Πελοπόννησος: Σολομός και πέστροφα υψηλών προδιαγραφών στο Καστόρι Λακωνίας

Σημαντική η πορεία που έχει διαγράψει στον χρόνο η εταιρεία G-fish της οικογένειας Γεροντίδη – Εξάγει το προϊόν της σε Αγγλία, Ρουμανία και Κύπρο
02/06/2025
3' διάβασμα
peloponnisos-solomos-kai-pestrofa-ypsilon-prodiagrafon-sto-kastori-lakonias-354544

Αισίως 56 χρόνια συνεχούς λειτουργίας συμπλήρωσε η εταιρεία G-fish στον χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας, αποτελώντας τη μοναδική μονάδα στο είδος της στη Λακωνία και μία από τις ελάχιστες στην Πελοπόννησο. Η εταιρεία μέσα από διάφορες διαδικασίες έχει εξειδικευτεί σε υψηλής ποιότητας γκουρμέ και καπνιστά προϊόντα και κύριος σκοπός της είναι η παραγωγή, η επεξεργασία, η συσκευασία και η διάθεση προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, όπως η πέστροφα, ο σολομός, ο οξύρρυγχος, το χαβιάρι, φρέσκα αλλά και καπνιστά.

Ο Γιάννης Γεροντίδης είναι συνεχιστής της προσπάθειας που ξεκίνησε ο πατέρας του το 1969, όταν και ίδρυσε μία από τις πρώτες μονάδες παραγωγής πέστροφας και σολομού στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει, στο μεσοδιάστημα «έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για να μάθει ο κόσμος ότι η πέστροφα είναι ένα ψάρι υγιεινό. Κάποιοι συνάδελφοι παλιά έκαναν πολλά λάθη και αυτό δημιούργησε μια λανθασμένη εικόνα για την πέστροφα, όσον αφορά τη μυρωδιά της, αλλά και τη γεύση της».

Ωστόσο, ο ίδιος έχει καταφέρει να αλλάξει αυτή την αντίληψη, εκμεταλλευόμενος τα σπάνια γεωγραφικά πλεονεκτήματα του Καστορείου, ενός γραφικού κεφαλοχωρίου χτισμένου στη βορειοανατολική πλευρά του Ταΰγέτου, σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 1.000 μέτρα, με θέα στην κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα. Στην είσοδο του χωριού, δίπλα στις κρυστάλλινες πηγές του Αγίου Μάμα και στα αιωνόβια πλατάνια, βρίσκεται η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας της G-fish.

«Είμαστε σε πηγές με πεντακάθαρο νερό. Τα ψάρια μας αναπτύσσονται στα πηγαία ύδατα του Αγίου Μάμμα Ταϋγέτου, τα οποία αναβλύζουν μέσα από τη μονάδα μας, με αποτέλεσμα τα ψάρια μας να μεγαλώνουν σε ένα τέλειο περιβάλλον, απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε βιολογικές τροφές υψηλής διατροφικής αξίας», περιγράφει
ο κ. Γεροντίδης, ο οποίος κρατά εδώ και χρόνια τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης.

Γκουρμέ προϊόντα

Σε ό,τι αφορά την καπνιστή πέστροφα, ο κ. Γεροντίδης δηλώνει ότι «καπνίζουμε τα ψάρια μας σε χτιστούς φούρνους, με την παραδοσιακή μέθοδο καπνίσματος και μόνο με ξύλο οξιάς, χωρίς πρόσθετα ή χημικά, δημιουργώντας προϊόντα με πλούσιο άρωμα. Δεν είναι, όμως, μόνο η πέστροφα, αλλά βάλαμε και τον σολομό. Δημιουργήσαμε μία σειρά από γκουρμέ προϊόντα, που είναι για όλα τα γούστα. Αυτήν τη στιγμή, παράγουμε 18 προϊόντα και ετοιμάζουμε άλλες δύο σειρές, που ανάμεσα σε αυτές είναι και το καπνιστό συκώτι σολομού. Από τις μελέτες που έχουμε κάνει με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) αποδεικνύεται ότι το συκώτι σολομού έχει πάρα πολλά καλά στοιχεία».

Κλείνοντας, ο Γιάννης Γεροντίδης επισημαίνει ότι ήδη έχουν αρχίσει με προσεκτικά βήματα οι εξαγωγές σε Αγγλία, Ρουμανία και Κύπρο, ενώ στην εσωτερική αγορά απευθύνονται σε εξειδικευμένα καταστήματα.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: