Παράταση έως 30 Ιουνίου για μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, επιβεβαίωση του ypaithros.gr

Παράταση έως 30 Ιουνίου για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Κι επίσημα παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων έτους 2016, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε νωρίς το μεσημέρι το ypaithros.gr. 

Για το θέμα υπογράφηκε σχετική απόφαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία παράταση που δίνεται λόγω του αυξημένου αριθμού των αιτήσεων και του λιγοστού χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί. 

Πρέπει να τονιστεί ότι η παράταση δεν αφορά τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης για τις οποίες η προθεσμία εκπνέει σήμερα, Τετάρτη 15 Ιουνίου τα μεσάνυχτα (00:00 π.μ.). 

Για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, θα υπάρχει ποινή 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Παράταση προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων έτους 2016

Mε Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016 παρατείνεται ως την Πέμπτη, 30/06/2016. Πρόκειται για τη δεύτερη και τελευταία παράταση που δίνεται στην υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης έτους 2016, λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο αριθμό  των αιτήσεων μεταβίβασης 2016 και έχοντας επίγνωση του λιγοστού χρόνου,  τον οποίο είχαν στη διάθεση τους τόσο οι γεωργοί όσο και οι φορείς υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016  μετά την ανακοίνωση των οριστικών δικαιωμάτων.

Η παράταση ορίζεται με υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ.

Για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών και των φορέων υποβοήθησης υποβολής της ΕΑΕ 2016 τονίζουμε ότι:

α) η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας δεν αφορά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016, η οποία εκπνέει σήμερα, 15/06/2016 και ώρα 00:00 π.μ.

  • Έτσι, όσοι γεωργοί υποβάλλουν εμπρόθεσμα, ως 15/06/2016 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, έχουν επιπλέον χρονικό περιθώριο 15 ημερών να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εκάστοτε αίτηση μεταβίβασης και να υποβάλλουν μία πλήρη αίτηση, γεγονός που μόνο πλεονεκτήματα έχει τόσο για εκείνους όσο και για τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου.
  • όσοι γεωργοί υποβάλλουν ή τροποποιήσουν μετά την 15/06/2016 και ως 11/07/2015 την ενιαία αίτηση ενίσχυσης, για το οποίο δίνεται η δυνατότητα από το ενωσιακό και εθνικό πλαίσιο, επιβαρύνονται με μείωση 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης μεταβίβασης.

β)  η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης δεν επηρεάζει την ημερομηνία, κατά την οποία ο γεωργός θα πρέπει να αποδεικνύει πως έχει στην κατοχή του τα αγροτεμάχια για το έτος 2016, ήτοι 31/05/2016. Συνεπώς με βάση την έκταση που κατέχει ο δικαιούχος στις 31/05/2016 θα γίνει η ενεργοποίηση και η πληρωμή των δικαιωμάτων ενίσχυσης του έτους 2016.

Nωρίτερα το ypaithros.gr μετέδιδε: 

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypaithros.gr, η προθεσμία για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, η προθεσμία εξέπνεε σήμερα, 15 Ιουνίου 2016.