Τις αγροτικές ενισχύσεις και δη την πληρωμή της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης, φαίνεται ότι περιμένουν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας, προκειμένου να προμηθευτούν τις απαραίτητες ζωοτροφές για τον χειμώνα. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι κτηνοτρόφοι που είχαν την οικονομική ευχέρεια να προμηθευτούν από νωρίς ζωοτροφές είναι ελάχιστοι, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως καλαμπόκι και κριθάρι. Σε καλύτερη θέση φαίνεται ότι βρίσκονται όσοι κτηνοτρόφοι καλλιεργούν οι ίδιοι προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όπως μας εξηγούν, η υψηλή φορολογία δεν τους αφήνει να ανασάνουν, αφού έχει εκτοξεύσει σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος καλλιέργειας.

Γράφουν: Γιάννης Σάρρος, Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Μαρία Αμπατζή, Νικολέτα Τζώρτζη

 

Στερεά Ελλάδα: Λίγες οι εμπορικές πράξεις

Σε αναμονή και με το βλέμμα στραμμένο στις αγροτικές ενισχύσεις, βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στη Στερεά Ελλάδα για την αγορά ζωοτροφών . Όπως είναι γνωστό, η έλλειψη ρευστού χρήματος στην αγορά δεν ενθαρρύνει εμπορικές πράξεις αγοραπωλησίας ζωοτροφών από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο Νίκο Κατσούλα, από τον Σταυρό Λαμίας, «λίγοι είναι οι κτηνοτρόφοι που έχουν προμηθευτεί ζωοτροφές για τον χειμώνα που έρχεται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών την επόμενη περίοδο, λόγω της αποθήκευσης των ζωοτροφών από εμπόρους και γεωργούς. Βλέποντας αυτή την κατάσταση, οι δύο χαμένοι είμαστε εμείς οι κτηνοτρόφοι, που αγοράζουμε ακριβά και οι γεωργοί, που πουλάνε φθηνά την παραγωγή τους σε εμπόρους. Πρέπει να βρούμε μια λύση μεταξύ μας, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Μια συμβολαιακή σχέση με βάθος χρόνου μεταξύ κτηνοτρόφων, γεωργών και μεταποιητικών επιχειρήσεων πιστεύω να αποτελεί λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, διότι οι ζωοτροφές συντελούν σημαντικά στο κόστος παραγωγής της κτηνοτροφίας και κρίνουν τις τελικές τιμές των προϊόντων μας. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων από την εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών, θα υπάρχει έλλειψη κυρίως στο καλαμπόκι και το κριθάρι, λόγω της μειωμένης παραγωγής. Οι τιμές των ζωοτροφών από το εμπόριο κυμαίνονται για τη μηδική 16 έως 17 λεπτά το κιλό, για το καλαμπόκι 18 έως 19 λεπτά και για το κριθάρι 24 έως 25 λεπτά».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η προσπάθεια που καταβάλλει ο αγροτικός συνεταιρισμός Λαμίας, για την ενίσχυση της συμβολαιακής σχέσης παραγωγής μεταξύ του συνεταιρισμού, των γεωργών και των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Θεσσαλία: Κρίσιμο θέμα η ρευστότητα

Εντείνονται οι προετοιμασίες των Θεσσαλών κτηνοτρόφων για τον επικείμενο χειμώνα με την προμήθεια ζωοτροφών, προκειμένου να εξασφαλίσουν τροφή στα ζωντανά τους, ακόμη κι υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων προμηθεύεται καλαμπόκι, τριφύλλι και άχυρο και σε μικρότερο βαθμό κριθάρι, σόγια κ.ά.

Στη Θεσσαλία υπάρχουν δύο είδη κτηνοτρόφων. Αυτοί που κατέχουν εκτάσεις, στις οποίες είτε καλλιεργούν καλαμπόκι, τριφύλλι, είτε δεν τις παράγουν (λόγω κόστους) αλλά τις χρησιμοποιούν μόνο για την βοσκή των ζώων και οι… άκληροι, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται μετακινούμενοι, αναζητώντας στα βουνά της Πίνδου τη δωρεάν τροφή. Στην πρώτη περίπτωση ανήκουν οι «ακτήμονες» κτηνοτρόφοι, εγκατεστημένοι κυρίως στις πεδινές περιοχές, ενώ στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται οι βουνίσιοι. Αμφότεροι, όμως, προμηθεύονται από την αγορά επιπλέον ζωοτροφές, «για να βγει ο δύσκολος χειμώνας».

Όσον αφορά τις τιμές, στον κάμπο παρατηρείται μεγάλη διακύμανση, καθώς η ρευστότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στις συμφωνίες. Όποιος κτηνοτρόφος διαθέτει ρευστό (μικρή κατηγορία), φροντίζει να προμηθευθεί τις τροφές απευθείας από τον αγρότη, προφανώς σε καλύτερη τιμή. Η πλειοψηφία, όμως, των κτηνοτρόφων, ένεκα των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, αγοράζει από τον έμπορο, τον οποίο πληρώνει σε δόσεις, με το προβλεπόμενο καπέλο στην τελική τιμή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκο Παλάσκα, «η προμήθεια του καλαμποκιού παίζει από 15,5 έως 17 λεπτά και του τριφυλλιού από 13 ως 15 λεπτά. Στο άχυρο, ο κτηνοτρόφος επιβαρύνεται με τα έξοδα συλλογής και μεταφοράς».

Με την ευκαιρία, ο κ. Παλάσκας επισημαίνει την αναγκαιότητα αφενός μιας ευνοϊκής ρύθμισης των αγροτεμαχίων και τον χαρακτηρισμό τους ως δασική έκταση, με αφορμή τη σύνταξη των δασικών χαρτών (ακόμη παραμένει ως εκκρεμότητα) αφετέρου της στήριξης των αγροτών που παράγουν ζωοτροφές, διότι αν φύγουν κι αυτοί από το παιχνίδι, οι έμποροι με τις εισαγόμενες ποσότητες θα κάνουν πάρτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων.

Αν. Μακεδονία – Θράκη: Συσσωρεύονται τα προβλήματα στη σίτιση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, Χρήστος Τσέρνιος, επένδυσε στην γεωργία και παράγει το 70% των ζωοτροφών. Από τη μία, τα ζώα του δεν θα πεινάσουν, από την άλλη φορολογείται και για την αγροτική δραστηριότητα. Αναφορικά με τις ζωοτροφές, σημειώνει ότι στην αγορά δεν κινείται τίποτε. «Εδώ, αγοράζουμε καλαμπόκι από τον κάμπο της Δράμας, αλλά είναι όψιμα και δεν αλώνισαν. Η τιμή τώρα είναι χαμηλή, διαμορφώνεται στα 16-17 λεπτά και θα ήταν καλό να αγοράσουμε, αλλά δεν υπάρχει ρευστότητα. Θα προμηθευτώ τον επόμενο μήνα, όταν θα πληρωθεί η ενιαία ενίσχυση». Προτείνει το υπουργείο να πληρώνει έγκαιρα, για να μπορούν να αγοράζουν καλαμπόκι με χαμηλή τιμή, γιατί διαφορετικά θα περάσει στα χέρια των εμπόρων και θα ανέβει στα 22 λεπτά. Ο ίδιος καλλιεργεί καλαμπόκι για ενσίρωμα, βρώμη, μηδική, μπιζέλι και αγοράζει καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι στο Νευροκόπι σπέρνουν βρώμη για χόρτο. Οι συνάδελφοί του αντιμετωπίζουν, παράλληλα με τα τεράστια προβλήματα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες, αυξημένες τιμές στην αγορά των ζωοτροφών, καθώς η μεταφορά τους από τη Δράμα κοστίζει επιπλέον 2-3 λεπτά/κιλό. «Τα φορτηγά ανεβαίνουν στα ορεινά φορτωμένα με 10 τόνους και κάνουν πάνω από 1 ώρα». Ο κ. Τσέρνιος χρειάζεται 1 τόνο καλαμπόκι ημερησίως για να ταΐσει 100 αγελάδες.

ktinotrofiaΜετά την έντονη κακοκαιρία που βίωσαν πέρυσι, ήρθε ο καύσωνας το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να στερέψουν οι πηγές που πότιζαν τα ζώα. «Εδώ και τρεις μήνες ανεβάζω με βυτίο 6 τόνους νερό ημερησίως, 6 δρομολόγια, για να ποτίσω 100 αγελάδες, καθώς η κάθε μία πίνει 60 κιλά νερό. Όλη την ημέρα ανεβοκατεβαίνω στο βουνό». Η έλλειψη νερού ανεβάζει το κόστος σίτισης των ζώων και αυτό οφείλεται στην απουσία υποδομών. «Ζητάμε επανειλημμένα εγγράφως σαν Σύλλογος να γίνουν υποδομές, όπως μια υδατοδεξαμενή, για να συγκρατούμε τα βρόχινα νερά. Έχουν να γίνουν παρόμοια έργα από την εποχή των νομαρχιών. Τέτοια έργα μπορεί να υλοποιήσει και ο δήμος μέσω του ΠΑΑ. Φέτος, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους ορεινούς δήμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία 20 εκατ. ευρώ. Θα μπορούσε ο δήμος μας, από τις 200.000 ευρώ που έλαβε, τις 100.000 να τις δώσει στην κτηνοτροφία», προτείνει. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι πρότειναν να γίνουν έργα μέσω LEADER.

Δυτική Μακεδονία: Συντηρητικές κινήσεις κάνουν οι κτηνοτρόφοι

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν τις επιδοτήσεις οι κτηνοτρόφοι των Γρεβενών, για να μπορέσουν να προετοιμάσουν τις μονάδες τους ενόψει του χειμώνα. Αν και η προεργασία για την καλύτερη διαχείριση της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσής τους ξεκινά από νωρίς την άνοιξη, ωστόσο η αποθήκευση ζωοτροφών είναι δύσκολη, λόγω των οικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γρεβενών, Στέργιος Τσιμνιόπουλος κτηνοτρόφοι και αγρότες βρίσκονται σε στάση αναμονής. Όπως λέει, οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές αλλά η αγοραστική δύναμη των κτηνοτρόφων έχει μειωθεί σημαντικά. «Περιμένουν τις ενισχύσεις για την προμήθεια ζωοτροφών και κυρίως καλαμποκιού. Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες που καλλιεργούν ζωοτροφές είναι επιφυλακτικοί και τις κρατούν στις αποθήκες τους, γιατί φοβούνται ότι δεν θα πάρουν τα χρήματά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμνιόπουλος. Οι φετινές τιμές για το κριθάρι είναι στα 17-18 λεπτά και στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η αγορά του καλαμποκιού. Οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Γρεβενών κινήθηκαν συντηρητικά στην αγορά κριθαριού, ενώ σε σύνολο 350 , μέχρι στιγμής ελάχιστοι εφοδιάστηκαν καλαμπόκι, και μόνο με τις αναγκαίες ποσότητες, γιατί ξεκινούν οι γέννες των ζώων τους νωρίς. Πάντως, όπως λέει ο κ. Τσιμνιόπουλος, αν οι ενισχύσεις δοθούν τον Οκτώβριο, τότε η αγορά ζωοτροφών θα γίνει πλέον από τις αποθήκες και όχι από το χωράφι και σε υψηλότερες τιμές. «Είναι δυσάρεστο να βλέπουμε τη φετινή παραγωγή μας να καλύπτει τις υποχρεώσεις προηγούμενων ετών και να περιμένουμε τις επιδοτήσεις για να αγοράσουμε ζωοτροφές». χαρακτηρίζοντας, τέλος, τη χρονιά δύσκολη και από πλευράς καιρικών συνθηκών, με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα, τις βροχοπτώσεις της άνοιξης, που ήταν καταστροφικές για τους κτηνοτρόφους, και την παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού.

Δυτική Ελλάδα: Αγώνας επιβίωσης

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι καλούνται να προμηθευτούν τις απαραίτητες ζωοτροφές για τη σίτιση των ζώων τους για τον επερχόμενο χειμώνα και η οικονομική τους κατάσταση δεν τους το επιτρέπει. Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 300% σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Όπως μας είπε ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος των Νέων Αγροτών Αχαΐας, Παναγιώτης Ρέκκας, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, με τους κτηνοτρόφους να δίνουν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση τους. Ήδη, έχει εφοδιαστεί κατά το ήμισυ με τις ζωοτροφές που χρειάζεται για το κοπάδι του, κυρίως σανό, ενώ με δυσκολία θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις συμπυκνωμένες τροφές, όπως τα σιτηρά και τα ψυχανθή.

«Ελάχιστοι κτηνοτρόφοι, περίπου το 2% με 3%, έχουν αυτάρκεια στις ζωοτροφές. Τα πράγματα γίνονται ολοένα και δυσκολότερα, αν αναλογιστεί κανείς το αυξημένο κόστος παραγωγής και την τιμή του γάλακτος, που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2000», μας εξηγεί ο κ. Ρέκκας.

Ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών, Κωνσταντίνος Βαρβαρέσος, τονίζει πως δειλά-δειλά, ο κτηνοτρόφος του νομού τώρα αρχίζει να εφοδιάζεται τις απαραίτητες ζωοτροφές, με την Ένωση να βρίσκεται στο πλευρό του παρέχοντας τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Τη μερίδα του λέοντος στις ζωοτροφές κατέχει το καλαμπόκι, το κριθάρι και το τριφύλλι, ακολουθεί το σιτάρι, η βρώμη και άλλα ψυχανθή.