Πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν βασικές προκλήσεις σε βόειο κρέας, γαλακτοκομικά και υδατοκαλλιέργειες

Πέντε startups πρώιμου σταδίου ανέβηκαν στο βήμα της φετινής Animal AgTech Innovation Summit για να παρουσιάσουν στους επενδυτές τις ενδιαφέρουσες καινοτομίες τους στον αγροτικό τομέα. Αυτές φιλοδοξούν να ανταποκριθούν σε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι παραγωγής και μεταποίησης κρέατος, γαλακτοκομικών και αυτός της υδατοκαλλιέργειας.

Η σύνοδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου στο Σαν Φρανσίσκο, είναι γνωστή ως ένας θεσμός δικτύωσης που επικεντρώνεται στην καινοτομία, στην υγεία των ζώων, στη διατροφή και στη γεωργία ακριβείας.

1. BOVIQ

Ο Christian Nielson, ένας κτηνοτρόφος από το Νέο Μεξικό, δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητά που παρέχει δεδομένα στους εκτροφείς βοοειδών σχετικά με το ζωικό τους κεφάλαιο και τη γη τους. «Σκοπός είναι να καταστήσουμε το smartphone σας τον ιδανικό μοχλό για την επίτευξη ρεκόρ παραγωγής στο αγρόκτημα», λέει ο Nielsen.

Το BovIQ είναι συμβατό με την τεχνολογία cloud και λειτουργεί εκτός σύνδεσης. Η εφαρμογή προσφέρει επίσης ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σημείο πώλησης για τα βοοειδή. Ο Nielsen υποστηρίζει ότι, με την επίδειξή του, οι πελάτες του μπορούν να πουλήσουν τα βοοειδή τους σε εξαιρετική τιμή.

Μέσω της εφαρμογής, οι αγρότες μπορούν, επίσης, να αξιολογήσουν τη δέσμευση άνθρακα από τη δραστηριότητά τους. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα αλγεβρικό σημείο αναφοράς που υπολογίζει το βάρος των βοοειδών, την πρόσληψη ξηρής ύλης της αγελάδας από βοσκήσιμο φυτικό υλικό και το ποσό του άνθρακα που έχει επιστραφεί στο έδαφος.

2. HOOFPRINT BIOME

Αυτή η startup μπορεί να βοηθήσει τις βιομηχανίες εκτροφής βοοειδών και παραγωγής γαλακτοκομικών να επιτύχουν τους καθαρά μηδενικούς στόχους τους για την κλιματική αλλαγή, μειώνοντας το μεθάνιο.

Με εμπνευστές την Kathryn Polkoff και τον Scott Collins, δύο διδακτορικούς φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το Hoofprint Biome χρησιμοποιεί τρεις τεχνολογίες για να μετατρέψει ένα τροποποιημένο ένζυμο υδρολάσης σε προβιοτικό ζυμομύκητα που εκκρίνει μικρόβια, τα οποία εξαλείφουν το μεθάνιο στην κοιλιά των ζώων.

3. ORGANICIN SCIENTIFIC

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ πρωτοπορεί με τη βακτηριοσίνη, μια πρωτεΐνη που δημιουργείται από βακτήρια για να προστατεύει τον ξενιστή της από ανταγωνιστικά βακτήρια. Μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά στο πεδίο της εκτροφής γαρίδας, λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Griffin O’ Drisoll.

Η πρωτεΐνη μπορεί να αξιοποιηθεί, επίσης, σε αντιμικροβιακά φάρμακα που αναστέλλουν την ανάπτυξη συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων χωρίς να βλάπτουν το μικροβίωμα του εντέρου του καρκινοειδούς.

4. TURBOCOW

Ως εταιρεία διαγνωστικών ακριβείας από τη Λετονία, η τεχνολογία της TurboCow ελπίζει να προσφέρει ταχύτερα εργαστηριακά αποτελέσματα στους γαλακτοπαραγωγούς για λοιμώξεις του μαστού στο ζωικό τους κεφάλαιο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και έναν αισθητήρα μέσω κάμερας smartphone που σαρώνει π.χ. ένα σωληνάριο το οποίο περιέχει γάλα για να αναγνωρίσει τον τύπο βακτηρίων μέσα στο δείγμα.

«Ουσιαστικά, μπορούμε να ορίσουμε το όνομα των βακτηρίων μέσα σε πέντε λεπτά», λέει η Anastacia Drebot, συνιδρύτρια και συνδιευθύνουσα σύμβουλος της startup. Η τεχνολογία έχει ποσοστό ακρίβειας 89% στον εντοπισμό διαφορετικών τύπων βακτηρίων.

5. VOLUR

Συλλέγοντας δεδομένα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού του κλάδου μεταποίησης κρέατος, η νορβηγική Volur μπορεί να βοηθήσει τους εταιρικούς και περιφερειακούς μεταποιητές κρέατος να μεγιστοποιήσουν την αξία του σφαγίου τους από τις μηχανές κοπής μέχρι το ράφι της λιανικής. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, το λογισμικό μπορεί να κατευθύνει τον επεξεργαστή στο τι να παράγει, πότε πρέπει να το κάνει και πώς να βελτιστοποιήσει τα επίπεδα των αποθεμάτων του.

Η διαφορά μεταξύ της Volur και των ανταγωνιστών της είναι ότι το λογισμικό της μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να προγραμματίζει ή να εκπληρώνει παραγγελίες. Με τα δεδομένα που συλλέγονται, ο αλγόριθμος του λογισμικού παρέχει περισσότερα από μια απάντηση, αποτυπώνοντας στον χρήστη όλη την πορεία μέχρι να φτάσουμε σε αυτή, λέει ο Derek Vote, επικεφαλής της Volur στις ΗΠΑ.

Η ταυτότητα της συνόδου

Διανύοντας το πέμπτο έτος της, η σύνοδος κορυφής έχει πλέον μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο για την αλυσίδα αξίας της γαλακτοπαραγωγής, της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας της Βόρειας Αμερικής.

Στη διοργάνωση του 2023, πάνω από 560 ηγέτες των ανωτέρω κλάδων, από πρωτοποριακές νεοφυείς επιχειρήσεις έως παγκόσμιους κολοσσούς, συζήτησαν πώς θα επιταχύνουν και θα επενδύσουν στη βελτίωση της υγείας και της διατροφής των ζώων.

Αντιμετωπίζοντας κρίσιμα θέματα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την πρόληψη ασθενειών, την καλή διαβίωση των ζώων και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η γεμάτη ατζέντα περιλάμβανε συζητήσεις σε πάνελ εμπειρογνωμόνων, άτυπες συνομιλίες και την αναγνωρισμένη πια έκθεση των startups, η οποία έδωσε στους συνέδρους την ευκαιρία να αφουγκραστούν τη φιλοδοξία μερικών από τους πιο τεχνολογικά καινοτόμους νέους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο.