Πεπόνι: Τα ποιοτικά όψιμα ισορροπούν μια κακή χρονιά

των Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στο ξεκίνημα της συλλογής των πεπονιών όχι μόνο στην παραγωγή, αλλά και στις αγορές. Για την τρέχουσα περίοδο η ποιότητα του πεπονιού που συλλέγεται από τα χωράφια, των Τρικάλων της Ηλείας και άλλων πρώιμων περιοχών, είναι καλής ποιότητας και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 50 λεπτά το κιλό.

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς στις αρχές Μαΐου μεγάλες ποσότητες σάπισαν στο χωράφι λόγω των βροχών και των ασθενειών που επακολούθησαν

ΗΛΕΙΑ: Μεγάλες οι απώλειες στα πρώιμα

Ομαλά εξελίσσεται, ύστερα από ένα πολύ άσχημο ξεκίνημα, εξαιτίας του καιρού, η παραγωγή πεπονιού στον Νομό Ηλείας. Η ποιότητα του προϊόντος αυτή την περίοδο είναι πολύ καλή, ενώ η τιμή παραγωγού κυμαίνεται μεταξύ των 40-50 λεπτών το κιλό, λίγο χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η ποσότητα δεν ήταν η αναμενόμενη, λόγω των συνεχών και απότομων εναλλαγών του καιρού και κυρίως των χαμηλών θερμοκρασιών.

Σύμφωνα με τον εξαγωγέα και παραγωγό Δημήτρη Τακτικό, το πεπόνι που φεύγει τώρα από τα χωράφια είναι όψιμο, καλής ποιότητας, χάθηκε ωστόσο μεγάλο μέρος της παραγωγής εξαιτίας των ασθενειών που προκλήθηκαν στις αρχές της σεζόν τον Μάιο από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχές. «Σε μια καλή χρονιά η απόδοση που έχουμε στο πεπόνι ξεκινά από τους 3 τόνους το στρέμμα και μια κακή χρονιά ξεκινά από τους 1,5 τόνους το στρέμμα. Φέτος, λοιπόν, δεν ήταν μια καλή χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο κ. Τακτικός.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο παραγωγός στη Μανωλάδα Θύμιος Μπακογιάννης η φετινή χρονιά για το πεπόνι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς στις αρχές Μαΐου μεγάλες ποσότητες σάπισαν στο χωράφι λόγω των βροχών και των ασθενειών που επακολούθησαν. «Τώρα είναι κάπως καλύτερα από πλευράς ποιότητας όμως υπάρχει μεγάλη απώλεια ποσότητας», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Κορυφώνεται η συγκομιδή

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η συγκομιδή πεπονιού στον Νομό Τρικάλων, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά. Αρχικά, ο βροχερός καιρός του Απριλίου, αλλά και οι πρόσφατες του Αγίου Πνεύματος δημιούργησαν κάποια προβλήματα στα δεσίματα του καρπού, ενώ η ζέστη που επικράτησε τις πρώτες μέρες του Ιουνίου βοήθησε στην αποκατάστασή του.

«Πλήρη εικόνα θα έχουμε σε λίγες μέρες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος Β. Γαλάνης, ο οποίος εκτιμά ότι «γενικότερα η φετινή χρονιά θα είναι καλή από άποψη ποιότητας». Οι στρεμματικές αποδόσεις ποικίλλουν από χωράφι σε χωράφι και κυμαίνονται από 3-5 τόνους/στρ.

Αναφορικά με την τιμή, η χρονιά ξεκίνησε με χαμόγελα για τους Τρικαλινούς παραγωγούς, αφού οι πρώτες συμφωνίες στις πρώιμες ποικιλίες κλείστηκαν ακόμη και με 80 λεπτά/κιλό. Όσο περνούν οι μέρες και εισέρχονται στην αγορά περισσότερες ποσότητες, τόσο η τιμή υποχωρεί.

Είναι ενδεικτικό ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος οι συμφωνίες κυμάνθηκαν στα 50 λεπτά, με περαιτέρω τάση υποχώρησης.