Παρουσιάστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ για τις εισροές στον αγροτικό τομέα

Μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών με τίτλο «Η συνεισφορά των εισροών στην αγροτική παραγωγή και το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα» παρουσιάστηκε διαδικτυακά χθες Τετάρτη 21 Οκτωβρίου. Η μελέτη είχε ανατεθεί από τον Σύνδεσμο Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) τον Σύνδεσμο Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).

Μετά την παρουσίαση των κύριων συμπερασμάτων της μελέτης ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι τρεις επικεφαλής των ανωτέρω φορέων, Γιάννης Βεβελάκης, Θύμης Ευθυμιάδης και Βάσος Ευθυμιάδης. Στην συζήτηση παρευρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, άρτι αφιχθείς από τη σύσκεψη για τις διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ στο Λουξεμβούργο.

Τα κύρια συμπεράσματα

Μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα τις έκθεσης είναι ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ο αγροτικός τομέας υπέφερε από έλλειψη επενδύσεων και χρηματοδότησης ωστόσο το έλλειμα στο εμπορικό ισοζύγιο του αγροδιατροφικού τομέα περιορίστηκε σημαντικά.

Η ενίσχυση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα προβάλει ως επείγουσα ανάγκη προκειμένου να βελτιωθεί το εισόδημα των αγροτών και σε αυτό μπορούν να συντελέσουν σημαντικά οι εισροές των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και του πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.  

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, το κόστος ενέργειας, άρδευσης, ενοικίων και εργατικών καλύπτει περίπου τα 2/3 του συνολικού κόστους αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ τα αγροτικά εφόδια καλύπτουν το 22%.

 Διαβάστε στην «ΥΧ» της Παρασκευής 23/10
αναλυτικό άρθρο για τη μελέτη του ΙΟΒΕ