Τι περιµένουν αγρότες, φορείς και οργανώσεις από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

-Διαφήμιση-

Μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η σειρά της κοινής γνώμης να τοποθετηθεί. Αγρότες, επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, γεωπόνοι και επικεφαλής οργανισμών απαντούν στο ερώτημα: «Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τη νέα κυβέρνηση;».

 

Αλέξανδρος Κοντός
Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ

«Ανάπτυξη της Ευφυούς Γεωργίας και ενίσχυση των συνεταιρισμών στις προτεραιότητες»

Αλέξανδρος Κοντός Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ

Ο ΣΑΣΟΕΕ θεωρεί ότι οι βασικοί στόχοι της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πρέπει να είναι οι εξής:

✱ Ο σχεδιασμός εθνικής αγροτικής πολιτικής –σε διαβούλευση με φορείς του κλάδου– ενόψει της κατάθεσης του στρατηγικού σχεδίου της χώρας για τη νέα ΚΑΠ (2021-2027)

✱ Η μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για τους αγρότες που παράγουν προϊόντα τα οποία παραδίδουν σε συνεταιριστικές οργανώσεις

✱ Η μείωση του κόστους παραγωγής (γεωργικών εφοδίων-φαρμάκων, άρδευσης κ.ά.)

✱ Η πάταξη της «μαύρης» οικονομίας σε όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους της αγροτικής οικονομίας

✱ Η στήριξη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας χωρίς ισχυρά συνεργατικά σχήματα

✱ Η δημιουργία πλαισίου που θα διευκολύνει την πρόσληψη εργατών γης

✱ Η ανάπτυξη της ευφυούς και ποιοτικής γεωργίας

✱ Η ενίσχυση και η αυστηροποίηση των ελέγχων στις ελληνοποιήσεις που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στους κλάδους της κτηνοτροφίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

✱ Η ρύθμιση τραπεζικών χρεών που βαραίνουν αρκετούς συνεταιρισμούς της χώρας

✱ Η δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αλλάξει άμεσα και ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται άμεσα όλες οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.


 

Νικήτας Πρίντζος
Πρόεδρος ΑΣ Βόλου

«Επιδοτήσεις για όσους πραγματικά παράγουν»

Νικήτας Πρίντζος
Πρόεδρος ΑΣ Βόλου

Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο τους. Είναι εν γνώσει των πάντων ότι ο αγροτικός κόσμος είναι σε απόγνωση, ζει με ανασφάλεια, δεν έχει ρευστότητα, δεν μπορεί να καλλιεργήσει, δεν μπορεί να παράγει για να ζήσει την οικογένειά του και να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση. Τα χωριά μας ερημώνουν και τα τσιφλίκια στον Θεσσαλικό κάμπο επανέρχονται. Ένας αγροτικός κόσμος ο οποίος είναι γερασμένος, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται και να έχουμε φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό, κάτι που αποτελεί και θανάσιμο κίνδυνο για την πατρίδα. Τα άμεσα μέτρα που κατά τη γνώμη μας θα δώσουν ανάσα στους αγρότες είναι:

1) Μείωση σε όλο το τσουνάμι των χαρατσιών που έχουν επιβληθεί στους αγρότες. Δηλαδή φόροι, ασφάλιση (ΟΓΑ και ΕΛΓΑ), ΦΠΑ στον εξοπλισμό και τις εισροές, ΕΝΦΙΑ.

2) Μείωση του κόστους,η οποία για να γίνει πρέπει να υπάρχει μείωση τιμών ενέργειας και πετρελαίου καθώς και στα γεωργικά εφόδια.

3) Εξασφάλιση δωρεάν νερού. Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον αγροτικό κόσμο σήμερα. Πρέπει να πάψει ο αγρότης να πάψει ο αγρότης να αντλεί νερό από τα 250 και 300 μέτρα βάθος, με τεράστιο κόστος.

4) Στήριξη της κτηνοτροφίας η οποία βιώνει πρωτοφανή κρίση. Να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι στα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα. Να ρυθμιστούν και να χαριστούν δάνεια και να πάψει να τρομοκρατεί τον αγρότη, γεωργό και κτηνοτρόφο η PQH.

5) Να υπάρχει σωστή, σύγχρονη και δίκαια διαμόρφωση της Νέας ΚΑΠ και οι επιδοτήσεις να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά παράγουν.

6) Κλείνοντας, ζητάμε να υπάρξει ένα νέο, σωστό θεσμικό πλαίσιο για τον συνεργατισμό και να υπάρξει τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των συνεταιρισμών που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος, με αποτέλεσμα να διώκονται άδικα οι συνεταιριστές και τεράστια περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν εθνικό πλούτο να απομειώνονται.


 

Νίκος Κουτλιάμπας
Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

«Φοροελαφρύνσεις για τους συνεταιρισμένους αγρότες»

Νίκος Κουτλιάμπας
Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού

Καταρχήν θα πρέπει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης. Αγρότες και ΥΠΑΑΤ πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να πάμε μπροστά τη χώρα. Ο συνεταιριστικός χώρος περιμένει άμεσα παρεμβάσεις, γιατί υπάρχουν μεγάλα και καυτά ζητήματα, όπως η Νέα ΚΑΠ. Υπάρχει κενό στη νομοθεσία, όσον αφορά τις εκπροσωπήσεις στις συλλογικότητες. Για τους συνεταιρισμούς θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα (και αντικίνητρα), με στόχο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε οργανώσεις παραγωγών.

Ένα αποτελεσματικό κίνητρο θα μπορούσε να είναι η μείωση της ατομικής φορολογίας σε 13% μάξιμουμ, του κάθε μέλους ενός συλλογικού σχήματος που αποδεδειγμένα παραδίδει εκεί την παραγωγή του. Εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης, πάνω από το 60% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά. Οι προεκτάσεις αυτού του προβλήματος είναι τεράστιες. Διαλύονται παραγωγικές περιοχές, διαλύονται οργανώσεις, το κράτος δεν εισπράττει, χάνονται αγορές για τα προϊόντα μας και υπάρχει μια τεράστια στρέβλωση στην αγορά. Σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης, μπορεί να δοθεί δικαίωμα εργασίας με εργόσημο σε όσους έρχονται με τρίμηνη τουριστική άδεια.


 

Χρήστος Γιαννακάκης
Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Hμαθίας

«Κομβικής σημασίας η προεκλογική δέσμευση για τα Αγροτικά Επιμελητήρια»

Χρήστος Γιαννακάκης
Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Hμαθίας

Ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουν, πάσχει από σοβαρά διαρθρωτικά και οργανωτικά προβλήματα. Η συνεταιριστική δομή έχει αποδιαρθρωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν οι βασικές λειτουργίας του τομέα, που είναι ο προγραμματισμός της παραγωγής, η συγκέντρωση και η οργανωμένη διάθεσή της στην αγορά. Οι αδυναμίες αυτές οδηγούν σε παραγωγές που δεν ακολουθούν τις ανάγκες της αγοράς, ποιοτικά ή ποσοτικά, δεν προστατεύουν τον παραγωγό από τις διακυμάνσεις της αγοράς και τέλος δεν τον προστατεύουν από τα ισχυρά μονοπωλιακά τραστ του λιανικού εμπορίου, που είναι πανίσχυρα.

Ταυτόχρονα, ο αγροτικός παραγωγικός μηχανισμός είναι αποκομμένος από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, με συνέπεια να μην έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τις αποφάσεις αυτές σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα, αλλά και ούτε να πληροφορούμαστε έγκαιρα για τις διαμορφωνόμενες τάσεις στον διεθνή περίγυρο.

Επομένως, η υλοποίηση από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ της προεκλογικής εξαγγελίας της Νέας Δημοκρατίας για την ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων, αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα αναδιοργάνωσης της Γεωργίας και ακολουθούν οι Διεπαγγελματικές που πρέπει να συμπεριλάβουν όλους τους παραγωγικούς κλάδους και τέλος τα κίνητρα για δημιουργία μεγάλων εμπορικών σχημάτων που θα δώσουν τεράστια εξαγωγική ώθηση.


 

Τάκης Πεβερέτος
Πρόεδρος ΣΕΚ

«Θα συνεργαστούμε για την ανάταξη του κτηνοτροφικού τομέα»

Τάκης Πεβερέτος
Πρόεδρος ΣΕΚ

Στείλαμε επιστολή στην υπουργική ομάδα με τις ευχές και τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Ζητάμε συνάντηση όπου θα θέσουμε υπόψιν τους το σχέδιο ανασυγκρότησης του κτηνοτροφικού τομέα, σχέδιο που είχαμε κοινοποιήσει και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ζητάμε και θα υποβάλουμε και υπόμνημα, ζητώντας ως προτεραιότητα, φορολογικά μέτρα ανακούφισης. Αυτά είναι: Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε όλες τις κτηνοτροφικές μονάδες (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίροι, πτηνά). Δεύτερον, ζητάμε οι συντελεστές φορολογίας για τους κτηνοτρόφους να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν προ του 2009, δηλαδή έως 8%. Ζητάμε διάκριση για την κτηνοτροφία, όπως ανέκαθεν ίσχυε στη χώρα μετά τον πόλεμο.

Τρίτον άμεση εφαρμογή χαμηλότερης τιμής του αγροτικού πετρελαίου, όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία η Ισπανία και η Πορτογαλία, γιατί θα μειωθεί άμεσα το κόστος των ζωοτροφών. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος και θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Επιπλέον αίτημά μας είναι το θέμα των ελληνοποιήσεων στο γάλα. Πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό το πρόβλημα, η κατάσταση στην αιγοπροβατοτροφία και τη βοοτροφία είναι απελπιστική και καθημερινά βλέπουμε χιλιάδες αιγοπρόβατα που φεύγουν για Αλβανία με εξευτελιστικές τιμές. Οι κτηνοτρόφοι με 70 λεπτά / λίτρο για το γάλα τους αναγκάζονται και πουλάνε ζώα γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν.

 

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερη σελίδα:

 

Στέργιος Κύρτσιος – Πρόεδρος ΠΕΚ
 

Κώστας Τζέλλας – Γραμματέας ΕΟΑΣΚ
 

Σπύρος Μάμαλης – Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ
 

Νίκος Στουπής – Πρόεδρος «Αγροτική Καινοτομία ΑΕ»
 

Μανώλης Γιαννούλης – Πρόεδρος ΕΔΟΕ

 

Τρίτη σελίδα:

 

Λευτέρης Γίτσας – Πρόεδρος ΕΔΟΚ
 

Γρηγόρης Αντωνιάδης – Πρόεδρος ΣΕΒΙΤΕΛ
 

Γιώργος Πολυχρονάκης – Ειδικός σύμβουλος Incofruit – Hellas
 

Στέλιος Σκαρίμπας – Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒΕΚ
 

Παντελής Μόσχος – Πρόεδρος ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ