Περιφερειακή συνδιάσκεψη ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προτάσσει ισχυρό πρωτογενή τομέα συνδεδεμένο με τη μεταποίηση και τον τουρισμό

Αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών ενίσχυσης
21/03/2025
5' διάβασμα
perifereiaki-syndiaskepsi-pasok-kinal-protassei-ischyro-protogeni-tomea-syndedemeno-me-ti-metapoiisi-kai-ton-tourismo-349082

Δυναμική ήταν η παρουσία μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κομοτηνή.

Τα προβλήματα και οι ευκαιρίες της περιοχής, μέσα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, αναπτύχθηκαν σε τέσσερις θεματικούς άξονες. Η συνδιάσκεψη έκλεισε με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ κατατάσσεται με βάση αναπτυξιακούς και οικονομικούς δείκτες μεταξύ των τελευταίων περιφερειών της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, σημείωσε ότι το 2024 σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις.

Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, μεταφέροντας το όραμά τους «για έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα διασυνδεδεμένο με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, όπως έγινε σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη του Νότου. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, που θα ενοποιεί αυτούς τους τρεις τομείς, ανοίγοντας θέσεις εργασίας, δίνοντας μια εξαγωγική δύναμη και φέρνοντας στον τόπο έναν ποιοτικό τουρισμό».

Υδάτινοι πόροι

Στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Ανδρουλάκης έθιξε το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να έχουμε κάνει μια διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία για τη διοχέτευση ύδατος μέσω του ποταμού Άρδα και να μην υπάρχει αποτέλεσμα, γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά αυτήν τη συμφωνία που θα έλυνε πολλά προβλήματα. Δεν μπορεί να μην κατασκευάζονται μικρά φράγματα ή όταν αυτό συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις να μην είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο, προκειμένου να επωφεληθούν αγρότες, παραγωγοί και συνεταιρισμοί. Σε αυτή την περιοχή υπάρχει μια τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης προϊόντων, αλλά το ενεργειακό κόστος και η ανεπάρκεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν απαγορευτική την ευρύτερη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, όπως για παράδειγμα, τα θερμοκήπια». 

Μέτρα

Στη θεματική για τον πρωτογενή τομέα, ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιτάσσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Ο ίδιος σημείωσε τρία ζητούμενα από την εφαρμογή της ΚΑΠ στην Ελλάδα: Αναδιανομή επιδοτήσεων, επίλυση του προβλήματος με τα βοσκοτόπια (ορθή διανομή γεωργικών επιδοτήσεων) και δημιουργία ενός συστήματος, και όχι λίστας, γεωργικών συμβούλων. Στα θετικά της ελληνικής γεωργίας κατέγραψε τον διατροφικό της πλούτο, φέρνοντας το παράδειγμα της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης (ΒΕΡΓΙΝΑ) στην Κομοτηνή. Πρόσθεσε τη δυναμική και ανταγωνιστική παρουσία των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων (Κομοτηνή).

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος – γ.γ. του ΓΕΩΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, Γρηγόρης Τιμοσίδης, τόνισε: «Είμαστε στο ακριβώς, αν θα συνεχίσει να υπάρχει ο πρωτογενής τομέας» και απαρίθμησε τα πλεονεκτήματα: Εύφορες περιοχές χωρίς υποβαθμισμένα εδάφη, γειτνίαση με Βαλκάνια, όπου η αγοραστική δύναμη μεγαλώνει, και τα μειονεκτήματα με κύριο το πρόβλημα διαχείρισης υδάτων και έλλειψης υποδομών. Πρότεινε λιμνοδεξαμενές, φράγματα και αλλαγή θεσμικού πλαισίου κατασκευής, αξιοποίηση γεωθερμίας και κτηνοτροφικής παράδοσης. Σχολίασε, επίσης, την απουσία ισχυρού brand name και τον μικρό αριθμό ΠΟΠ προϊόντων.

Παρεμβάσεις

Ακολούθησαν παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του Καβαλιώτη εξαγωγέα σταφυλιού, Γιώργου Κατσαγκιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι το 2017 εξήγαγαν 11 εκατ. κιλά σταφύλια στη Γερμανία και τώρα μόλις 2 εκατ. κιλά, ήτοι έχασαν το 81% της αγοράς. «Η κρίση οφείλεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης καλλιεργειών και στην είσοδο στην αγορά άσπερμων ποικιλιών από τους Ισπανούς που μας πήραν τις αγορές», υπογράμμισε. Όπως τόνισε, το επιτραπέζιο σταφύλι μπορεί να παραγάγει υπεραξία, ενώ στα προβλήματα κατέγραψε την πράσινη συμφωνία που δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού. Τέλος, μίλησε για άνισο ανταγωνισμό με χώρες όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και το Περού, καθώς, όπως πρόσθεσε, «ως Έλληνας εξαγωγέας, οφείλω να εφαρμόσω τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας της ΕΕ».

Ο ιδιοκτήτης του «Κτήμα Οινογένεσις» στη Δράμα, Μπάκης Τσάλκος, τόνισε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα στον τομέα των οινοποιείων, καθώς «η Ιταλία έχει περίπου 1.600 πιστοποιημένες ποικιλίες και η Ελλάδα μόνο τέσσερις: Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο. Στα γεωργικά προϊόντα λείπει η ταυτότητα».

Ο Ροδοπίτης βαμβακοκαλλιεργητής, Χουσεΐν Αχμέτ, αναφέρθηκε στα οφέλη από τη γεωργία ακριβείας και την αναγκαιότητα να μείνουν οι νέοι στον χώρο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: