Πέντε ελληνικοί προορισμοί για διακοπές της τελευταίας στιγμής

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών για τους περισσότερους Έλληνες. Αν και κάθε χρόνο όλο και λιγότεροι παίρνουν την απόφαση να ξοδέψουν μέρες και χρήματα για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κυρίως λόγω της ακρίβειας που επικρατεί, εμείς προτείνουμε πέντε προορισμούς όπου αφενός δεν χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία και αφετέρου θα βρείτε διαθέσιμα καταλύματα, ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Η «παρεξηγημένη» Εύβοια
Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και αποτελεί ίσως τον κοντινότερο νησιωτικό προορισμό για τους κατοίκους της Αθήνας. Παρόλα αυτά, και ενώ θα έπρεπε κάθε καλοκαίρι να κατακλύζεται από ορδές τουριστών, είναι ένα μέρος που ακόμα και μέσα στον Αύγουστο βρίσκεις πληθώρα καταλυμάτων.
- Πού να μείνω
Χαρακτηριστικό είναι πως στην περιοχή της Ερέτριας, το κόστος διαμονής για ένα δίκλινο μέσα στον Αύγουστο ξεκινά από 204 ευρώ για 4 βράδια (περίπου 50 ευρώ το βράδυ), στην Κύμη από 291, στο Πευκί από 281 ενώ στην Αιδηψό βρίσκεις ακόμα και από 166 ευρώ συνολικά και για τις 4 διανυκτερεύσεις.
- Πού να κολυμπήσω
Ξεκινώντας από τον Βορρά και εάν βρεθείτε κοντά στην περιοχή της Λιχάδας ή του Αγίου Γεωργίου, είναι ευκαιρία να επισκεφθείτε τα Λιχαδονήσια, τις Μαλδίβες της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, συναντάμε την εξωτική παραλία του Γρεγολίμανου (μεγάλο μέρος της είναι ιδιόκτητο και ανήκει σε αλυσίδα ξενοδοχείων).
Στο Βόρειο τμήμα αξίζει μία στάση στο καταπράσινο Πευκί, στην Αγία Άννα, στις Ροβιές, στη Λίμνη, στον Λημνιώνα, στη Χιλιαδού, στη Μουρτερή, στη Κορασίδα, στο Αρμυρύχι, στον Άγιο Δημήτριο, στη Θαψά, στη Μεγάλη άμμο στο Μαρμάρι (αξίζει μία επίσκεψη στους Πεταλιούς), στην Αγία Παρασκευή Καρύστου και στο Ποτάμι. Φυσικά και αυτές είναι ελάχιστες από τις επιλογές που έχετε καθώς με το δικό σας όχημα μπορείτε να ανακαλύψετε τον παράδεισό σας.
- Πού να φάω
Ένα από τα παλαιότερα μαγειρεία σε όλη την Ελλάδα, συγκεκριμένα από το 1897, είναι αυτό του «Cavo D’Οro» στην Κάρυστο με δεκάδες ταψιά φρεσκομαγειρεμένων φαγητών για να επιλέξεις. Πολύ καλή ταβέρνα τόσο για θαλασσινά όσο και για κρεατικά είναι το εστιατόριο «Χωνί» στον ομώνυμο οικισμό, ενώ λίγο πιο πάνω στο χωριό Παραδείσι συναντάμε την εξοχική ταβέρνα «Μουριές».
Στο χωριό Ζωοδόχος Πηγή συναντάμε τη «ταβέρνα του Μπάρμπα Γιώργη-Ρεούζι» ενώ μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα το εστιατόριο «Κάβο Αλμυρίχι» πάνω από την ομώνυμη παραλία. Στο κέντρο του νησιού και συγκεκριμένα στον Αμάρυνθο, αν είστε λάτρεις των θαλασσινών υπάρχουν οι επιλογές του «Gorgona di Stefano» και της ταβέρνας «Λιμανάκι».
Μία από τις επιλογές σας για φαγητό στην Χαλκίδα και συγκεκριμένα στην παραλία είναι το «Το Σπιτικό Μεζεδοπωλείο – Ουζερί» και το «Μεζεδοπωλείο της Αργυρώς» στο κέντρο της πόλης. Στη Λίμνη Ευβοίας θα φάτε θαλασσινά στο «Μελτέμι», στο Πευκί στον «Μπαλαούρα» ενώ τέλος στην Αιδηψό μπορείτε να επισκεφθείτε την «Καλύβα».
Τα πολλά πρόσωπα της Πρέβεζας
Η Πρέβεζα αποτελεί μία Περιφερειακή Ενότητα η οποία, αν εξαιρέσεις την περιοχή της Πάργας που κρατάει τα σκήπτρα του τουρισμού, οι περισσότεροι προσπερνούν για να καταλήξουν σε κάποιον άλλον προορισμό. Και όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς ο τόπος προσφέρει ό,τι μπορεί να θελήσει ο κάθε τουρίστας ακόμα και τον Αύγουστο, με άσο στο μανίκι τις ατελείωτες ακτές . Οι πηγές του Αχέρωντα, οι Πύλες του Άδη, το Νεκρομαντείο, η Αρχαία Νικόπολη και η ίδια η πόλη της Πρέβεζας είναι μερικά από τα αξιοθέατα, ενώ η εύκολη πρόσβαση με την γέφυρα του Ρίου και το μοναδικό, σε όλη την χώρα, υποθαλάσσιο τούνελ, φέρνουν την περιοχή πιο κοντά.
- Πού να μείνω
Για ένα στούντιο μέσα στην πόλη της Πρέβεζας το κόστος διαμονής για ένα δίκλινο μέσα στον Αύγουστο ξεκινά από 261 ευρώ έως και 358 ευρώ για 4 βράδια, ενώ διαθεσιμότητα υπάρχει και στην περιοχή της Νικόπολης με 366 ευρώ το δίκλινο. Σίγουρα υπάρχουν δωμάτια και για όσους θέλουν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα κατά μήκος της ακτογραμμής του Νομού από Πάργα μέχρι Μονολίθι.
- Πού να κολυμπήσω
Με μήκος περίπου 16,9 χιλιόμετρα, η αμμουδερή παραλία του Μονολιθίου με τα καταγάλανα νερά, θεωρείται και η μεγαλύτερη σε όλη την Ελλάδα. Λίγο βορειότερα συναντάμε την αντίστοιχης ομορφιάς παραλία του Καναλίου ενώ στις κορυφαίες παραλίες συγκαταλέγονται αυτές του Χειμαδιού, της Λυγιάς, του Βράχου, της Λούτσας, του Φαναρίου, του Όρμου του Οδυσσέα, της Αμμουδιάς, του Λύχνου, του Βάλτου και του Σαρακήνικου.
- Πού να φάω
Μέσα στην πόλη της Πρέβεζας το «Ρεμπέτικο Στέκι» θεωρείται μία από τις καλύτερες επιλογές για τους ψαροφάγους, με καλές επιλογές επίσης το «Συμπόσιο», το «Τεμπελχανείο» και το εστιατόριο «Ventura».
Στη Χίο της Μαστίχας, του μανταρινιού και του καλοκαιριού
Το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας που αποτελεί μία μικρογραφία όλης της Ελλάδας, είναι ένας προορισμός που μπορείς να επισκεφθείς ακόμα και τον Αύγουστο. Με τον Κάμπο να σε «στέλνει» νοητά στην Τοσκάνη, τα μεσαιωνικά χωριά της, τις υπέροχες ακρογιαλιές της και τα δεκάδες αξιοθέατα, ένα είναι σίγουρο: δεν θα θέλεις να φύγεις.
- Πού να μείνω
Πολλές και οικονομικές οι επιλογές σε όλο το νησί της Χίου, ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Χαρακτηριστικό είναι πως για ένα δίκλινο, για 4 διανυκτερεύσεις κοντά στο αεροδρόμιο της Χίου το κόστος είναι στα 294 ευρώ, στον Λιλίκα στα 256 ευρώ, στο Πυργί στα 360 ευρώ, στον λιμένα Μεστών στα 291 ευρώ και στην Βολισσό στα 334 ευρώ.
- Πού να κολυμπήσω
Κοντά στην πόλη της Χίου και προς τον Νότο του νησιού συναντάμε την κοσμική παραλία του Καρφά, ενώ ακόμα πιο νότια την Αγία Φωτεινή, τον Άγιο Αιμιλιανό, την Κώμη, τα μοναδικά Μαύρα Βόλια και τα πανέμορφα Βρουλίδια. Κάτω Φανά, Αυλωνιά, Αποθήκα και η εξωτική Αγιά Δύναμη είναι μερικές από τις υπέροχες παραλίες στο νότιο κομμάτι του νησιού. Προς το Βόρειο κομμάτι του νησιού συναντάμε τους Γλάρους, τη Βλυχάδα, τον Ναγό, τον Γιώσονα, τον Μάναγρο, την Βολισσό και την παραλία Λήμνος.
- Πού να φάω
Στο κέντρο της πόλης της Χίου πολύ καλές επιλογές αποτελούν ο
«Καφενές», το «Κεχριμπάρι», το «Ρούσικο» και ο Βραδύπους, ενώ στην Αγία Ερμιόνη αξίζει να καθίσετε στο «Μπαχάρι».
- Πώς θα πάω
Καθώς η Χίος δεν είναι νησιωτικός προορισμός που συνδέεται με τη στεριά, πρέπει να συνυπολογιστούν και τα μεταφορικά έξοδα.
Στο νησί μπορείς να πας είτε αεροπορικώς με κόστος στα 247 ευρώ ανά άτομο, είτε ακτοπλοϊκώς με 96 ευρώ το άτομο. Στη δεύτερη περίπτωση μπορείτε να μεταφέρετε και το δικός όχημα με κόστος 212 ευρώ μετ’ επιστροφής.
Το «πληγωμένο» μα πάντα όμορφο Πήλιο
Το Πήλιο είναι αυτό που κυριολεκτικά αντιπροσωπεύει την έκφραση «και βουνό και θάλασσα». Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», το «βουνό των κενταύρων» προσπαθεί και πάλι να στηθεί στα πόδια του και να προβάλει στους επισκέπτες του τα μοναδικής ομορφιάς πέτρινα χωριά, τις δασωμένες βουνοκορφές και τις ατελείωτες παραλίες, που άλλες ατενίζουν το Αιγαίο και άλλες τον Παγασητικό.
- Πού να μείνω
Είτε είσαι του βουνού και θες να κατηφορίζεις προς τη θάλασσα, είτε το αντίθετο το Πήλιο σε κάθε γωνιά του προσφέρει πολλές επιλογές διανυκτέρευσης και μέσα στον Αύγουστο. Τιμές από 233 ευρώ για 4 βράδια στο Χορευτό, 267 ευρώ στη Ζαγορά, 326 και 345 ευρώ προς τον Άγιο Ιωάννη και 281 ευρώ τόσο Λεφόκαστρο όσο και στο Χόρτο.
- Πού να κολυμπήσω
Χορευτό, Άγιοι Σαράντα, Πλάκα, Άγιος Ιωάννης, Παπά Νερό, Νταμούχαρη, Φακίστρα, Μυλοπόταμος και Λημνιώνας, είναι μερικές μόνο από τις γαλαζοπράσινες παραλίες του Πηλίου, στην πλευρά του Αιγαίου, που με λίγο παραπάνω οδήγηση θα μπορείς να απολαύσεις. Στην πλευρά του Παγασητικού ξεχωρίζει η Μηλίνα, η Βαθιά Σπηλιά, το Χόρτο, η Πάου και το Λεφόκαστρο.
- Πού να φάω
Στο Χορευτό μπορείτε να επισκεφθείτε το «Dovas Home Cooking», στον Άγιο Ιωάννη στο «Πήλιο Πλάζα» και στον «Χρήστο» και στην Τσαγκαράδα στο «Aleka’s House» και στο «Απαλού». Στη Μακρινίτσα θα βρείτε το «Κάρδαμο» ενώ στην Πορταριά τον «Κρίτσα» και το «Αγορά 1955».
Μάνη υπάρχει και… Μεσσηνιακή!
Με κρυμμένες σμαραγδί παραλίες μέσα στο τραχύ και βραχώδες ανάγλυφο, όμορφους οικισμούς και σε κοντινή απόσταση από την Καλαμάτα και το πιο σημαντικό με διαθεσιμότητα ακόμα και τον Αύγουστο, η Μεσσηνιακή Μάνη σε προκαλεί να την επιλέξεις για τις διακοπές σου.
- Πού να μείνω
Στα 249 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο για 4 διανυκτερεύσεις ξεκινούν τα διαθέσιμα δωμάτια στη Μεσσηνιακή Μάνη. Δωμάτια βρίσκεις και στα 277 ευρώ, στα 438 ευρώ αλλά και πιο υψηλές τιμές ανάλογα με το πόσα θέλει να διαθέσει κάποιος.
- Πού να κολυμπήσω
Στη Μεσσηνιακή Μάνη θα πας σίγουρα για μπάνιο στις περίφημες παραλίες της Στούπας και της Καρδαμύλης, αλλά υπάρχουν και άλλες που αξίζουν τη βουτιά σας. Αναφέρουμε, την Καλόγρια, τα Δελφίνια, τον Φονέα, την παραλία του Καλαμιτσίου, τη Ρίτσα, τις Κιτριές και άλλες.
- Πού να φάω
Για καλό φαγητό με τέλεια θέα στη παραλία της Στούπας θα φας στα εστιατόρια «Στούπα» και στις «Λιάστρες». Στην Καρδαμύλη ιδιαίτερη επιλογή με ωραία θέα είναι το «Old Kardimyli Traditional Restaurant» , οι «Διόσκουροι» και η γραφική «Αυλή της Γιωργίτσας».
Ακολουθήστε στο Instagram τον @hungry_traveller_gr για περισσότερες ταξιδιωτικές ιδέες και προτάσεις.