Παρουσιάστηκε ο απολογισμός της ΠE Νήσων Αττικής για το 2018

Παρουσιάστηκε ο απολογισμός της ΠE Νήσων Αττικής για το 2018

Οι στόχοι της νέας χρονιάς αλλά και ο απολογισμός των δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής για το 2018, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 9/1 σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής Παναγιώτης Χατζηπέρος αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που ολοκληρώθηκαν, σε αυτά που πραγματοποιούνται αυτή την στιγμή αλλά και σε αυτά που προγραμματίζονται να γίνουν σε κάθε νησί ξεχωριστά και αφορούν κυρίως την αναβάθμιση των υποδομών. Ο ίδιος αναφέρθηκε αναλυτικά στο σημαντικό έργο του υποθαλάσσιου αγωγού εφοδιασμού της Αίγινας με νερό ΕΥΔΑΠ από τη Σαλαμίνα, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η τοποθέτηση των βαρών και η πόντισή τους στον βυθό της θάλασσας.

Ακόμη αναφέρθηκε στην αντιπλημμυρική θωράκιση με τον καθαρισμό ρεμάτων προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ/τριετία, την ανακατασκευή γεφυρών με διεύρυνση των διατομών, το οδικό δίκτυο, τα λιμενικά έργα, τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης: «Όλα τα παραπάνω με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και των επισκεπτών, αλλά και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την επέκταση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής.»

Ο κ. Χατζηπέρος τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών της Αττικής και της Τροιζηνίας-Μεθάνων από τον τουρισμό και την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους, της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και του πλούσιου πολιτιστικού τους αποτυπώματος. Αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού καθώς και την ανάγκη χάραξης ενός ευρύτερου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις.

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι «στο επίκεντρο της Περιφέρειας είναι πάντα ο άνθρωπος και το περιβάλλον» και εξήγησε πως κεντρικό όραμα της Π.Ε. Νήσων είναι «η ποσοτική και ποιοτική επάρκεια νερού με συγκεκριμένο προγραμματισμό, η δημιουργία των απαιτουμένων υποδομών, η ανάσχεση του φαινομένου της ερήμωσης των νησιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η διατήρηση και ανάδειξη της νησιωτικότητας, σύμφωνα με την συνταγματική επιταγή.» Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2018 στα Κύθηρα, η σύμβαση παραχώρησης 35 στρεμμάτων στα Αντικύθηρα από την Εγχώριο Περιουσία ενώ έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του εξοπλισμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου για την κλιματική αλλαγή.

Στην σημερινή εκδήλωση, παραβρέθηκαν η βουλευτής Α’ Πειραιά Ελένη Σταματάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μαρία Λαμπρίδου και Ιωάννης Μοίρας, γενικοί διευθυντές και διευθυντές της Περιφέρειας Αττικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ