Πάρις Ανδρέου: Με γνώση και επιχειρηματικότητα η παραγωγή λαθουριού και ροδιού στην Αράχωβα

Μια επιχειρηματική ιδέα μπορεί να έρθει ξαφνικά, αρκεί να είσαι πρόθυμος να τη δεις και να την αξιοποιήσεις. Έτσι έκανε και ο 23χρονος σήμερα Πάρις Ανδρέου, όταν ανέλαβε να διαχειριστεί τη γη της οικογένειάς του στην Αράχωβα, όπου καλλιεργούσαν λαθούρι και φακή για ιδιοκατανάλωση. «Γιατί δεν το πουλάμε;» ήταν η ερώτηση που έκανε ο Πάρις στον εαυτό του, που χωρίς να το καταλάβει είχε ήδη ξεκινήσει από εκείνη τη στιγμή το ταξίδι του στην αγροτική επιχειρηματικότητα που έχει ως αφετηρία το χωράφι και τελικό προορισμό την προώθηση του προϊόντος στον καταναλωτή.

Ο Πάρις γνώριζε ότι για να πραγματοποιήσει το ταξίδι του θα χρειαζόταν τα κατάλληλα εφόδια γνώσης που θα του επέτρεπαν να προχωρήσει με τα σωστά βήματα στον αγροτικό τομέα. Επέλεξε, λοιπόν, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Τμήμα Τεχνολόγων Τροφίμων, ενώ από το τέλος του 2018 συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο πρόγραμμα «Μάρκετινγκ στον Αγροδιατροφικό Τομέα» στη σχολή μεταπτυχιακών σπουδών του Perrotis College.

«Ήξερα από μικρή ηλικία ότι θα ασχοληθώ με τα αγροτικά προϊόντα. Πήρα, λοιπόν, την απόφαση με τη βοήθεια της οικογένειάς μου να περάσω στην εμπορική διάθεση των προϊόντων που καλλιεργούσαμε», αναφέρει ο Πάρις στην «ΥΧ». Σήμερα, καλλιεργεί λαθούρι, το οποίο συσκευάζει με την ετικέτα «5 Ράχες», καθώς και ρόδι, το οποίο μεταποιεί σε χυμό και το συσκευάζει με την ίδια ετικέτα, προωθώντας τα σε καταστήματα στην Αράχωβα.

Εκπαίδευση

«Επέλεξα αρχικά το τμήμα των τεχνολόγων τροφίμων, το οποίο αποδείχθηκε ότι είχε μεγάλο ενδιαφέρον», αναφέρει ο Πάρις. Όπως εξηγεί, οι γνώσεις που έλαβε τον βοήθησαν να καταλάβει κάθε διεργασία σχετική με το τρόφιμο και τα χαρακτηριστικά του. «Επίσης, επειδή τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, αν και στην αρχή υπήρχε δυσκολία, με βοήθησε να εξοικειωθώ με τη γλώσσα, η οποία είναι απαραίτητη για την προώθηση των προϊόντων», τονίζει ο Πάρις.

Ο ίδιος, έχοντας ως σκοπό του να εξελίξει την επιχείρησή του, να μάθει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς, πήρε την απόφαση να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο. «Ήθελα να ανοίξω μία νέα πόρτα και να αναπτύξω τις γνώσεις μου στο θέμα της προώθησης. Ξεκίνησα το μεταπτυχιακό τον Σεπτέμβριο του 2018. Μέσω αυτού μπορώ να κατανοήσω τι ζητάει ο καταναλωτής, ώστε να προσαρμόσω τα προϊόντα μου ανάλογα. Επίσης, περιλαμβάνονται μαθήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση μιας επιχείρησης, όπως ο υπολογισμός των εσόδων και των εξόδων. Μαθαίνουμε, δηλαδή, πώς δουλεύει συνολικά μια επιχείρηση», αναφέρει.

Μεταποίηση και συσκευασία

Ο Πάρις ως νέος αγρότης αξιοποίησε την επιδότηση για να δημιουργήσει με τη μορφή της οικοτεχνίας τους δικούς του χώρους για τη μεταποίηση και την τυποποίηση των προϊόντων του. Όπως εξηγεί, «ξεκινήσαμε τη συσκευασία το 2015, ενώ πιο πριν δουλεύαμε το σχεδιαστικό κομμάτι. Στην όλη διαδικασία βοηθά πολύ η οικογένειά μου, τόσο στις διεργασίες του χωραφιού όσο και στο θέμα της προώθησης».

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια του Πάρι είναι να προωθήσει τα προϊόντα του και σε καταστήματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ όποιος επιθυμεί μπορεί να τα προμηθευτεί επικοινωνώντας με τον ίδιο μέσω του ηλεκτρονικού ιστοτόπου με το ομώνυμο όνομα της επιχείρησης.