Παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ ΕΛΣΤΑΤ και Ανδρέα Γεωργίου

Παρέμβαση της Κομισιόν υπέρ ΕΛΣΤΑΤ και Ανδρέα Γεωργίου

«Τα στοιχεία για το ελληνικό χρέος που υποβλήθηκαν για την περίοδο 2010-2015 είναι απόλυτα ακριβή και αξιόπιστα, σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο». Αυτό διαμήνυσε μεταξύ άλλων η επίτροπος Marianne Thyssen στην ενημέρωση Τύπου, παρεμβαίνοντας επί της ουσίας υπέρ στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, στάλθηκε επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία ζητείται να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα στοιχεία «μαγειρεύτηκαν». Καλεί δε, τις ελληνικές αρχές να στηρίξουν και να προστατεύσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Οι δηλώσεις ήρθαν παράλληλα με μια ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι παρερμηνείες για τη στατιστική σειρά που σχετίζεται με μελλοντικές διαθέσεις κεφαλαίων διάσωσης «μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες».

Είμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, σημείωσε απαντώντας σε ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι ο λόγος που γίνεται τώρα η επιστολή είναι δηλώσεις και δημοσιεύματα στα ελληνικά μέσα, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν θέματα ότι κάτι πάει λάθος.

Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, γιατί τα στατιστικά στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία είναι σωστά καθώς έγιναν αποδεκτά από τη Eurostat, τόνισε.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μη σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και τη Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στη Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών.

Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.