Παραδοσιακά γίδινα προϊόντα από τρεις νεαρές κτηνοτρόφους στο Ελληνόκαστρο Τρικάλων

Επιτυχία, μεταξύ άλλων, είναι να μπορείς να πραγματοποιήσεις τους στόχους που έχεις θέσει σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Σε αυτήν τη φάση βρίσκονται τρεις αδερφές από το Ελληνόκαστρο Τρικάλων, η Ιωάννα, η Ζωή και η Αθανασία Καρρά, οι οποίες έκαναν πράξη τον στόχο τους για τη μεταποίηση του γίδινου γάλακτος που παράγουν.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, η «ΥΧ» είχε προβάλει την πορεία των τριών, όταν ακόμα έδιναν το γάλα τους στη βιομηχανία. Σήμερα, δημιουργούν τέσσερις διαφορετικούς κωδικούς, με τους οποίους προμηθεύουν την τοπική αγορά των Τρικάλων. Με την εκπαίδευση της Ιωάννας στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, οι νεαρές κτηνοτρόφοι είχαν την κατάλληλη βάση για να κάνουν το επόμενο βήμα. «Σπούδασα στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων έχοντας ως στόχο να εκπαιδευτώ στην τυροκομία και να δημιουργήσω προϊόντα από το γάλα που παράγουμε», αναφέρει στην «ΥΧ» η Ιωάννα.

Οι τρεις αδερφές διαχειρίζονται σήμερα μία κτηνοτροφική μονάδα 1.200 γιδιών και δημιουργούν σε μορφή οικοτεχνίας κεφίρ –η παραγωγή του οποίου θα ξεκινήσει πάλι με τη νέα χρονιά–, γιδοτύρι, βούτυρο, αλλά και το τοπικό τυρί νιβατό, το οποίο, όπως περιγράφει η Ιωάννα, είναι ένα αλειφώδες τυρί με υπόξινη γεύση και το όνομά του προέρχεται από το τοπικό ρήμα νιβατίζω, που σημαίνει ανακατεύω. «Προχωρήσαμε στη μεταποίηση με ίδια κεφάλαια, καθώς μέχρι στιγμής οι ποσότητες που παράγουμε δεν είναι πολύ μεγάλες, γιατί στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ποιότητα και να κάνουμε μικρά και ελεγχόμενα βήματα», εξηγεί η Ιωάννα και συνεχίζει, λέγοντας ότι «αγοράσαμε τον εξοπλισμό και διαμορφώσαμε έναν χώρο για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας. Όταν χρειαστήκαμε βοήθεια και επιπλέον πληροφορίες, απευθυνθήκαμε στη Γαλακτοκομική Σχολή και συγκεκριμένα στη διευθύντρια, η οποία μας βοήθησε πολύ».

Η Ιωάννα τονίζει, επίσης, ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες κυρίως ως προς τη γραφειοκρατία, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι συγκεχυμένο, ενώ υπάρχουν και περιορισμοί στη διάθεση των προϊόντων. «Τα πρώτα θέματα που αντιμετωπίσαμε ήταν τα γραφειοκρατικά, γιατί είναι λίγο μπερδεμένο το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την οικοτεχνία, δεν έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα και πηγαίναμε ψάχνοντας από την αρχή. Υπάρχουν, επίσης, αρκετοί περιορισμοί στη διάθεση των προϊόντων», αναφέρει.

Επόμενα σχέδια

Επόμενος στόχος των τριών αδερφών είναι να δημιουργήσουν κι άλλα προϊόντα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ιωάννα, «προσπαθούμε πρώτα να δημιουργήσουμε ένα αγοραστικό κοινό και έπειτα να προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων προϊόντων. Επιμένουμε στην ποιότητα και θα αυξήσουμε την παραγωγή, όταν δούμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε ποιοτικά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Αυτό που επιθυμούμε είναι να επικεντρωθούμε στα φρέσκα προϊόντα, όπως το το κεφίρ και το νιβατό, γιατί πιστεύουμε ότι παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα αναλλοίωτα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς δεν δέχονται μεγάλη επεξεργασία».