Την Παρασκευή 12/7 το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στο Μακρυχώρι

Την Παρασκευή 12/7 το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού στο Μακρυχώρι
-Διαφήμιση-

Ξεκινά μεθαύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Μακρυχώρι το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Λαογραφίας με την επωνυμία «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», το οποίο διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Μακρυχωρίου. Το φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός πλέον στην ευρύτερη περιοχή του ν. Λάρισας.

Φέτος οι συμμετοχές των ξένων χωρών έχουν χρώμα Βαλκανικό, αλλά και Λατινοαμερικάνικο, αφού συμμετέχουν ομάδες από την Κροατία, τη Σερβία και τον Παναμά. Θα εμφανιστούν επίσης ο Σύλλογος Κρανιωτών Λάρισας & Περιχώρων «Η ΞΗΡΟΚΡΑΝΙΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελακίων και φυσικά τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Μακρυχωρίου.

Η μεγάλη γιορτή του παραδοσιακού χορού, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», το αντάμωμα λαών και πολιτισμών, θα διαρκέσει πέντε ημέρες και συγκεκριμένα έως και τις 17 Ιουλίου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 
Παρασκευή 12/7, στις 9 μ.μ , θα γίνει η επίσημη υποδοχή των ξένων ομάδων στην πλατεία Μακρυχωρίου και θα ακολουθήσουν εργαστήρια χορού, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν και να χορέψουν χορούς από την κάθε χώρα με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από την κάθε χώρα.

Το Σάββατο 13/7, το πρωΐ, οι φιλοξενούμενοι θα επισκεφθούν τη Ραψάνη, το Μουσείο Οινοποιΐας, την Κοιλάδα των Τεμπών και την Αγία Παρασκευή. Το απόγευμα στις 6.30 θα επισκεφθούν το Αρχοντικό του Γεωργίου Σβάρτς, ενώ στις 9.00 μ.μ. θα δοθεί παράσταση από τις χορευτικές ομάδες στο υπαίθριο θέατρο των Αμπελακίων.

Την Κυριακή 14/7, το πρωΐ, οι φιλοξενούμενες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές της θάλασσας και της περιοχής στο Καστρί Λουτρό, ενώ στις 9μ.μ θα δοθεί παράσταση από τα χορευτικά τμήματα στα Μεσάγγαλα Λάρισας.

Τη Δευτέρα 15/7 το πρωΐ , οι ομάδες θα επισκεφθούν το Δημαρχείο του Δήμου Τεμπών για συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Κολλάτο και το απόγευμα θα παραστούν σε συνάντηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στις 8.00 μ.μ. θα αρχίσει η μεγάλη παρέλαση των ομάδων στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας με συνοδεία μουσικής και θα καταλήξουν στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας, όπου στις 9 μ.μ θα δώσουν χορευτική παράσταση..

Την Τρίτη 16/7, τελευταία μέρα, στις 9.30 μ.μ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μακρυχωρίου, όπου όλες οι ομάδες με την χορευτική τους παρουσία, θα αποχαιρετίσουν την 5νθήμερη γιορτή του πολιτισμού. Οι ξένες ομάδες θα αναχωρήσουν την Τετάρτη 17/7.

Την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ, έχει ο χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Μάγειρας.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΚΟΙΛΑΔΑ των ΤΕΜΠΩΝ», έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αναδεικνύει – στην περίοδο της κρίσης – αρχές και αξίες, όπως αυτές του εθελοντισμού, της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης, αφού σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στηρίζεται σε εθελοντές.

Οι αποστολές θα διαμένουν στο Μακρυχώρι και η διαμονή, η σίτιση και η φιλοξενία γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές, τις γυναίκες του Συλλόγου και τους χορευτές. Αρωγοί σ’ αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια είναι ο Δήμος Τεμπών και η Τοπική Κοινότητα Μακρυχωρίου. Σημαντική και η βοήθεια του περιφερειακού τμήματος Λάρισας, του Ερυθρού Σταυρού.
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στόχος της διοργάνωσης εκτός από τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, είναι και η γνωριμία των φιλοξενουμένων χωρών με τις ομορφιές και τα παράλια του Δήμου Τεμπών.
Ο χορός και η μουσική ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο, από χώρα σε χώρα και είναι η μόνη γλώσσα που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν.

Είναι μια ευκαιρία στις νέες και στους νέους, αλλά και σε όλους τους πολίτες του Δήμου Τεμπών και της Λάρισας να γνωρίσουν «την παράδοση πέρα από τα σύνορα», να διακρίνουν τα κοινά στοιχεία, αλλά και τις διαφορές των παραδοσιακών χορών και της μουσικής των ευρωπαϊκών χωρών.

Πηγή: ert.gr

-Διαφήμιση-