Παραμένουν και μετά την κρίση οι ανισότητες στις περιφέρειες της Ελλάδας

Παραμένουν και μετά την κρίση οι ανισότητες στις περιφέρειες της Ελλάδας

Διατηρούνται οι ανισότητες στις περιφέρειες της Ελλάδος και μετά την κρίση σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο περιθώριο της 4ης Διυπουργικής Συνόδου της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDPC) του οργανισμού, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, τα ποσοστά της  φτώχειας στην Ελλάδα είναι τα τέταρτα υψηλότερα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, κατά το 2018 και τα υψηλότερα σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Η πλειονότητα των θέσεων αυτών είναι μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2016 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Αττικής ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η πρώτη περιφέρεια της χώρας να έχει διπλάσια παραγωγή από την φτωχότερη. Κατά την διάρκεια της κρίσης χάθηκε κατά μέσο τα 1/3 του κατά κεφαλήν εισοδήματος με τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις να καταγράφονται στα απομακρυσμένα νησιά, στην Δυτική Ελλάδα και Δυτική Αττική. 

Όπως σημειώνεται στην μελέτη η κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, είναι ευάλωτη για διαφορετικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την απόσταση από τα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και με την παραγωγική ικανότητα.  Είναι ενδεικτικό πως το 25% των Ελλήνων δεν μπορεί να μετακινηθεί με ευκολία προς και από τα αστικά κέντρα. 

Στο μεταξύ, αν και η Αττική συγκέντρωνε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 2008-2015 χάθηκε το 6% των θέσεων εργασίας στην βιομηχανία. Αυτό, σύμφωνα με την μελέτη του ΟΟΣΑ, είχε δυσμενή  αποτέλεσμα και στην λειτουργικότητα της πόλης. 
Σε ότι αφορά την δημογραφική σύνθεση, κατά την τελευταία δεκαετία καταγράφεται μετατόπιση του 90% του πληθυσμού των παραγωγικών ομάδων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ το η ανεργία των νέων στην Ήπειρο αγγίζει το 57%. 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο εκσυγχρονισμός της βιομηχανίας με νέες και στοχευόμενες επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να συμβάλουν ώστε οι ανισότητες στις περιφέρειες της Ελλάδας να περιοριστούν. 

Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της  μελέτης του ΟΟΣΑ παρακολούθησε, εκτός από τoν γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου η οποία δήλωσε περήφανη για το ταξίδι της Ελλάδας στην πορεία εξόδου από την κρίση. 

Η κυρία Κρέτσου έκανε ειδική αναφορά στον πρόεδρο της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος , όπως είπε ήταν ο πρώτος που πίστεψε και στήριξε την Ελλάδα.