Περ. Θεσσαλίας: Συντονισμός για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα ζώα

Περ. Θεσσαλίας: Συντονισμός για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα ζώα

Η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στα ζώα αποτέλεσε το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, με την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας και με τη συμμετοχή της διοίκησης της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Στην σύσκεψη που έλαβε χώρα στο κτήριο της ΔΑΟΚ, η Δ/νση Κτηνιατρικής παρείχε σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού. Το θετικό είναι ότι στην ΠΕ Λάρισας δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ως προς τους εμβολιασμούς των ζώων.

Γ. Λαδόπουλος 

Στην εισήγηση του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος ευχαρίστησε καταρχήν την διεύθυνση και το προσωπικό της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν, παρά την έλλειψη προσωπικού, αλλά και τους κτηνοτρόφους για τη διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λαδόπουλο «σαν περιφερειακή αρχή επενδύουμε στην πρόληψη και τη συνεργασία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να στηρίξουμε την πλέον παραγωγική και σκληρά εργαζόμενη συντεχνία, όπως είναι αυτή των κτηνοτρόφων. Έχοντας νωπές τις μνήμες από τις ζημιές που προκάλεσε στο ζωικό κεφάλαιο, ο κανονικός πυρετός του 2014, είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες προσπαθεί να επιλύσει γραφειοκρατικά ζητήματα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα ζητάμε από το υπουργείο (και αυτό θα γίνει και με επιστολή προς τον κύριο υπουργό) να αλλάξει την αρμόδια ΚΥΑ, ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν το εμβόλιο και μετά, καταθέτοντας το τιμολόγιο και το βιβλίο φαρμακευτικής αγωγής, να τους επιστρέφεται η αξία του εμβολίου. Να διευκρινίσουμε ότι από τον καταρροικό πυρετό δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία, παρά μόνο το ζωικό κεφάλαιο και αυτό είναι θετικό. Αν όμως προκύψει κρούσμα μου είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε άμεσα, με τοπικούς εμβολιασμούς. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε με επιτυχία την αντικουνουπική δράση και προστασία με συνεχείς και τεχνικούς ψεκασμούς. Πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Γ. Γκουρομπίνος

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις διαβεβαιώσεις του κ. Λαδόπουλου ότι «η Περιφέρεια έχει πράξει τα προβλεπόμενα, μέχρι στιγμής με ψεκασμούς και πως ο κ. Αγοραστός έχει δώσει σαφή εντολή να γίνουν κι άλλοι αν χρειαστεί» και προσθέτει: Η ομοσπονδία προτρέπει τους κτηνοτρόφους να λάβουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, όπως αυτά αναγράφονται στο δελτίο τύπου της κτηνιατρικής υπηρεσίας, ώστε να προστατέψουν τα κοπάδια τους από τον καταρροϊκό πυρετό. Να τονίσουμε δε, πως έχει μεγάλη σημασία η δημοσιοποίηση του κρούσματος (αν υπάρχει) και όχι η απόκρυψη του, στην επιτυχή αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Οδηγίες

Στο μεταξύ οι οδηγίες της Δ/νσης Κτηνιατρικής για τον καταρροικό πυρετό αναφέρουν τα εξής: Η εξάπλωση  του νοσήματος σε διάφορες εστίες στην κεντρική και βόρεια χώρα μας και σε όμορες  Περιφέρειες, δημιουργεί την ανάγκη μιας ενεργητικής αντιμετώπισης της νόσου και από τη Δ/νση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και από τους κτηνοτρόφους στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας. Θεμέλιος λίθος για την αναχαίτιση και τον έλεγχο της νόσου θεωρείται η καταπολέμηση-μείωση-των πληθυσμών των ενηλίκων κουνουπιών (Culicoides) που είναι  φορείς του ιού.

Επικουρικά η προστασία των κοπαδιών επιτυγχάνεται και με τη χρήση εμβολίου, το οποίο δρα σε μακροπρόθεσμη  βάση και εγκρίνεται από την Κεντρική Κτηνιατρική Αρχή στο ΥΠ.Α.Α.Τ. Η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων μετά από έγκριση της Αρμόδιας Αρχής της Κτηνιατρικής  και η εφαρμογή τους από τους κτηνοτρόφους, θα διευκολύνει σε δεύτερη φάση τις μετακινήσεις των ζώων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στο πλαίσιο πρόληψης της επανεμφάνισης της νόσου επιβάλλεται όπως όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντείνουν τις προσπάθειες τους για την αποτελεσματική εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων καταπολέμησης των κουνουπιών στις στάσιμες υδατοσυλλογές, αρδευτικά κανάλια και γενικά στους βιότοπους ανάπτυξης των εντόμων – φορέων.