Πέλλα: Κάλεσμα στους νέους αγρότες να καλλιεργήσουν κόκκινη πιπεριά

Πυλώνα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, προώθησης της γεωργικής καινοτομίας και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας αποτελεί η ΠΕ Πέλλας. Με βασική αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων της και την προστασία της αγροτικής κληρονομιάς, έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων, που ενσωματώνει την τεχνολογική πρόοδο και τη συνεργασία με κορυφαίους επιστημονικούς φορείς.
Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών, ξεχωρίζει η στρατηγικής σημασίας συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς η κοινή τους προσπάθεια επικεντρώνεται στον γενετικό καθαρισμό καλλιεργειών/ προϊόντων με ιστορική και διατροφική αξία.
Όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος διαθέτει βαθιά γνώση και προσωπική εμπειρία σε θέματα αγροτικής παραγωγής, η συνεργασία με τον ΕΛΓΟ αποσκοπεί στη διεξαγωγή ερευνών και μελετών για τον γενετικό καθαρισμό κρίσιμων ποικιλιών, όπως του πράσου Δωροθέας και της κόκκινης πιπεριάς Αλμωπίας, για τα οποία θα διασφαλίζεται η διατήρηση των μοναδικών χαρακτηριστικών τους. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων μεθόδων γενετικής βελτίωσης, με στόχο τη διατήρηση της αυθεντικότητας των ποικιλιών αυτών, καθώς και την ενίσχυση της αντοχής τους σε ασθένειες και ακραίες καιρικές συνθήκες.
«Η προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε, ως ΠΕ Πέλλας, με τον ερευνητικό οργανισμό αφορά τον γενετικό καθαρισμό της πιπεριάς και την πιστοποίησή της ως ΠΟΠ προϊόντος. Είναι μια δύσκολη και μακροχρόνια διαδικασία. Σε ό,τι αφορά το πράσο, θέλουμε κι αυτό να το πιστοποιήσουμε ως ΠΟΠ και να υπάρξει γενετική καθαρότητα για το προϊόν», επισημαίνει ο κ. Τζαμτζής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν μπει όλα σε μια σειρά, τέθηκε το πλαίσιο για τον γενετικό καθαρισμό των προϊόντων και, όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί π.χ. το όνομα πιπεριά Αλμωπίας Πέλλας, αφού θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ο σπόρος θα έχει μεγάλη αξία και τα προϊόντα ακόμη μεγαλύτερη. Για τον σκοπό αυτόν, έγινε προσπάθεια οργάνωσης των λιγοστών παραγωγών που καλλιεργούν και ψήνουν πιπεριά.
Εκτός της προώθησης και της πιστοποίησης του πράσου και της κόκκινης πιπεριάς, θα ακολουθήσουν κι άλλα προϊόντα με τοπική ένδειξη, όπως το κεράσι Πέλλας, το ροδάκινο, η παραδοσιακή καλλιέργεια του οποίου ξεκίνησε από το χωριό Ριζάρι, αλλά και η πατάτα Αρχαγγέλου της ορεινής Αλμωπίας, η οποία εξάγεται στη Γερμανία και έχει πολύ καλές προοπτικές. Ταυτόχρονα, κατά δήλωση του κ. Τζαμτζή, αυτό στο οποίο θα προχωρήσουν με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι και η δημιουργία γενετικού υλικού για τα ακτινίδια.
«Μαζί με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Πέλλας, Συμεών Μαρνασίδη, προχωράμε σε μια σειρά τέτοιων ενεργειών, ούτως ώστε να πιστοποιήσουμε προϊόντα και να χτυπήσουμε δυναμικά τις αγορές, με πολλή διαφήμιση και ό,τι άλλο απαιτείται για να προωθηθούν αυτά τα προϊόντα», τόνισε ο κ. Τζαμτζής. Μεταξύ των δράσεων για την προβολή των προϊόντων είναι η ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων ή και η παρουσίασή τους σε εξιδεικευμένες μαγειρικές εκπομπές.
Παραχώρηση στρεμμάτων για την καλλιέργεια
Προκειμένου η ΠΕ Πέλλας να εδραιώσει τη θέση της ως πρότυπο και παράδειγμα αγροτικής καινοτομίας, πρόκειται να αξιοποιήσει τα περίπου 350 στρέμματα που βρίσκονται στα κτήματα του πρώην ΚΕΓΕ Σκύδρας και άλλα 100 σε περιοχή της Αλμωπίας. «Οι εκτάσεις στη Σκύδρα ανήκουν στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος συναίνεσε να μας παραχωρηθούν. Είναι εκτάσεις που έχουμε ζητήσει, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αξιοποίησή τους μέσα από σειρά ενεργειών.
Αυτό που απομένει είναι η υπογραφή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις οικονομοτεχνικές μελέτες, ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και είμαστε, πλέον, στη φάση της παραχώρησης και της υπογραφής από τον υπουργό, προκειμένου να προχωρήσουμε σε προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας. Μεταξύ των ενεργειών, όπως αναφέρει ο κ. Τζαμτζής, είναι και η παραχώρηση αυτών των εκτάσεων σε νέους αγρότες, που θα ασχοληθούν με την πιπεριά, καθώς και των οικημάτων που υπάρχουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις για τη μεταποίηση της πιπεριάς. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και η παραγωγή να αυξηθεί και να μπουν νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα και να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο», δηλώνει ο κ. Τζαμτζής. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, ευρεία σύσκεψη αρμόδιων παραγόντων, παρουσία του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Κωνσταντίνου Τερτιβανίδη, και της διευθύντριας Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Πασχαλίνας Χατζοπούλου.
Ο Κήπος της Πέλλας
Η στρατηγική που ακολουθεί η Αντιπεριφέρεια Πέλλας αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη της γεωργίας στην περιοχή, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στη διάσωση και στην προβολή των τοπικών προϊόντων, που φέρουν τη σφραγίδα ποιότητας και παράδοσης της Πέλλας. Σύμφωνα με τον κ. Τζαμτζή, στις εκτάσεις στη Σκύδρα φιλοδοξία είναι να δημιουργηθεί ο «Κήπος της Πέλλας», με όλα τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή. «Θέλουμε να είναι στη φιλοσοφία των πολυθεματικών πάρκων, να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο αγρόκτημα και στόχος είναι να βάλουμε στη μία πλευρά το μελισσοκομικό πάρκο μας, στηριγμένο πάνω σε μελέτες που έγιναν στην περιοχή. Θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πάρκο για τους επισκέπτες», σημειώνει ο κ. Τζαμτζής.
Στην ΠΕ Πέλλας παράγονται συνολικά 25 διαφορετικά προϊόντα, ενώ καλλιεργούνται 165.000 στρέμματα ροδάκινου και νεκταρινιού. Είναι ο πρώτος νομός σε παραγωγή ροδάκινου στη χώρα, πρώτος σε παραγωγή βερίκοκου, αφού παράγεται το 37% της εγχώριας παραγωγής και πρώτος στην παραγωγή κερασιών, με το 73% της πανελλήνιας παραγωγής να εντοπίζεται στην περιοχή.
Ζητούμενο η συνεργασία
«Το brand name Πέλλα είναι γνωστό και βαρύ όνομα στις αγορές. Έχει πολλές προοπτικές και σε αυτή την κατεύθυνση, ως ΠΕ Πέλλας, θέλουμε να βοηθήσουμε και για αυτό αναλαμβάνουμε το οικονομικό κόστος για την πιστοποίηση των προϊόντων. Αυτό που ζητάμε είναι η συνεργασία των φορέων, που πολλές φορές δεν τη βρίσκουμε εύκολα. Δεν είναι ανοιχτοί σε συνεργασία και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, από τη στιγμή που είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο και τους παραγωγούς, προκειμένου να έχουν καλύτερες πωλήσεις και αύξηση του εισοδήματός τους. Πιστεύω στους νέους ανθρώπους και στους νέους αγρότες, με τους οποίους έχουμε πολύ καλή σχέση και επικοινωνία», καταλήγει ο κ. Τζαμτζής.