Περιορισμοί νερού και αντιδράσεις στον ηλειακό κάμπο

Προβληματισμένη η αγροτική κοινότητα - Υπερασπίζεται τη διατήρηση αυστηρού πλαισίου κατανομής ο ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειού
04/05/2025
4' διάβασμα
periorismoi-nerou-kai-antidraseis-ston-ileiako-kabo-352145

Η νέα αρδευτική περίοδος στον ηλειακό κάμπο ξεκινά υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης και έντασης, καθώς παραγωγοί αραβόσιτου εκφράζουν αντιδράσεις σχετικά με την επάρκεια της διαθέσιμης παροχής νερού. Από την πλευρά του, ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού – Αλφειού υπερασπίζεται τη διατήρηση αυστηρού πλαισίου κατανομής, επικαλούμενος τη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος και την ανάγκη ισόρροπης διαχείρισης καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ωστόσο, ο προβληματισμός της αγροτικής κοινότητας είναι διάχυτος, κάτι που εκφράζεται σε επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Παραγωγών Ηλειακού Κάμπου», με αποδέκτες τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Φίλια, και τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, Παναγιώτη Παρασκευόπουλο. Όπως επισημαίνεται στο περιεχόμενό της, πέρα από την αγωνία για την επιβίωση των καλλιεργειών, διακυβεύεται και η οικονομική επιβίωση της τοπικής κοινωνίας.

«Ζήτημα επιβίωσης και αξιοπρέπειας»

Η «Ένωση Παραγωγών Ηλειακού Κάμπου» έχει ήδη προχρηματοδοτήσει με 2,5 εκατομμύρια ευρώ αγροτικά εφόδια, για να στηρίξει τους παραγωγούς, κάτι που αυξάνει τον οικονομικό κίνδυνο σε περίπτωση απώλειας της σοδειάς. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι ο συνεταιρισμός εκπροσωπεί 180 ενεργά μέλη παραγωγών, ενώ ακόμα 180 μη μέλη καλλιεργούν στον ίδιο πυρήνα, με 14.000 στρέμματα αραβόσιτου ήδη σε φάση ανάπτυξης υψηλής υδατικής ανάγκης. Η «Ένωση» ζητά την απρόσκοπτη και επαρκή παροχή νερού, αλλά και την άμεση συνεργασία με τις αρχές για τη διαμόρφωση σχεδίου διαχείρισης της κρίσης. «Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης και αξιοπρέπειας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Από τη μεριά τους, οι παραγωγοί καλαμποκιού που είναι μέλη στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, μέσω του προέδρου, Χρήστου Παλαιολόγου, εκφράζουν και εκείνοι την ανησυχία τους και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος παροχής αρδευτικού νερού τουλάχιστον για την περίοδο του φυτέματος. Σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο, ο ΤΟΕΒ καλύπτει 50.000 στρέμματα, από τα οποία τα 30.000 είναι καλλιέργειες καλαμποκιού που έχουν ήδη σπαρθεί και χρειάζονται άμεσα νερό.

Συνολικός σχεδιασμός

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι, εφόσον δεν ακολουθηθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα, τον Αύγουστο δεν θα υπάρχει καθόλου νερό, προσθέτοντας πως ο σχεδιασμός δεν αποσκοπεί μόνο στην επιβίωση για τη φετινή χρονιά, αλλά και στη διατήρηση αποθεμάτων για τις επόμενες αρδευτικές περιόδους. Προσθέτει, μάλιστα, ότι αποτελεί ευθύνη του Οργανισμού η εξυπηρέτηση όλων των παραγωγών, είτε καλλιεργούν καλαμπόκια, είτε ντομάτες και καρπούζια και πως από το τέλος της προηγούμενης αρδευτικής περιόδου, ήταν ξεκάθαρη από την πλευρά τους η ανάγκη αλλαγής του τρόπου άρδευσης μπροστά στις νέες συνθήκες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς είχε ξεκινήσει την προετοιμασία και είχε αναλάβει πρωτοβουλίες συνολικά για το θέμα της άρδευσης των καλλιεργειών. Υπήρξε συνεργασία με δύο σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, τη Γεωπονική και τον καθηγητή Παντελή Μπαρούχα και τη Γεωλογική και τον καθηγητή Παύλο Αβραμίδη. Η συνεργασία εξασφάλισε δύο συστήματα για online αποστολή δεδομένων για τα αποθέματα νερού στο αρδευτικό σύστημα Αλφειού – Πηνειού της Ηλείας, από το οποίο αρδεύονται και πολλές καλλιέργειες στη Δυτική Αχαΐα.

Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Φίλιας, φέτος δεν υπάρχει μόνο ένα παροχόμετρο, αλλά 20. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθείται άμεσα και αποτελεσματικά το σύστημα και γνωρίζουμε πού χάνεται νερό, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι απώλειες. Επιπλέον, η περιφερειακή Αρχή διασφάλισε τη λειτουργία 40 διαφορετικών μετεωρολογικών σταθμών και παροχή δορυφορικών εικόνων, που θα παρέχουν στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τις ανάγκες άρδευσης του εδάφους ανά περιοχή, ακόμα και ανά χωράφι. Συνεπώς, θα ρυθμίζεται αναλόγως η τροφοδοσία νερού μέσω αντλιοστασίων, ώστε το νερό να καταλήγει εκεί όπου χρειάζεται κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες του εδάφους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: