Πέλλα: Αναγκαία η στήριξη των παραγωγών σπαραγγιών

Οι καιρικές συνθήκες έπληξαν την ποιότητα του προϊόντος – η απώλεια στην παραγωγή αγγίζει το 50%
07/05/2025
2' διάβασμα
pella-anagkaia-i-stirixi-ton-paragogon-sparangion-206210

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί σπαραγγιών στην Πέλλα, καθώς οι φετινές καιρικές συνθήκες – που επικράτησαν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο- υποβάθμισαν την ποιότητα και έπληξαν τη φετινή αναμενόμενη παραγωγή σε ποσοστό που αγγίζει το 50%, καθώς σημαντικές ποσότητες σπαραγγιών είναι μη εμπορεύσιμες.

Το συγκεκριμένο θέμα φέρνει στη Βουλή με κοινοβουλευτική αναφορά προς το ΥΠΑΑΤ που κατέθεσε πρόσφατα ο βουλευτής της ΝΔ στην Πέλλα Λάκης Βασιλειάδης, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη στήριξης των παραγωγών σπαραγγιών .

«Κατέθεσα ως Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Μεγαπλατάνου, Πιπεριάς, Α.Σ. ΓΕΚΟΣΑ, καθώς και του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΑΣΠΑ σχετικά με την ανησυχία τους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια σπαραγγιών. Τα προβλήματα αυτά έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα τόσο στην αναμενόμενη παραγωγή όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς οι καιρικές συνθήκες του Φεβρουαρίου με την παρατεταμένη συννεφιά (22 από τις 28 ημέρες του μήνα), οδήγησε στην καθυστέρηση της συγκομιδής για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Επίσης, ο παγετός του Μαρτίου (19 – 22 Μαρτίου) και του Απριλίου (8 -11 Απριλίου) καθώς και οι συνεχείς βροχοπτώσεις (23 Μαρτίου – 8 Απριλίου), προκάλεσαν επιπλέον μείωση της ημερήσιας αναμενόμενης συγκομιδής, όχι μόνο κατά τις συγκεκριμένες ημέρες, αλλά και κατά την επακόλουθη περίοδο λόγω του έντονου στρες των φυτειών. Αυτό είχε ως συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας, με την εμφάνιση λεπτότερων και μη εμπορεύσιμων σπαραγγιών» αναφέρει ο βουλευτής.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, με βάση τα παραπάνω τα δεδομένα, «η συνολική απώλεια στην παραγωγή για το έτος 2025 εκτιμάται ότι φθάνει το 50%, ενώ η υποβάθμιση της ποιότητας καθιστά την οικονομική ζημιά ακόμη μεγαλύτερη, εκτιμώμενη οικονομικά μεταξύ 50% και 65%. Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες ζημιές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια ιδιαίτερα απαιτητική και υψηλού κόστους (εγκατάσταση, καλλιεργητικές φροντίδες, εργατικά), είναι σημαντικό να εξεταστούν δυνατότητες στήριξης των παραγωγών, που αντιμετωπίζουν  σοβαρές δυσκολίες τόσο για τη συνέχιση της καλλιέργειας την επόμενη χρονιά, όσο και για την ίδια τους την επιβίωση».