Αυτό το άρθρο είναι 96 μηνών

Παράθυρο για αύξηση των ενισχύσεων του αναπτυξιακού

07.07.2016
2' διάβασμα
parathyro-gia-afxisi-ton-enischyseon-tou-anaptyxiakou-41236

Με μεταφορά κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο νέο αναπτυξιακό νόμο, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί το ποσό που προβλέπεται για ενισχύσεις στο νέο αναπτυξιακό νόμο, εφόσον υπάρξουν πολλές αιτήσεις.

Αυτό υποστήριξε, μιλώντας σε συνέδριο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Λόης Λαμπριανίδης. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για χρηματοδότηση επενδύσεων είναι 2,5 δισ. για εξόφληση υποχρεώσεων από προηγούμενους νόμους που εκκρεμούν και 1,1 δισ. για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που θα ενταχθούν στο νέο νόμο. Μέσω των ενισχύσεων αυτών αναμένεται η δημιουργία 32.000 νέων άμεσων θέσεων εργασίας και 250.000 έμμεσων.

Ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε ακόμη ότι ο επενδυτικός νόμος από μόνος του δεν μπορεί να ανατρέψει την υφεσιακή δυναμική, μπορεί όμως να σηματοδοτήσει τις εξελίξεις.

Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι για να αποκατασταθεί η ρευστότητα πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ενώ στάθηκε στην ανάγκη να μειωθεί η υπερφορολόγηση, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα, κάτι που προϋποθέτει την δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ζήτησε την εφαρμογή του νόμου Δένδια και την επέκτασή του στις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

Στις προοπτικές που ανοίγει για τις ελληνικές επιχειρήσεις το «πακέτο Γιούνκερ» αναφέρθηκε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να απευθυνθούν στο κράτος για την υποβολή των αιτήσεών τους, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν απευθείας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι στα αναπτυξιακά ζητήματα το κράτος πρέπει να παρακαμφθεί, να καταργηθούν οι αρμοδιότητες σε σχέση με την αδειοδότηση και να γίνεται μόνο εκ των υστέρων κατασταλτικός έλεγχος. Ανέφερε επίσης ότι η Συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να επικεντρωθεί στην κατεύθυνση της άρσης των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα από το Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΓΡΑΦΕΙ: