Πατάτα: Ο καύσωνας άλλαξε τον προγραμματισμό της φύτευσης

Kάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και μετά από μία δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο ολοκληρώνεται η φύτευση της πατάτας, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό εστιάζεται στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα και στη Δυτική Πελοπόννησο.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες του Ιουλίου και του Αυγούστου οδήγησαν πολλούς παραγωγούς σε όψιμες φυτεύσεις και ίσως αυτό να έχει αρνητικά αποτελέσματα σε πρώιμους παγετούς, όπως εκτιμούν οι ειδικοί. Μάλιστα, υπήρξαν περιπτώσεις παραγωγών που οδηγήθηκαν και σε επανασπορές λόγω της ζημιάς που υπέστησαν από την απώλεια του πατατόσπορου.

Όπως μας ενημερώνει ο Πάνος Δελαβέκουρας, παραγωγός πατάτας από τη Θήβα, ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων του λόγω του σαπίσματος των σπόρων αναγκάστηκε να ξαναφυτέψει πατάτες. «Οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές την εποχή που φυτεύουμε τις πατάτες. Πολλοί από εμάς έκαναν όψιμες φυτεύσεις ακόμα και μέχρι τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Αυτό είναι ένα ρίσκο από τους πρώιμους παγετούς του Νοεμβρίου, καθώς μπορούν να επηρεάσουν στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης των βλαστών της πατάτας, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις».

Στο ερώτημα εάν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις παραμένουν σταθερές ή αλλάζουν, ο κ. Δελαβέκουρας αναφέρει ότι θα είναι σχετικά μειωμένες λόγω και του υψηλού κόστους παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, «κοστολογούμε την καλλιέργειά μας κοντά στα 1.000 ευρώ το στρέμμα, πράγμα που σημαίνει ένα μεγάλο ρίσκο. Εγώ καλλιεργώ 170 στρέμματα σπόρο κάθε χρόνο περίπου και χρειάζομαι 300 κιλά πατατόσπορο το στρέμμα, τον οποίο αγοράζω με περίπου 1 ευρώ το κιλό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Δημήτρη Μπουράμα, παραγωγού πατάτας από τη Λοκρίδα. Ο κ. Μπουράμας κάνει λόγο για όψιμες φυτεύσεις λόγω του καύσωνα. «Μέσα από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με μεγάλο ρίσκο, φυτέψαμε όψιμα τις πατάτες στα χωράφια μας. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, έχουν μειωθεί οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, λόγω των προβλημάτων αυτών, αλλά και του υψηλού κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουμε».

Η έλλειψη νερού μειώνει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Νάξο

Για μειωμένες εκτάσεις κάνει λόγο και ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η παροχή του νερού άρδευσης έχει μειωθεί σημαντικά στο νησί, με αποτέλεσμα πολλά χωράφια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Οι μέχρι τώρα φυτεύσεις πατάτας, που έχουν γίνει στο νησί μας, δεν μπορούν να καλύψουν τους 2.000 τόνους, που χρειαζόμαστε τη χειμωνιάτικη περίοδο.

Οι υπολογισμοί μας και οι εκτιμήσεις δείχνουν μία ποσότητα της τάξης των 400 τόνων. Αν το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχοπτώσεις και το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες, δεν θα προχωρήσουμε σε άλλες φυτεύσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Καπούνης εστίασε στο θέμα του φράγματος, το οποίο θα μπορέσει να δώσει λύσεις στην αγροτική παραγωγή του νησιού. «Δυστυχώς, όμως, μέχρι και σήμερα, μετά από κάποιες δεκαετίες και ενώ έχει εγκαινιαστεί τρεις φορές, οι εργασίες του δεν έχουν ξεκινήσει», καταλήγει ο πρόεδρος.