Τι περιµένουν αγρότες, φορείς και οργανώσεις από τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Στέργιος Κύρτσιος
Πρόεδρος ΠΕΚ

«Κρίσιμοι οι έλεγχοι για εισαγωγές και ελληνοποιήσεις»

Στέργιος Κύρτσιος
Πρόεδρος ΠΕΚ

Αρχικά, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νέο επιτελείο του ΥΠΑΑΤ. Σχετικά με το τι περιμένουμε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, θα θέλαμε οι προσπάθειες που έχουν γίνει επί τέσσερα και πλέον χρόνια να συνεχιστούν, με πρώτο στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη σύσταση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Φέτας. Είχαμε φτάσει σε κάποιο σημείο με τον κ. Αραχωβίτη, αφού τόσο ο ίδιος όσο και η κα Τελιγιορίδου ομολογώ πως έδειξαν άμεσο ενδιαφέρον και καταφέραμε να φτάσουμε στο να υπογραφεί η Διεπαγγελματική. Κρίσιμο, επίσης, για εμάς είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αυστηροποιήσουμε και να επιτείνουμε τους ελέγχους, σε ό,τι αφορά εισαγωγές και ελληνοποιήσεις. Ειδικά εάν σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις και αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο εκτιμούμε ότι όλα θα πάνε καλύτερα για την ελληνική κτηνοτροφία.

Παράλληλα, μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας, όπως αφορούν και άλλες κοινωνικές τάξεις, αφορούν κι εμάς. Η μείωση των συντελεστών που είχε εξαγγείλει ο νέος πρωθυπουργός θα ήταν ένα πάρα πολύ καλό μέτρο για όλους μας, αγρότες και κτηνοτρόφους. Τέλος, αυτό που ευχόμαστε είναι όντως να γίνουν κινήσεις, διότι συνήθως στην αρχή ακούμε πάρα πολλά από όλους και στο τέλος φτάνουμε στα ίδια.


 

Κώστας Τζέλλας
Γραμματέας ΕΟΑΣΚ

«Να μειωθεί το κόστος των αγροεφοδίων για να επιβιώσει ο κλάδος»

Κώστας Τζέλλας
Γραμματέας ΕΟΑΣΚ

Να ευχηθούμε καλή δύναμη στον υπουργό και τους υφυπουργούς. Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα που έχει ο αγροτικός τομέας και οι βαμβακοπαραγωγοί ιδιαίτερα σχετίζονται πρωτίστως με το κόστος παραγωγής, που είναι τεράστιο. Ζητάμε καταρχάς αφορολόγητο πετρέλαιο όπως παίρνουν πολλοί άλλοι κλάδοι, λίγοι βέβαια. Επιπλέον, να πέσουν οι τιμές στα αγροεφόδια, δηλαδή σε φάρμακα, σπόρους και λιπάσματα. Όταν το εκκοκκιστήριο πουλάει τον σπόρο με 20 λεπτά, δεν μπορούμε εμείς να αγοράζουμε με 5 ευρώ. Θεωρούμε ότι είναι πολύ εύκολο να πέσουν οι τιμές στους σπόρους. Όσον αφορά τα λιπάσματα και τα φάρμακα, αυτήν τη στιγμή, σε διπλανή χώρα της ΕΕ, οι τιμές είναι τέσσερις και πέντε φορές κάτω για το ίδιο φάρμακο.

Επιπλέον, να μειωθεί το κόστος του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και βέβαια να σταματήσει το αίσχος με τις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι και να πληρωνόμαστε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Το ίδιο καθεστώς, βέβαια, ισχύει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως το σιτάρι.

Αίτημα που παραμένει για μας είναι είναι να υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής μας, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση του αγρότη.


 

Σπύρος Μάμαλης
Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ

«Ισχυρή εντολή για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας»

Σπύρος Μάμαλης
Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ

Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στον νέο υπουργό και τους υφυπουργούς που στελεχώνουν το ΥΠΑΑΤ. Το ΓΕΩΤΕΕ θα είναι αρωγός στην προσπάθειά τους για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης της υπαίθρου, όπως επιβάλλει ο θεσμικός μας ρόλος. Η ισχυρή εντολή που έχει η νέα πολιτική ηγεσία από τον πρωθυπουργό και την κοινωνία είναι να δημιουργήσει άμεσα ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας και να αντιστρέψουν την εικόνα την οποία έχει σήμερα ο τομέας.

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα έχει η αξιοποίηση των πόρων του τρέχοντος προγράμματος Αγροτικής ανάπτυξης αλλά και ο σχεδιασμός για τη νέα αρχιτεκτονική της ΚΑΠ. Η νέα πολιτική ηγεσία οφείλει ως προτεραιότητα να απορροφήσει και να αξιοποιήσει τους πόρους για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τους πόρους της έρευνας και να ολοκληρώσει το σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών άμεσα. Να επιτύχει τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών στη Νέα ΚΑΠ και να προετοιμάσει το πλαίσιο, ώστε οι νέοι πόροι να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της συμβολής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Να διαπραγματευθεί ένα νέο πλαίσιο στην αλιεία στις ποσοστώσεις, στον ανταγωνισμό με τους γείτονες ψαράδες και να θέσει κανόνες για το επάγγελμα, παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος και της φέρουσας ικανότητας των θαλασσών. Tαυτόχρονα, να προκηρύξει μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων στον τομέα. Η νέα πολιτική ηγεσία πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, για τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Να στοχεύσει στους ελέγχους στην αγορά, καταργώντας τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Να δημιουργήσει νέα προϊόντα και πιστοποιήσεις που θα διασφαλίσουν την εμπορευσιμότητα των προϊόντων αλλά και το εισόδημα των παραγωγών. Τέλος, η νέα πολιτική ηγεσία να επενδύσει στο μέλλον με έμφαση στο πολλαπλασιαστικό υλικό και στην εφαρμογή και μεταφορά των ερευνητικών επιτευγμάτων στην παραγωγική διαδικασία.


 

Νίκος Στουπής
Πρόεδρος «Αγροτική Καινοτομία ΑΕ»

«Ψηφιοποίηση, Ευφυής Γεωργία, Συμβουλευτική και ΚΑΠ το νέο στοίχημα»

Νίκος Στουπής
Πρόεδρος «Αγροτική Καινοτομία ΑΕ»

Η ελληνική γεωργία, βιώνοντας τις συνέπειες των μεγάλων διαρθρωτικών της προβλημάτων, αλλά καταφέρνοντας να μην αποδιαρθρωθεί μέσα στην κρίση –παρά όλες τις έντονες εσωτερικές διαρθρωτικές αλλαγές που υπέστη (μείωση πληθυσμού, εγκατάλειψη παλιών και ανάπτυξη νέων παραγωγικών κλάδων κ.λπ.)– , έχει μπροστά της, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της παραγωγικότητάς της, ανταγωνιστικότητάς και εξωστρέφειάς της, τρεις (3) μεγάλες ευκαιρίες να βοηθηθεί στην ανάκαμψή της:

1. Να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα που κατέχει όσον αφορά την καινοτόμο εμπειρία της από πρωτοπόρες ψηφιακές εφαρμογές, διεκδικώντας το σχετικό μερίδιο στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Νέα ΚΑΠ.

2. Να προετοιμαστεί για τη συνεχή και αδιάλειπτη αποτελεσματική λειτουργία και αξιοποίηση της Δημόσιας Υποδομής Φηφιοποίησής της, που ωσονούπω αρχίζει να εγκαθίσταται. Να αξιοποιήσει «ευφυώς» και επ’ ωφελεία της τα 120 εκατ. παρκαρισμένα χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν το μέτρο της Συμβουλευτικής.

Αυτά περιμένουμε και με αυτά θα κρίνουμε τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ: Πόσο γρήγορα θα τα κατανοήσει – υιοθετήσει ως συνεχιζόμενες πολιτικές. Πόσο πολύ θα εξασφαλίσει την ετοιμότητα των υπηρεσιών να τα τρέξουν. Πόσο αποφασιστικά θα τα υλοποιήσει. Η αγορά είναι έτοιμη να τα δεχτεί και να τα υποστηρίξει. Σε ό,τι μας αφορά, το αίτημα θεσμικής συνάντησης με τον υπουργό είναι στην Αχαρνών 2 από τον Γενάρη και θα επικαιροποιηθεί με την αλλαγή του προσώπου.


 

Μανώλης Γιαννούλης
Πρόεδρος ΕΔΟΕ

«Στρατηγικό σχέδιο για μια μακρόχρονη πνοή στην ελαιοκαλλιέργεια»

Μανώλης Γιαννούλης Πρόεδρος ΕΔΟΕ

Είναι προφανές ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται μπροστά σε επείγοντα και σοβαρά θέματα που απασχολούν συνολικά τον αγροτικό πρωτογενή τομέα και απαιτούν άμεσες δράσεις και παρεμβάσεις. Σημαντική θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του ρόλου των διεπαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ των παραγωγών, των επιχειρήσεων και των λοιπών εμπλεκομένων στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ επίσης μπορούν να προωθούν τις καλύτερες δυνατές πρακτικές και να συμβάλλουν στη διαφάνεια των αγορών.

Η ΕΔΟΕ από την αναδιάρθρωση και την επανίδρυσή της επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα των συμμετεχουσών κατηγοριών, την ομοφωνία των αποφάσεων, τη διαφάνεια της αγοράς, την αποφυγή στρεβλώσεων ανταγωνισμού κ.λπ.

Από τον αρμόδιο υπουργό θα ζητούσαμε τη στήριξή του, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί στρατηγικό σχέδιο για την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία και μια μακροχρόνιας πνοής εθνική στρατηγική για το ελληνικό ελαιόλαδο. Επίσης, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα προβολής και προώθησης του επώνυμου εθνικού μας προϊόντος, να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση και παρεμβάσεις για όλα τα επιστημονικά και τεχνικά θέματα του τομέα με παράλληλη υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση των καταναλωτών για τη διαθρεπτική υπεροχή του ελαιολάδου.

Προκειμένου να μπορούν να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω είναι επιτακτική η ανάγκη καθιέρωσης μικρής ανταποδοτικής συνεισφοράς επί όλων των εμπορικών πράξεων από το ελαιουργείο και μέχρι το στάδιο της διακίνησης και εξαγωγής.

Συνοψίζοντας, ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια που η νέα σοδειά αρχίζει το φθινόπωρο, η άμεση λήψη μέτρων είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά προβλήματα της μειωμένης παραγωγής λόγω δακοπροσβολής. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της νέας ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και είμαστε στη διάθεσή της για άμεση συνάντηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη σελίδα:

Αλέξανδρος Κοντός – Πρόεδρος ΣΑΣΟΕΕ
Νικήτας Πρίντζος – Πρόεδρος ΑΣ Βόλου
Νίκος Κουτλιάμπας – Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού
Χρήστος Γιαννακάκης – Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών Hμαθίας
Τάκης Πεβερέτος– Πρόεδρος ΣΕΚ

 

Τρίτη σελίδα:

 

Λευτέρης Γίτσας – Πρόεδρος ΕΔΟΚ
 

Γρηγόρης Αντωνιάδης – Πρόεδρος ΣΕΒΙΤΕΛ
 

Γιώργος Πολυχρονάκης – Ειδικός σύμβουλος Incofruit – Hellas
 

Στέλιος Σκαρίμπας – Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒΕΚ
 

Παντελής Μόσχος – Πρόεδρος ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ