Περιφερειακό φόρουμ για τη βιομάζα στη Λάρισα – Παρουσία της ηγεσίας ΥΠΕΝ και αυστριακής αντιπροσωπείας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, το εναρκτήριο Περιφερειακό Φόρουμ Βιομάζας, με θέμα «Βιοενέργεια και Βιώσιμη Δασική Διαχείριση»,  που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ|HellaBiom), σε συνεργασία με την Advantage Ελληνική Eταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα και τον Αυστριακό Σύνδεσμο Βιομάζας (ABA), προσελκύοντας περισσότερους από 220 διά ζώσης συμμετέχοντες και πολλούς ακόμη διαδικτυακούς. 

 Πριν από το Φόρουμ είχε προηγηθεί στην Αθήνα επίσημη συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τη Δευτέρα 13 Μαΐου αυστριακής αντιπροσωπείας υπό την Πρέσβη κα. Gerda Vogl και ελληνικής αντιπροσωπείας από το Δ.Σ. της ΕΛΕΑΒΙΟΜ με τον Υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη, τον Γενικό Γραμματέα Δασών κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, κατά την οποία παρουσιάστηκε η τρέχουσα κατάσταση της αξιοποίησης δασικής βιομάζας σε Αυστρία και Ελλάδα από θεσμικούς φορείς των δύο χωρών.

 Η πρώτη μέρα του Φόρουμ της Λάρισας άνοιξε με ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος εξήγησε τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δασικού τομέα, τα σχέδια στήριξης της απόληψης περίσσειας βιομάζας από τα δάση για την αποφυγή της εξάπλωσης των πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας και τον τρόπο με τον οποίο η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων βιοοικονομίας και βιοενέργειας. 

 Η Πρέσβης της Αυστρίας στην Ελλάδα, κα. Gerda Vogl, άνοιξε το συνέδριο εκ μέρους της αυστριακής αντιπροσωπείας, επισημαίνοντας την εμπειρία της χώρας της στη δασοκομία και τη βιοενέργεια. Το θέμα επεξεργάστηκε περαιτέρω ο Christoph Pfemeter, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βοενέργειας Bioenergy Europe και Διευθύνων Σύμβουλος του ABA, ο οποίος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμβολή της βιοενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ και την κατάσταση της βιοενέργειας στην Αυστρία.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Κουρέτας, σε χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης υπολειμματικής βιομάζας σε διάφορες εφαρμογές βιοοικονομίας και βιοενέργειας και επιβεβαίωσε την στήριξη της Περιφέρειας σε επενδυτικές προτάσεις που θα παρέχουν λύσεις προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης για την βιώσιμη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, αναφέροντας ότι μεταξύ των κύριων στόχων του νέου Νόμου αποτελεί, όχι μόνο η απομάκρυνση με οργανωμένο τρόπο της υπερβάλλουσας βιομάζας, αλλά η εν συνεχεία μετατροπή της σε χρήσιμη ενέργεια και προϊόντα της οικονομίας του δάσους.

Η Γενική Δευθύντρια Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας του ΥΠΕΝ κα. Ζωή Φτίκα αναφέρθηκε την σημαντική συνεισφορά της Δασικής Υπηρεσίας στην προστασία και αειφορία των δασών της χώρας και την ανάπτυξη του πολυλειτουργικού τους ρόλου.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μία πλειάδα διακεκριμένων ομιλητών από θεσμικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις, τόσο από την Αυστρία όσο και από την Ελλάδα, μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους στο αντικείμενο της απόληψης δασικής βιομάζας και τη χρήση αυτής σε εφαρμογές βιοενέργειας από διαφορετικές σκοπιές, όπως το θεσμικό πλαίσιο, τις τεχνικές προδιαγραφές, τα κόστη και τις οικονομικές συνθήκες, την πιστοποίηση αειφορίας, την εκτίμηση δυναμικού βιομάζας υπό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, την επιχειρηματική ανάπτυξη νέων έργων βιοενέργειας, την εφαρμοσμένη έρευνα και τις κοινωνικές προεκτάσεις αξιοποίησης, όπως αποτυπώνονται μέσα από κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα και ενεργειακές κοινότητες. Παράλληλα, στο πλαίσιο B2B συναντήσεων, εκπρόσωποι αυστριακών εταιρειών – μελών της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους αντίστοιχων ελληνικών εταιρειών και φορέων.

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Δασαρχείο Μουζακίου προκειμένου να ενημερωθούν για τις πολλαπλές δραστηριότητες της Δασικής Υπηρεσίας, το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, ενώ το φόρουμ ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου με μια ολόκληρη μέρα επιτόπιων επισκέψεων σε εγκαταστάσεις βιοενέργειας.