Παραγωγή κρέατος Χαλάλ με αναισθησία προτείνεται για την αγορά της Μ. Βρετανίας

Οι καταναλωτές χρειάζονται συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις ότι τηρούνται οι θρησκευτικοί κανόνες

Πρόσφορο έδαφος για την κατανάλωση κρέατος Χαλάλ, το οποίο προέρχεται από ζώα που σφάχτηκαν έχοντας υποβληθεί σε αναισθησία, διαπιστώνεται ότι υπάρχει στην αγορά της Μ. Βρετανίας. Προϋπόθεση είναι η διαβεβαίωση για τους καταναλωτές κρέατος Χαλάλ ότι η αναισθησία έχει γίνει με τρόπους συμβατούς με τους θρησκευτικούς κανόνες σφαγής.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα που διενεργήθηκε από την Κτηνιατρική Σχολή του Μπρίστολ, με θέμα «Η ηθική της κατανάλωσης κρέατος Χαλάλ: προτιμήσεις των καταναλωτών στην Αγγλία, σύμφωνα με τη μέθοδο σφαγής», η οποία δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Vet Record.

H αγορά του κρέατος Χαλάλ είναι ταχέως αναπτυσσόμενη στη Μ. Βρετανία, υπολογιζόμενη σε 70% το 2018 στα μικρά αιγοπρόβατα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί περαιτέρω, καθώς οι Μουσουλμάνοι, ως κύριοι καταναλωτές κρέατος Χαλάλ, καταναλώνουν γενικά περισσότερο κρέας, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού της Αγγλίας μέχρι το 2050, στο 7,5%.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν παύουν να υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την ευζωία των ζώων στη διαδικασία της σφαγής χωρίς προηγούμενη αναισθησία, λόγω του στρες που προκαλείται κατά τη διάρκεια και μετά τη σφαγή, αναγνωρίζουν οι ερευνητές.

Για να φέρει ένα σφάγιο τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, προϋπόθεση είναι το ζώο να είναι ζωντανό όταν του κόβουν τον λαιμό, αλλά όχι απαραίτητα αναίσθητο και να αφεθεί αρκετή ώρα, ώστε να φύγει όλο το αίμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά κρέας που προέρχεται από ζώα, τα οποία δεν έχουν υποστεί αναισθησία, ωστόσο το 14% ανέφερε ότι προτιμά το ζώο να έχει υποβληθεί σε αναισθησία, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν ζωντανό τη στιγμή της σφαγής. Εξάλλου, ένα ποσοστό της τάξης του 14% δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει τη σημασία των διαφορετικών μεθόδων σφαγής, ενώ το 9% δεν ενδιαφέρεται για το ποια μέθοδος ακολουθείται.

Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί (46%) από εκείνους που δήλωσαν ότι προτιμούν κρέας από ζώα που έχουν υποβληθεί σε αναισθησία, είπαν πως δεν είναι σίγουροι ότι αυτό πιστοποιεί ότι πρόκειται για Χαλάλ. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αναισθησία είναι σχετικά νέα τεχνική, η οποία ανακαλύφθηκε αιώνες μετά το Κοράνι.

Προσθέτουν, ακόμη, ότι υπάρχει η αίσθηση ότι ένα μέρος των Μουσουλμάνων αποφεύγουν το κρέας που προέρχεται από ζώα που έχουν υποστεί αναισθησία, επειδή έχουν αμφιβολίες για τη συμβατότητά του με τους κανόνες Χαλάλ, πράγμα το οποίο σημαίνει το ενδεχόμενο κάποια ζώα να πεθαίνουν συνεπεία της αναισθησίας, ή λόγω της πεποίθησης ότι η αναισθησία εμποδίζει την απώλεια του αίματος.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Μ. Βρετανία απέναντι στα προϊόντα που προέρχονται από ζώα που αναισθητοποιήθηκαν πριν από τη σφαγή, ίσως πρέπει να υιοθετηθεί ένα μοντέλο αντίστοιχο με της Ν. Ζηλανδίας, η οποία εφαρμόζει ένα σύστημα διασφάλισης της πιστοποίησης Χαλάλ, που διαβεβαιώνει τους Μουσουλμάνους ότι κάποιες μέθοδοι, όπως η αναισθησία με παροχή ηλεκτρισμού μόνο στο κεφάλι, δεν επιφέρει τον θάνατο πριν από τη σφαγή και, άρα, ότι η απώλεια αίματος προέρχεται μόνο από τη σφαγή.