Παράταση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για τους πληγέντες σε Θεσσαλία, Έβρο και Φθιώτιδα

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2023 και πέραν της καταληκτικής ημερομηνία (11/9/2023) για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/9/2023.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ:

«Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και στο πλαίσιο του άρθρου 3 του ΚΑΝ 2116/2021 σχετικά με τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και εξαιρετικές περιστάσεις, σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχθεί οριστικοποίηση δηλώσεων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης – ΕΑΕ έτους 2023 μετά την καταληκτική ημερομηνία στις 11/9/2023 χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης. Η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά αυστηρά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Για την υπόλοιπη χώρα ισχύει η καταληκτική ημερομηνία 11/9/2023»

 

Δικαίωση της «ΥΧ»

Η «ΥΧ» είχε περιγράψει την ανάγκη να παρθεί αυτή η απόφαση στο φύλλο που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 8/9 σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθεί το editorial της εφημερίδας:

Θα «πνίξει» και την προθεσμία του ΟΣΔΕ ο «Daniel»;

Την Πέμπτη, και με βάση το ρεπορτάζ, τα περισσότερα ΚΥΔ της Μαγνησίας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και πολλά της Λάρισας, της Φθιώτιδας και περιοχών της Θράκης ήταν μη λειτουργικά. Δηλαδή, δεν διέθεταν ρεύμα και τηλέφωνο, πολλά είχαν πλημμυρίσει και, ειδικά όσα συστεγάζονταν με καταστήματα εφοδίων, ήταν δύσκολα προσβάσιμα.

Η κακοκαιρία των ημερών «Daniel», λοιπόν, έπληξε τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωσή του, καθώς και τις ημερομηνίες πληρωμών των προκαταβολών της Βασικής Ενίσχυσης. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που εμποδίζουν την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ. Για παράδειγμα, οι Οργανισμοί Πιστοποίησης δεν έχουν ακόμα εκδώσει το σύνολο των βεβαιώσεων βιολογικής παραγωγής, ώστε να ενταχθούν οι ενδιαφερόμενοι στο αντίστοιχο Οικολογικό Σχήμα.

Άλλοι δικαιούχοι πάλι, που έχουν μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, καθυστερούν να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις ή να προσέλθουν στα ΚΥΔ και να τις καταθέσουν, ενώ αυτό δεν προβλέπεται από την εγκύκλιο του Οργανισμού.

Μπορεί τα παραπάνω να αποτελούν λόγους που συνηγορούν υπέρ μίας παράτασης του ΟΣΔΕ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν οι ενισχύσεις για μεγάλο αριθμό δικαιούχων, ωστόσο, υπάρχει και ένας σοβαρός αντίλογος: Μία νέα, έστω και ολιγοήμερη, παράταση θα οδηγήσει στην καθυστέρηση της πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης πέραν της 27ης Οκτωβρίου που έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό.

Ήρθε μάλλον η ώρα της πρώτης μεγάλης απόφασης του Λ. Αυγενάκη!

Ν. Λάππας