Περιβάλλον: Δωρεάν πρόσβαση σε πλατφόρμα που προβλέπει τα κλιματικά φαινόμενα

Γρήγορη και άμεση διαδικτυακή απεικόνιση περισσότερων από 100 αγρο-κλιματικών δεικτών, που καλύπτουν τις ανάγκες των διάφορων γεωργικών δραστηριοτήτων προσφέρει η εφαρμογή CANARI. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πύλη με δωρεάν πρόσβαση για όλους τους ενδιαφερόμενους στον αγροτικό τομέα που επιθυμούν να υπολογίσουν απευθείας, απλά και γρήγορα τους τοπικούς αγρο-κλιματικούς δείκτες.

Οι δείκτες αυτοί κατασκευάζονται από διάφορα κλιματικά μοντέλα για να απεικονίσουν πιθανές αλλαγές έως το 2050. Μπορούν, επίσης, να υπολογιστούν τοπικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα προγνωστικό μοντέλο για τα επερχόμενα κλιματικά φαινόμενα, αλλά να γίνει και πηγή έρευνας σχετικά με τις αλλαγές στο κλίμα και το περιβάλλον.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από τη Solagro, ειδικό σε αγροτικά θέματα και κλιματικής αλλαγής, και τη Makina Corpus, σχεδιάστρια λύσεων πληροφορικής και διαδικτυακών εφαρμογών ανοιχτού κώδικα. Ζητήθηκε, επίσης, επιστημονική υποστήριξη για τη χρήση των κλιματικών προβλέψεων από το γαλλικό εργαστήριο IPSL (Institut Pierre Simon Laplace, ειδικό στην κλιματική μοντελοποίηση), αλλά και από τη μονάδα MARS του JRC (Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), που ασχολείται με τα θέματα προσαρμογής στον αγροτικό τομέα.