Περιορισμένο το ενδιαφέρον για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Αρκετά είναι τα ερωτήματα που έχει δεχθεί τα τελευταία 24ωρα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών από παραγωγούς σχετικά με το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές (10/4/2023), η ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποδοχή αιτημάτων επιδότησης αναμενόταν να λειτουργήσει από μέρα σε μέρα. Ωστόσο, το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, καθώς οι ανάγκες του μέσου αγρότη δεν καλύπτονται, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γραμματέας του ΠΣΑΦ, Κώστας Γιωτάκος:

«Συνήθως οι παραγωγοί ρωτάνε για το κόστος, που στην περίπτωση ενός συστήματος 10 κιλοβάτ ανέρχεται σε περίπου 13.000 ευρώ χωρίς την μπαταρία. Δεδομένης της φύσης του επαγγέλματος, θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος ένας αγρότης να αποθηκεύει ενέργεια και επομένως να δαπανήσει επιπλέον χρήματα για αγορά μπαταρίας, παρά το γεγονός ότι του δίνεται αυτή η δυνατότητα. Πάντως, οι ανάγκες μιας μέσης ποτιστικής καλλιέργειας περίπου 80-100 στρεμμάτων υπερβαίνουν κατά πολύ τη διαθέσιμη μέγιστη δυναμικότητα ενός τέτοιου συστήματος, καθώς απαιτείται τουλάχιστον διπλάσια ή τριπλάσια ισχύς για να ρευματοδοτήσει τις ανάγκες της (τουλάχιστον 25-35 kW)».