Παράταση των παλιών Leader ζητά ο ΣΕΚ

Αντίδραση του συνδέσμου μετά το ρεπορτάζ της «ΥΧ»

Παράταση των παλιών Leader ζητά ο ΣΕΚ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων, που είχαν ενταχθεί στο Leader 2007-2013 και δεν έχουν ολοκληρωθεί λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων ή εξαιτίας των χρηματοπιστωτικών δυσκολιών της χώρας (αδυναμία χρηματοδότησης), κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Ειδικότερα, μετά το ρεπορτάζ μας (φύλλο 28, 13/5), με τίτλο «Ξέχασαν τους επενδυτές του παλιού Leader», επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, Τάκη Πεβερέτο, αφού αρκετοί είναι οι κτηνοτρόφοι (αλλά και οι αγρότες) που εντάχθηκαν στο παλιό Leader, προκειμένου να ιδρύσουν μικρά τυροκομεία ή αγροτουριστικές μονάδες. Για το θέμα, ο κ. Πεβερέτος ανέφερε: «Με ευθύνη όχι των επενδυτών (που είναι αρκετοί), αλλά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Διαχειριστικής Αρχής, δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα η ΥΑ που θα συνδέει (πρόγραμμα-«γέφυρα») το προηγούμενο με το νέο Leader 2014-2020».

Σε ερώτησή μας, σχετικά με το αν δεδομένης της καθυστέρησης οι επενδυτές προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΚ σημείωσε πως «κατά τη γνώμη μας, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο, γι’ αυτό και ζητάμε επίσημα και μέσω της εφημερίδας σας να δοθεί παράταση ολοκλήρωσης των συγκεκριμένων επενδύσεων έως τον Δεκέμβριο του 2016.

Να τονιστεί ότι, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να μη χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, αποφασίστηκε οι επενδύσεις αυτές να χρηματοδοτηθούν μέσω ενός προγράμματος-«γέφυρας» στο νέο ΠΑΑ 2014-2020. Σύμφωνα με όσα μας επισημαίνουν επενδυτές, η ΥΑ που θα όριζε τις λεπτομέρειες αναμενόταν μετά την παρουσίαση του νέου ΠΑΑ. Ωστόσο, οι μέρες περνούν. Αν, μάλιστα, η καθυστέρηση συνεχιστεί, τότε τα έργα κινδυνεύουν με απένταξη και μη ολοκλήρωσή τους.

“ΥΧ”