ΠΕΚ: Δεν αρκεί το βοήθημα, να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι

Η ΠΕΚ, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ανεπαρκή την οικονομική ενίσχυση του ΥΠΑΑΤ στους αιγοπροβατοτρόφους για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Επίσης, ζητά δέσμη μέτρων στήριξης καθώς και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων του κλάδου. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΕΚ:

«Δυστυχώς η απόφαση του ΥΠΑΑΤ να χορηγήσει έκτακτο βοήθημα με ψίχουλα στους Αιγοπροβατοτρόφους που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης των αμνοεριφίων τις ημέρες του Πάσχα, χωρίς ωστόσο η χαμηλή τιμή παραγωγού να περάσει στον καταναλωτή (τιμή παραγωγού 3,5 με 4 ευρώ, τιμή στον καταναλωτή 9 με 10 ευρώ ή και παραπάνω) λόγω κορωνοϊού, μας βρίσκει όλους αντίθετους και φανερώνει την άγνοια των προβλημάτων και της εξαθλίωσης που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι.

ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ στα αιτήματά μας για ένταξη στους ΚΑΔ, έκτακτη ενίσχυση όλων των αδιάθετων αμνοεριφίων και των εναπομείναντων θηλυκών αναπαραγωγής που δεν συνυπολογίστηκαν στην ζημιά, πάγωμα όλων των δόσεων των κτηνοτρόφων προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία για όσο διαρκεί η κρίση.

Γρηγορότερη χορήγηση του 80% της Ενιαίας Ενίσχυσης αμέσως μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2020, πάταξη των ελληνοποιήσεων προϊόντων ΠΟΠ,ΠΓΕ και όχι μόνο ( βαριές ποινές, κλείσιμο και δημοσιοποίηση των παρανομούντων).

Άμεση εκπόνηση των διαχειρηστικών σχεδίων βόσκησης και όσες περιφέρειες αδυνατούν, να αναλαμβάνει το ΥΠΑΑΤ τη διεκπεραίωση και επίσης να πάψουν πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι.

Άμεση χορήγηση  αδειών λειτουργίας με διαδικασίες FASTTRACK και όχι συνεχείς παρατάσεις και τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με διαχωρισμό ΖΩΙΚΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

ΖΗΤΑΜΕ επίσης δέσμευση από το ΥΠΑΑΤ για την αξιοποίηση των επιστραφέντων 446 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση από καταλογισμούς για τα βοσκοτόπια και με νόμιμες διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν νέοι καταλογισμοί, να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους ( ή μέρος αυτών), αποκαθιστώντας την κατάφωρη αδικία σε βάρος των κτηνοτρόφων από την περικοπή της εξισωτικής όπως υποσχέθηκε προεκλογικά και ο ΑΞΙΟΤΙΜΟΣ  κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, όπως επίσης και η πληρωμή όλων των παλιών υποχρεώσεων εξισωτικών 2013-2014.

Παράλληλα καταγγέλουμε και καταδικάζουμε όσους φορείς και φυσικά πρόσωπα καταφέρονται εναντίον της ΠΕΚ και του προεδρείου της.

Η ΠΕΚ έχει ιστορία αγώνων και κατακτήσεων από την ημέρα της ίδρυσής της και ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ δεν εκπροσωπούν κανένα κόμμα παρά μόνο τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ για τους οποίους έχουμε δώσει μάχες ζωής όλα τα προηγούμενα χρόνια από το 2006 μέχρι και σήμερα ανελλιπώς.

ΚΑΛΟΎΜΕ τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ σε ετοιμότητα και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων μας θα μας βρουν όλοι απέναντί τους, ξεκινώντας νέους αγώνες και κινητοποιήσεις άμεσα.

 ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!» 

 Για την ΠΕΚ

  Το Δ.Σ