Παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο νερό: Η Σιγκαπούρη καινοτομεί

Η έλλειψη γης στη Σιγκαπούρη, κάτι το οποίο εμπόδιζε τη μικροσκοπική νησιωτική χώρα να επενδύσει σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, την οδήγησε στην πλέον καινοφανή λύση, να κατασκευάσει… πλωτή μονάδα παραγωγής ενέργειας με πάνελ φωτοβολταϊκών.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, είναι πως τα πάνελ, που θα επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας και θα έχουν έκταση περίπου 10 στρεμμάτων ανά κατασκευή, θα είναι 11% πιο αποδοτικά σε ηλεκτρική ενέργεια (συνολική παραγωγή ενός megawatt) από τα αντίστοιχα της στεριάς.

Με τη χερσαία γη να είναι πολύτιμη στη μόλις 719 τετραγωνικών χιλιομέτρων Σιγκαπούρη και την κατανάλωση ρεύματος να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, λόγω των 5,6 εκατ. κατοίκων της, αυτός ο έξυπνος όσο και εναλλακτικός τρόπος παραγωγής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως η κάθε πλατφόρμα ηλιακής ενέργειας θα μπορεί να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και 250 νοικοκυριά, αφού πρώτα θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ο Tarak Mehta, πρόεδρος της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση της πλωτής πλατφόρμας, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που κατασκευάζουμε και υποστηρίζουμε αυτό το σημαντικό έργο στη Σιγκαπούρη, με την τεχνογνωσία μας και τις γνώσεις στο συγκεκριμένο τομέα». Πρόσθεσε πως το έργο αυτό είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τη στρατηγική της τεχνολογίας νέας γενιάς, την ενεργειακή επανάσταση και είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να έλθει η χώρα πιο κοντά στις ΑΠΕ.

Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι οι μικροαυτοματισμοί και οι διακόπτες προστασίας, που αποτρέπουν την καταστροφή των ηλεκτρικών κυκλωμάτων από το νερό, ενώ το τελευταίο θα ψύχει φυσικά τα ηλιακά πάνελ, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση.

Σύντομα, λοιπόν, και με το συνολικό κόστος των πλωτών πάνελ να μειώνεται κάτω από το ενοίκιο γης, η συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να αποτελέσει λύση και για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει αντίστοιχη στενότητα.