Παρουσίαση επιδεικτικών αγροκτημάτων στην Ελλάδα από ΕΣΥΦ και ΓΠΑ

των Βικτωρίας Αποστολοπούλου και Αντώνη Ανδρονικάκη 

Μία γόνιμη συζήτηση για τα οφέλη, τις προκλήσεις και τα εμπόδια της γεωργίας ακριβείας στην Ελλάδα έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών την Παρασκευή 8/10 με αφορμή την πρόσκληση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας και του Εργαστηρίου Γεωργικής Μηχανολογίας του ΓΠΑ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους έχουν προχωρήσει στη δημιουργία επιδεικτικών αγροκτημάτων για την εφαρμογή μεθόδων γεωργίας ακριβείας στη φυτοπροστασία, με τις εφαρμογές να περιλαμβάνουν δοκιμαστικούς ψεκασμούς με ρομποτικά επίγεια ψεκαστικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συμβατικά μέσα με στόχο τη μέτρηση της διαφοράς ψεκαστικού νέφους.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ, Φραντζέσκα Υδραίου αφού χαιρέτησε την εκδήλωση τόνισε ότι τα επιδεικτικά αγροκτήματα είναι ένας τρόπος παρουσίασης των καλών και βέλτιστων πρακτικών στους αγρότες και ότι είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε αυτό που έρχεται μέσω της ΚΑΠ και της πράσινης συμφωνίας. Με τη σειρά του ο Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ Σπύρος Φουντάς ανέφερε ότι η πρωτοβουλία των δύο φορέων για τη δημιουργία επιδεικτικών αγροκτημάτων αφορά την εύρεση εκείνων των τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες με τον κατάλληλο τρόπο.

Παρουσία στελεχών του τμήματος Φυτοπροστασίας και την ΕΥΕ ΠΑΑ του ΥΠΑΑΤ και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες μπορούν να φτάσουν στους αγρότες καθώς και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.