psifiako-alma-psifiako-vima
  • Έως 2 Οκτωβρίου για τις δράσεις «Ψηφιακό Βήμα» & «Ψηφιακό Άλμα»
  • Όλες οι αλλαγές και για τον Ποιοτικό Εκσυγχρονισμό
Π

αράταση έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στις δράσεις «Ψηφιακό Βήμα» και «Ψηφιακό Άλμα», που στόχο έχουν την ψηφιακή αναβάθμιση των υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ψηφιακό Βήμα

Σύμφωνα με την 1η τροποποίηση της πρόσκλησης για το «Ψηφιακό Βήμα», εκτός από την παράταση, επαναδιατυπώνονται διάφορα σημεία για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τροποποίηση επί του συνολικού ποσού των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση (ενιαία επιχείρηση), συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτήν τη δράση.

Το συνολικό ποσό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων ή 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις χονδρικού – λιανικού εμπορίου ή μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στην πρωτογενή παραγωγή αλιευμάτων) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από τον χρόνο χορήγησης του έννομου δικαιώματος της ενίσχυσης.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών δεν ορίζεται πια η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, αλλά η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι:

  • Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της επιχείρησης σε ίδιο μη διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση.
  • Δεν γίνονται δεκτές επιχειρήσεις με έδρα την κατοικία του δικαιούχου (κύρια ή δευτερεύουσα).
  • Ως χώρος υλοποίησης της επένδυσης μπορεί να είναι είτε η έδρα της επιχείρησης είτε υποκατάστημα αυτής.

Παράλληλα, ακολουθώντας τη διατύπωση στη Δράση «Ψηφιακό Άλμα», οι δικαιούχοι πρέπει «να εμφανίζουν τουλάχιστον ένα θετικό (μεγαλύτερο του μηδενός) αποτέλεσμα προ φόρων και αποσβέσεων την τελευταία τριετία. Ως έτος έναρξης υπολογισμών λαμβάνεται η κλεισμένη διαχειριστική χρήση του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης, για την οποία έχει υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (2018 – φορολογικό έτος 2017) και οι αντίστοιχες οικονομικές καταστάσεις (όπου απαιτείται)».

Ψηφιακό Άλμα

Παρόμοιες είναι οι αλλαγές και στο «Ψηφιακό Άλμα, όπου, όμως, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η δεδομένη επιχείρηση (ενιαία επιχείρηση), συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτήν τη Δράση, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων ή 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις χονδρικού – λιανικού εμπορίου ή μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στην πρωτογενή παραγωγή αλιευμάτων) μέσα σε μία τριετία πριν από τον χρόνο χορήγησης του έννομου δικαιώματος της ενίσχυσης.

Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός

Αν και η Δράση «Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός» δεν έχει αλλαγές στην ημερομηνία υποβολής δηλώσεων, μια και η περίοδος θα είναι ανοιχτή έως ότου εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, εντούτοις η πρόσκληση έχει τροποποιηθεί σε κάποια σημεία της. Σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής για τους δικαιούχους, διευκρινίζεται πλέον ότι:

  1. Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜμΕ») αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.
  2. Στην κατηγορία των ΜμΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
  3. Στην κατηγορία των ΜμΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η δεδομένη επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτήν τη Δράση, με την τροποποίηση δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων ή 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις χονδρικού -λιανικού εμπορίου ή μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, οι οποίες δεν δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα και στην πρωτογενή παραγωγή αλιευμάτων) μέσα σε μία τριετία πριν από τον χρόνο χορήγησης του έννομου δικαιώματος της ενίσχυσης.

Άλλες δράσεις

Τέλος, σημειώνεται ότι για τις δράσεις «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» και «Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», έχει δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής ενστάσεων έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι για τη Δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Β’ Κύκλος» (για την 3η περίοδο υποβολής), η προθεσμία υποβολής του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά παρατείνεται για την Κατηγορία Δικαιούχων Α έως τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 και για την Κατηγορία Δικαιούχων Β έως την Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018.