Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Συμφώνησαν στη στήριξη των αγροτών, αλλά διαφώνησαν στο ψήφισμα

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η συζήτηση για το αγροτικό ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η οποία έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα (19/2), στην Τρίπολη. Κι αυτό, γιατί δικαιώθηκαν όσοι πίστευαν ότι όλες οι περιφερειακές παρατάξεις θα δήλωναν, μεν, συμπαράσταση στους αγρότες, αλλά δεν θα συμφωνούσαν στην έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Σπύρος Ζαχαριάς, αναφερόμενος σε θέματα της περιφέρειας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι για το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφίας στην Πελοπόννησο πρέπει να ληφθεί υπόψη μία σειρά από παράγοντες, όπως οι αλλαγές στην ΚΑΠ, η κλιματική κρίση, οι συμφωνίες διεθνούς εμπορίου, η ακριβή γη, η έλλειψη εργατικού δυναμικού κ.λπ. «Είναι αναγκαίο να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα είναι ευνοϊκές για την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιφέρειά μας», τόνισε.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες που παρευρέθηκαν, εκπροσωπώντας τους συναδέλφους τους από τη Λακωνία, την Αρκαδία και την Αργολίδα, εστίασαν σε ζητήματα που έχουν αναδειχθεί τις τελευταίες μέρες.

Άρδευση

Στο Συμβούλιο μίλησε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου Αργολίδας, Τάκης Μακρής, ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την άρδευση.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλάτη του Αναβάλου, δυτικά, λειτουργούν παράνομα τρεις γεωτρήσεις που αντλούν νερό πριν αυτό φτάσει στο φράγμα. Πώς παίρνουν άδεια αυτές οι γεωτρήσεις; Ποια περιφερειακή αρχή τις εξέδωσε;», αναρωτήθηκε.

Ο κ. Μακρής πρόσθεσε ότι «σε κοντινή απόσταση από την πηγή και κοντά στη θάλασσα, υπάρχει αντλιοστάσιο που η δεξαμενή του θα δεχόταν το νερό του Αναβάλου, το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν λειτουργεί και οι αγρότες αναγκάζονται να αντλούν νερό από τις γεωτρήσεις τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να εισέρχεται η θάλασσα στον υδροφόρο ορίζοντα. Το χειρότερο είναι ότι, λόγω του ασβεστόλιθου που υπάρχει στο έδαφος, το αλμυρό θαλασσινό νερό βρίσκει δίοδο και εισέρχεται στον υδροφόρο ορίζοντα του Αναβάλου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να καθίσταται ακατάλληλος για αρδευτικούς σκοπούς».