Παρουσιάστηκε η Έκθεση για «Ενισχύσεις και Πρωτογενή Παραγωγή»

Η πρώτη ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη  με τίτλο «Ενισχύσεις και Πρωτογενής Παραγωγή» παρουσιάστηκε χθες βράδυ από τον Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Νέα ΚΑΠ

«Ο σχεδιασμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τη νέα περίοδο (2021-2027) καλείται να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά προκλήσεων για την αγροτική παραγωγή, τη θωράκιση του αγροτικού εισοδήματος, την επίτευξη των στόχων περιβαλλοντικής προστασίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου», υπογράμμισε ο κ. Ποττάκης.

«Οι πρώτες εκτιμήσεις από την εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής για το αγροτικό εισόδημα είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Υπολογίζεται, ότι η απώλεια στο αγροτικό εισόδημα μπορεί να αγγίξει το 20%. Με ό,τι αυτό σημαίνει για το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των παραγωγών. Για τη χώρα μας, οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αισθητές, μετά ιδίως από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση και δημοσιονομική λιτότητα της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε.

Ο Συνήγορος του Πολίτη σημείωσε επίσης ότι «περισσότερο από το 55% του συνόλου των ενισχύσεων που λαμβάνει η χώρα αφορούν σε ποσά για τον αγροτικό κλάδο, έστω και αν η δυναμική του αντιστοιχεί στο 3% της εθνικής οικονομίας. Η σημασία, συνεπώς, της ΚΑΠ στην αγροτική ανάπτυξη και τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών είναι καθοριστική.

Έκθεση

Στη παρούσα έκθεση καταγράφονται, μεταξύ άλλων, αγκυλώσεις και γραφειοκρατικά προσκόμματα σε μία σειρά διαδικασιών, καθώς και στην ενημέρωση των παραγωγών. Επιπλέον, περιλαμβάνονται δεκατέσσερις προτάσεις που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν τόσο τα δομικά προβλήματα, ιδίως στον τομέα των ενισχύσεων, όσο και η προετοιμασία των παραγωγών ενόψει των νέων συνθηκών.

Η πληρωμή φτάνει το 99.6%

Στο ρόλο του ΟΣΔΕ ως εργαλείο αποτελεσματικότερης διανομής των αγροτικών επιδοτήσεων αναφέρθηκε ο διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Δημήτρης Καπνιάς, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διαδικασία, όπως ότι «από τους 650.000 δικαιούχους-αγρότες των δηλώσεων ΟΣΔΕ, το σύστημα ψηφιοποίησε 6.000.000 αγροτεμάχια και συμπλήρωσε έως και 500 πεδία πληροφοριών. Παρά το πολύπλοκο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κανονιστικό πλαίσιο το ΟΣΔΕ παραμένει ένα high tech έργο υψηλών απαιτήσεων, το οποίο υλοποιείται σε ένα αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης και ελέγχου από την Ε.Ε».

Ακολούθως ο κ. Καπνιάς μίλησε για τη μεγάλη βελτίωση που έχει επιτευχθεί, καθώς η πληρωμή των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης φτάνει το 99.6% την τελευταία τριετία, πετυχαίνοντας την εξάλειψη καταλογισμών προστίμων στη χώρα μας από την Ε.Ε. και τη μεγαλύτερη «απορρόφηση» της διοικητικής επιβάρυνσης από την εφαρμογή της τρέχουσας ΚΑΠ.

Σχολιάζοντας την έκθεση του Σ.τ.Π. ο Διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανέφερε πως «αυτή δεν αναφέρεται στην πλειοψηφία των παραγωγών, αλλά σε αυτούς που πέφτουν στην «μαύρη τρύπα» του συστήματος. Οι αδυναμίες που εντοπίζονται είναι υπαρκτές. Συνοψίζοντας αναφέρθηκε στη τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, στο πλαίσιο υποβοήθησης που πρέπει να ενισχυθεί με ισχυρή εποπτεία και σεβασμό στους παραγωγούς και στην εξέλιξη των τεχνολογικών υποδομών και εργαλείων, που αποτελεί μονόδρομο για ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο έργο. Πρότεινε δε συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, το Κανονιστικό πλαίσιο υποβοήθησης και τη τεχνολογική εξέλιξη. 

ΕΛΓΑ-ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θ. Κουρεμπές ανέφερε πως «επειδή το θέμα της εκδήλωσης είναι οι δυσλειτουργίες των επιδοτήσεων στην πρωτογενή παραγωγή, η παρουσία του ΕΛΓΑ εμπλέκεται καθώς ο Οργανισμός βασίζει το αρχείο του πάνω στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιθυμία μας είναι να συζητήσουμε με το Συνήγορο του Πολίτη το πως θα βελτιώσουμε την επόμενη μέρα στο δικό μας κομμάτι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, αλλάζουν οι τεχνολογίες, λείπει προσωπικό, αλλά οφείλουμε να τρέξουμε. Κάποια από αυτά που σχεδιάσαμε δεν τα ολοκληρώσαμε, διότι το Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, καταφέραμε όμως να σχεδιάσουμε την εφαρμογή των εκτιμητών, να περιγράψουμε τις αλλαγές που χρειάζεται ο Κανονισμός, κλπ.».

Με αφορμή τα όσα υποστήριξε ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Ποττάκης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αθ. Καπρέλης ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις επιδοτήσεων που είναι εκκρεμείς» και κάλεσε το ακροατήριο να αναρωτηθεί «πόσες ήταν οι επιδοτήσεις πριν από πολλά χρόνια, και πόσες είναι σήμερα και πόσες από αυτές δεν θα έπρεπε να τις συζητάμε καθόλου, γιατί οδηγούνται σε δικαστικές αρχές».

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής και αν. Γεν. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, Γιώργος Λαδόπουλος και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα»
που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου