Παρουσίαση βιβλίου με συνταγές από προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ

Στόχος η ανάδειξη της πραγματικής αξίας των συνεταιρισμών στην Ελλάδα
11/05/2025
4' διάβασμα
parousiasi-vivliou-me-syntages-apo-proionta-pop-pge-352741

Το β΄ μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε συζήτηση της σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα, η οποία αποδέχθηκε την πρόσκληση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Μαγειρεύουμε με συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ», με τους σπουδαστές της σχολής, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε εξήγησε γιατί οι δώδεκα ενδεικτικές συνταγές, που παρουσιάζονται στο βιβλίο, αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων.

Δηλώσεις

«Βρισκόμαστε σήμερα στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας για να ενημερώσουμε τους σπουδαστές για τον ρόλο και τα διαθέσιμα εργαλεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το πώς η συνεργασία συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προχωρήσαμε στη δημιουργία ειδικών εκδόσεων για την προώθηση των στόχων του έργου», δήλωσε ο υπεύθυνος Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ξενοφών Ζημοζιώγας.

Και πρόσθεσε: «Πιο συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός βιβλίου για την ανάδειξη της πραγματικής αξίας των συνεταιρισμών στην Ελλάδα, παραθέτοντας στοιχεία και παραδείγματα που καταρρίπτουν στερεότυπα και λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν έως τώρα. Επίσης, δημιουργήσαμε βιβλίο μαγειρικής με αμιγώς συνεταιριστικά προϊόντα, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως ΠΟΠ και ΠΓΕ αντίστοιχα. Στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει τη συμβολή της ΚΑΠ με τα συστήματα ποιότητας και τη χρήση των γεωγραφικών ενδείξεων. Οι εκδόσεις είναι διαθέσιμες στους σπουδαστές της σχολής, μαζί με το συνοδευτικό υλικό ενημέρωσης και επικοινωνίας, που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου».

O Νίκος Τσουλούφας, καθηγητής στο Τμήμα Γεωργικών Μηχανημάτων και Φυτικής Παραγωγής της Αβερωφείου, επεσήμανε ότι «δεχθήκαμε αυτήν τη δελεαστική πρόταση για την παρουσίαση του βιβλίου και με χαρά διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά άκουσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τη συγγραφέα και σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα να μιλά για την παραδοσιακή μαγειρική, με τοπικά προιόντα. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και με χαρά αναμένουμε ανάλογες συνεργασίες στο μέλλον». Από την πλευρά της, η εξειδικευμένη στην παιδική διατροφή σεφ Ελισάβετ Κοντοκώστα, η οποία παρουσίασε το βιβλίο «Μαγειρεύουμε με συνεταιριστικά προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ», χαρακτήρισε «πολύ τιμητική» την πρόταση συνεργασίας από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. «Προσπαθήσαμε με μεράκι να προβάλουμε και να προωθήσουμε όλα αυτά τα εξαιρετικά προϊόντα που έχει η Ελλάδα, με δώδεκα ενδεικτικές συνταγές, που αναδεικνύουν τη μοναδική γεύση και την αυθεντικότητα των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, συνδέοντας την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία. Αυτά τα προϊόντα αρχίζουν και μπαίνουν στο τραπέζι, στο νοικοκυριό, και κερδίζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή».

Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν και όσοι επιθυμούν μπορούν να το κατεβάσουν από το site της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν στο site της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (https://www.c-gaia.gr/shop/)

  Το έργο «COOPinCAP»

Το έργο «COOPinCAP – Συνεργασία για Βιώσιμη Γεωργία» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των φορέων του αγροδιατροφικού τομέα και του γενικού κοινού σχετικά με τους στόχους και τα μέτρα συνεργασίας της ΚΑΠ, ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη ισχυρής οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας στον αγροτικό τομέα της ΕΕ.

Η θεματική στόχευση του έργου COOPinCAP επιδιώκει να:

  • Αυξήσει την ευαισθητοποίηση της αγροτικής κοινότητας, όσον αφορά τη δύναμη των διάφορων μορφών συνεργασίας που υποστηρίζονται από την ΚΑΠ, ενθαρρύνοντας τη βέλτιστη αξιοποίηση των σχετικών διαθέσιμων εργαλείων πολιτικής, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.
  • Συμβάλει στη βελτίωση της γνώσης και της κατανόησης μεταξύ των αγροτών, νέων αγροτών και άλλων φορέων, που δραστηριοποιούνται στις αγροτικές περιοχές, καθώς και μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τις σύνθετες και όχι πάντα προφανείς συνδέσεις των εργαλείων πολιτικής που αφορούν τη συνεργασία με τους ειδικούς στόχους της ΚΑΠ.
  • Βελτιώσει τη γνώση του γενικού κοινού, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους σε αστικές περιοχές, σε σχέση με τον ρόλο της συνεργασίας και της αντίστοιχης υποστήριξης που παρέχεται από την ΚΑΠ προς τη βιώσιμη μετάβαση των συστημάτων παραγωγής τροφίμων.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: