Παραδοσιακή Γαλοπούλα: Στα 5 ευρώ βλέπουν την τιμή οι πτηνοτρόφοι

Λιγοστεύουν κάθε χρόνο τα ντόπια παραδοσιακά γαλόπουλα που προγραμματίζουν οι εκτροφείς με προορισμό την αγορά των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι αναγκάζονται είτε να εγκαταλείψουν το αντικείμενο, είτε να στραφούν αποκλειστικά στην αναπαραγωγή για εξαγωγή σε γειτονικές χώρες. Από μια άλλη σκοπιά, η γενικευμένη αυτή τάση μείωσης της προσφοράς και το κλίμα που δημιουργεί στην αγορά, αφήνει προσδοκίες για βελτιωμένες τιμές φέτος, έναντι των περσινών.

Πτώση 10% στην παραγωγή

«Πέρσι, από τη Θεσσαλία και από 2-3 μονάδες στις Σέρρες, έφτασαν στην αγορά 50.000-55.000 ντόπιες γαλοπούλες. Φέτος δεν νομίζω ότι θα είναι περισσότερες από 42.000-43.000 στο σύνολο», μας είπε ο Γιώργος Μίντζας, ο οποίος διατηρεί μονάδα αναπαραγωγής και εμπορίας νεοσσών και εκτροφής στα Φάρσαλα. Όπως εξηγεί, «ο περιορισμός της εκτροφής οφείλεται στο αυξημένο κοστολόγιο. Πέρσι, ο παραγωγός πληρώθηκε από 4,3 μέχρι 4,6 ευρώ το κιλό. Με 4,5 ευρώ το κιλό θα πιάσει 21 ευρώ στη γαλοπούλα των 4,8 κιλών. Ο παραγωγός βγάζει 3-4 ευρώ. Όλα τα άλλα είναι έξοδα. Για να έχει κίνητρο να ασχοληθεί την επόμενη χρονιά, θα έπρεπε να έχει πάρει τουλάχιστον 40 λεπτά πιο πάνω». Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση της εκτροφής για την αγορά των Χριστουγέννων είναι σταθερά πτωτική από χρόνο σε χρόνο. «Εάν δεν πάρει μια ικανοποιητική τιμή ο παραγωγός, θα εξαφανιστεί η εκτροφή από την Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν ήδη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκτροφέας Θεόδωρος Μπακλαβάς, από το Μεγάλο Ελευθεροχώρι Λάρισας, επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος, αλλά και άλλοι συνάδελφοί του, έχουν κάνει προγραμματισμό για λιγότερες γαλοπούλες φέτος. «Από χρόνο σε χρόνο, η ντόπια παραδοσιακή γαλοπούλα μειώνεται και ο προγραμματισμός μας γίνεται όλο και πιο συντηρητικός. Η αγορά μέχρι στιγμής σιωπά. Οι έμποροι αξιοποιούν το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προϊόν που θα καταναλωθεί αποκλειστικά τα Χριστούγεννα και πιέζουν τις τιμές τελευταία στιγμή, βασιζόμενοι στην ανάγκη μας να δώσουμε τις γαλοπούλες». Και εκείνος, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι «με βάση το αυξημένο κοστολόγιο, και δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκτροφείς αγοράζουν έτοιμες ζωοτροφές, οι τιμές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια κινούνται στο κόστος. Η τιμή που θα έκανε συμφέρουσα την εκτροφή είναι 5-6 ευρώ. Τέτοιες τιμές έχουμε να δούμε τουλάχιστον πέντε χρόνια».

Στροφή στις εξαγωγές

«Η σχέση κόστους-τιμής καθιστά ασύμφορη την εκτροφή», υπογράμμισε ο Γιώργος Μηνάς, πτηνοτρόφος από τον Λαγκαδά, εξηγώντας γιατί ο ίδιος δεν θα εκθρέψει φέτος γαλοπούλες για την αγορά των γιορτών. «Πλέον, όλο και περισσότεροι από εκείνους που παραμένουν στο επάγγελμα στρέφονται στην εκτροφή για εξαγωγή ζωντανών γαλόπουλων στην Αλβανία», είπε χαρακτηριστικά.

Για πανελλαδική τάση μείωσης της εκτροφής ντόπιας γαλοπούλας κάνει λόγο και ο Παναγιώτης Σιώτος, πτηνοτρόφος από το Άργος, ο οποίος διατηρεί μονάδα αναπαραγωγής. «Το κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται στην αγορά για λιγότερες ποσότητες προκαλεί ένα ενδιαφέρον από την πλευρά των εμπόρων, που, κατά τη γνώμη μου, θα δώσει κάποια ώθηση στην τιμή στα 5 ευρώ το κιλό. Είναι, όμως, κάτι που μένει να το δούμε», ανέφερε.