Παραγωγοί Κρήτης: Προεκλογική … βροχή πληρωμών από την κυβέρνηση αλλά όχι στο νησί

Καταιγίδα … πληρωμών έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους παραγωγούς της χώρας, η οποία, όπως διαφαίνεται, κορυφώνεται στον δρόμο για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, με την Κρήτη να μένει εκτός…

Σημαντικά ποσά έχουν ήδη αρχίσει να πιστώνονται από τη Μεγάλη Εβδομάδα στους λογαριασμούς των παραγωγών σε νομούς όπως η Πέλλα, η Ημαθία, η Λάρισα, η Φλώρινα, η Πιερία, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η Καβάλα, η Βέροια, η Νάουσα καθώς και σε νομούς της περιφέρειας της Πελοποννήσου. Πρόκειται για πληρωμές de deminimis, αποζημιώσεις λόγω παγετού αλλά και για πολεμοενισχύσεις (ενισχύσεις δηλαδή που συνδέονται με τον οικονομικό αντίκτυπο του ρωσοουκρανικού πολέμου). Την ίδια στιγμή το Υπουργείο δρομολογεί νέες πληρωμές με ορίζοντα τον Μάη.

Ο Μιχάλης Καμπιτάκης – αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος)

Η Κρήτη απουσιάζει εντελώς από αυτές τις προεκλογικές, αγροτικές αποζημιώσεις” λέει με καταφανή δυσαρέσκεια ο Μιχάλης Καμπιτάκης – αντιπρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ (Σύνδεσμος Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος) στη Νέα Ματιά και συνεχίζει: “Σε αυτό το μπαράζ των πληρωμών οι παραγωγοί του νησιού δεν έχουν συμπεριληφθεί. Είναι λες και η Κρήτη δεν υπάρχει στον… χάρτη. Βλέπουμε τη χορήγηση de minimis σε παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού σε άλλους νομούς με τους κρητικούς σταφυλοπαραγωγούς να μένουν εκτός. Δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επίσης, σε ότι αφορά τις πολεμοενισχύσεις πρόκειται για μια συνθήκη που επηρεάζει όλους τους παραγωγούς, οπότε τα ποσά θα πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και όχι επιλεκτικά από την κυβέρνηση. Η αύξηση τους κόστους στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές έχει πλήξει οριζόντια όλους τους παραγωγούς.

Σημειώνεται ότι πριν το Πάσχα ορισμένοι παραγωγοί της Κρήτης είδαν στους λογαριασμούς τους ποσά από αποζημιώσεις και ενστάσεις φυσικών καταστροφών από τον ΕΛΓΑ, τα οποία ωστόσο ήταν δρομολογημένα και δεν έχουν σχέση με τη … βροχή πληρωμών από την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Πηγή: neamatia.gr