Παράταση μέχρι 31 Μαϊου 2020 για τις 120 δόσεις στον ΟΓΑ

Δεύτερη ευκαιρία σε ουκ ολίγους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ αυτών και του π. ΟΓΑ, να ενταχθούν στο σχήμα των 120 δόσεων δίνει το υπουργείο Εργασίας με ρύθμιση που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Η διάταξη προβλέπει την παράταση μέχρι τις 31 Μαϊου 2020 της ημερομηνία οριστικής υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Αφορά:

  • Όσους οφειλέτες έχουν υποβάλει εγκαίρως και εντός της αρχικής ημερομηνίας την αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση και περιμένουν την εκκαθάριση και την βεβαίωση της συνολικής όφειλής ώστε να καθοριστούν εν συνεχεία οι δόσεις
  • Όσους οφειλέτες είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση τους πρώτους μήνες ενεργοποίησής της αλλά δεν κατάφεραν να την τηρήσουν. Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι να καταβάλουν μέχρι τις 31 Μαϊου 2020 τόσο το σύνολο των δόσεων που έχουν καταστεί απαιτητές όσο και τις νέες βεβαιωμένες, εκτός ρύθμισης οφειλές. Το σχετικό απόσπασμα του νομοσχεδίου αναφέρει:

«Παρέχεται η δυνατότητα επανένταξης έως την 31-5-2020, στη ρύθμιση οφειλών προς ΦΚΑ, για τους οφειλέτες, που είχαν ενταχθεί στην ρύθμιση των άρθρων 2, 3, 4 και 5 του ν.4611/2019 και την απώλεσαν (μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, εργοδότες κ.λπ.), υπό την προϋπόθεση καταβολής του συνόλου των δόσεων της ρύθμισης που έχουν καταστεί απαιτητές, καθώς και νέων βεβαιωμένων, εκτός ρύθμισης οφειλών».

Μέχρι στιγμής, τα συνολικά χρέη προς τον ΟΓΑ που έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ οι αιτήσεις των αγροτών αγγίζουν τις 80.000.