Πατάτα: Γαλλία και Ουκρανία πριµοδοτούν την ελληνική παραγωγή

Απτές αποδείξεις ότι η σεζόν θα έχει πράγματι τις προϋποθέσεις για να δώσει ικανοποιητικές και βιώσιμες τιμές στους παραγωγούς περιμένουν οι καλλιεργητές πατάτας, την ώρα που στην Πελοπόννησο ο καιρός έχει καθυστερήσει τη συγκομιδή. Κοινός τόπoς όλων των περιοχών που παράγουν το προϊόν είναι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων έως και 30%.

Η μη καλλιέργεια πατάτας στην Ουκρανία λόγω του πολέμου, αλλά και η συγκράτηση των εξαγωγών της Γαλλίας λόγω επισιτιστικής επάρκειας, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική πατάτα, τη στιγμή που αποτελεί ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές εν μέσω ακρίβειας.

Προ των πυλών και με καθυστέρηση η συγκομιδή σε Πελοπόννησο και Δράμα

Για τη σεζόν που ξεκινάει σε λίγες ημέρες μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Γιώργος Κατσούλης:

«Η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις. Εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει μαζικά από την ερχόμενη εβδομάδα. Πέρσι, η χρονιά δεν έκλεισε με θετικό τρόπο, ενώ φέτος βιώνουμε την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων που φτάνει το 30% και αφορούν κυρίως λίπανση και άρδευση, γι’ αυτό και οι εκτάσεις παρουσιάζουν μείωση.

Φαίνεται πως η συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι ευνοϊκή, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν και οι έμποροι. Ένα πρόβλημα που παραμένει είναι οι πολλοί μεσάζοντες, ενώ ο κόσμος έχει δεχθεί πλήγμα στην αγοραστική του δύναμη. Δεν υπάρχει εγχώρια πατάτα στην αγορά, ενώ και το εισαγόμενο προϊόν φαίνεται ότι τελειώνει».

Στην Αχαΐα η σεζόν μόλις ξεκίνησε, καθώς οι παγετοί πήγαν πίσω τη συγκομιδή κατά περίπου έναν μήνα, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο έμπορος Σπύρος Μπαλαλάς: «Κανονικά θα είχαμε ξεκινήσει εδώ και έναν μήνα, όμως, λόγω παγετού προκλήθηκαν μεγάλες απώλειες, ακόμα και σε ποσοστό 100% σε ορισμένα χωράφια. Τώρα οι αγρότες βιάζονται να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Ξεκινήσαμε από τα 40 λεπτά και η λογική λέει ότι η τιμή παραγωγού θα ανέβει».

Σχετικά με το αν αναμένεται καλή χρονιά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο ίδιος σημείωσε ότι «το διάστημα που δεν είχαμε πατάτα, οι ανάγκες καλύπτονταν από την Αίγυπτο και ακόμα έρχονται αρκετές ποσότητες από εκεί. Θεωρητικά, θα υπάρξει ζήτηση από γειτονικές χώρες, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτή η ζήτηση δεν έχει φανεί έμπρακτα σε μεγάλο βαθμό».

Έντονο το πρόβλημα με τον σιδηροσκώληκα στην Αρκαδία

Ολοκληρώνεται η φύτευση της πατάτας στην Τρίπολη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΚΣΑ Αρκαδίας και παραγωγού πατάτας, Θανάση Τσιοτίνα. Φέτος, υπάρχει μεγάλη μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως μας πληροφόρησε, και αυτό όχι μόνο λόγω του αυξημένου κόστους: «Εκτιμώ ότι η μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις φθάνει το 30%. Αυτό λόγω του σιδηροσκώληκα, που αποτελεί μεγάλη απειλή για την καλλιέργεια. Δυστυχώς, απαγορεύτηκε ένα φάρμακο που χρησιμοποιούσαμε για την αντιμετώπισή του και πέρσι είδαμε για πρώτη φορά πολύ μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, έως και 30%».

Αναφορικά με τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά και ποια θα μπορούσε να είναι μια ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό, μας είπε ότι «εμπορικά η περσινή χρονιά πήγε καλά. Φέτος, μια τιμή στα 55 λεπτά/κιλό θα άφηνε ικανοποιημένους τους παραγωγούς. Υπάρχουν προσδοκίες, γιατί φαίνεται ότι η αγορά δεν θα έχει πολλή πατάτα. Από την άλλη, λένε ότι η Γαλλία δεν κάνει εξαγωγές, όμως, κάθε χρόνο παρατηρούμε σε κάποια στιγμή την αγορά να πλημμυρίζει με πατάτα». Ο κ. Τσιοτίνας ανέφερε ότι το κόστος των λιπασμάτων τη φετινή καλλιεργητική περίοδο αυξήθηκε έως και 45%.

Στο Νευροκόπι, ο καιρός πήγε πίσω τη συγκομιδή, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών της ΕΑΣ Δράμας, Απόστολος Βέσμελης. «Ο καιρός μας πήγε πίσω. Αν όλα πάνε καλά, υπολογίζουμε να έχουμε τελειώσει μέχρι τα μέσα του μήνα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι εκτάσεις φέτος είναι μειωμένες, παρά το γεγονός ότι πέρσι η σεζόν είχε θετική εξέλιξη για τους παραγωγούς, καθώς το προϊόν διατέθηκε σε ικανοποιητικές τιμές.

Ωστόσο, φέτος τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά: «Τα βασικά λιπάσματα έχουν αυξημένη τιμή κατά 60% και τα επιφανειακά έχουν πάει τρεις φορές πάνω. Τα μαγαζιά σταμάτησαν να κάνουν πίστωση και αυτό δυσκολεύει τους αγρότες να καλλιεργήσουν, ενώ λόγω της κατάστασης έχουν μειώσει τα λιπάσματα στο χωράφι».

Ερωτώμενος ποια θα ήταν φέτος μια καλή τιμή παραγωγού, ώστε οι πατατοκαλλιεργητές να αντεπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής, ο Δραμινός παραγωγός δήλωσε: «Μια τιμή από 40 λεπτά/κιλό και πάνω θα είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και πιέζουν τις εκμεταλλεύσεις».

Περιμένουν ποιοτική σοδειά στη Νάξο

Πολύ καλή είναι η εξέλιξη της παραγωγής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρη Καπούνη: «Η φύτευση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο και η παραγωγή εξελίσσεται πολύ καλά, το προϊόν θα είναι ιδιαίτερα ποιοτικό. Τον Ιούλιο θα έχουμε συγκομιδή. Αισιοδοξούμε να έχουμε μια καλή χρονιά και να πιάσουμε καλές τιμές λόγω του γεγονότος αυτού, ωστόσο το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα στην πατάτα και οι παραγωγοί βλέπουν το νερό να τους κοστίζει χρυσάφι. Από 7-8 ευρώ/ώρα που τους κόστιζε πέρσι, φέτος πληρώνουν 28 ευρώ».

Ο κ. Καπούνης εκτίμησε ότι η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων φέτος ανέρχεται σε περίπου 8% λόγω της αύξησης του κόστους.