφικό τομέα και μάλλον δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει. Ωστόσο, δραστηριοποιείται αρκετά στην αγροτική τεχνολογία με τις πέντε από τις 13 startup που παρουσιάστηκαν φέτος στην παγκόσμια διάσκεψη αγροτικής καινοτομίας στο Λονδίνο να είναι νορβηγικές.

NoFence: Ο πρώτος εικονικός φράκτης για ζώα στον κόσμο

Η συγκεκριμένη startup δημιουργεί έναν εικονικό φράχτη μέσω κολάρων GPS στα ζώα που επιτρέπει στον αγρότη να οριοθετήσει την περιοχή στην οποία θέλει να βοσκήσουν. Όταν ένα ζώο διασχίσει το αόρατο όριο Nofence, το κολάρο αρχίζει να δονείται προειδοποιώντας τον χρήστη. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται ήδη από 2.500 χρήστες.

Soilsteam International: Η πρώτη μηχανή που θερμαίνει το έδαφος σε βάθος 30 cm με ατμό

Δημιουργήθηκε από μία ομάδα αγροτών που επιθυμούσαν να μειώσουν δραστικά τη χρήση φυτοφαρμάκων στην παραγωγή τροφίμων. Η λύση ήταν η χρήση ατμού. Σε συνεργασία με την τοπική βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις επιχειρήσεις τεχνολογίας, η ομάδα έχει αναπτύξει μια λύση ατμού για το έδαφος, η οποία έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά αποτελεσματικά τους μύκητες, τα νηματώδη παράσιτα και τα ζιζάνια, μέχρι βάθος 30 εκατοστών. Οι δοκιμές πεδίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018 έδειξαν αύξηση της απόδοσης για τα λαχανικά, όπως τα καρότα άνω του 40%.