Περίπατος στους «δρόμους αμυγδαλιάς» στο Συκούριο

Μια πρωτοβουλία του Δήμου Τεμπών και τοπικών συλλόγων

Στην Ελλάδα, τα πρώτα λευκά λουλούδια στις αμυγδαλιές, οι οποίες, κατά την παράδοση, βιάζονται να ανθίσουν, σηματοδοτούν δειλά-δειλά τον ερχομό της άνοιξης και φέρουν μια αίσθηση αισιοδοξίας για τη νέα εποχή. Γυμνά δέντρα μεταμορφώνονται σε λευκά ευωδιαστά «σύννεφα», καθώς τα λουλούδια των αμυγδαλιών ανθίζουν και πιστοποιούν την αναγέννηση που φέρνει η άνοιξη. Τα τοπία μετατρέπονται σε πραγματικά θεαματικά σκηνικά.

Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινάει, συνήθως, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου –ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία– και διαρκεί περίπου 2-3 εβδομάδες.

Περίπατος

Για πρώτη φορά, ο Δήμος Τεμπών προγραμμάτισε και πραγματοποίησε περίπατο σε αγροτικούς δρόμους όπου υπάρχουν χωράφια με ανθισμένες αμυγδαλιές, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ζήσουν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Οι ανθισμένες αμυγδαλιές στην αγροτική περιοχή του τέως Δήμου Νέσσωνος δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο, μοναδικό στην ελληνική ύπαιθρο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου πρώην Δήμου Νέσσωνος και Ελάτειας, Κώστας Αποστόλου. Επιπλέον, ο γεωπόνος Γιώργος Γερογιάννης μίλησε στους συμμετέχοντες για το διατροφικό όφελος της αμυγδαλιάς, ενώ ο Δήμος Τεμπών, με τη συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών περιοχής Συκουρίου, προσέφερε στους συμμετέχοντες νερό και σοκολατάκια που ετοίμασαν οι γυναίκες του Συλλόγου, με πρώτο συστατικό το αμύγδαλο.

Διοργάνωση

«Για πρώτη φορά, φέτος, διοργανώσαμε δειλά-δειλά τον περίπατο σε αγροτικούς δρόμους, όπου υπάρχουν χωράφια με ανθισμένες αμυγδαλιές. Δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες για μια χαλαρή βόλτα κάτω από τα ανθισμένα και ευωδιαστά δέντρα. Ιδανικό για όσους αναζητούν μια πιο γαλήνια εμπειρία, μακριά από πλήθη και θορύβους της πόλης. Για εμάς, στον Δήμο Τεμπών, οι ανθισμένες αμυγδαλιές συμβολίζουν την άνοιξη, την ομορφιά και το νέο ξεκίνημα. Εκτός από τα βαθύτερα αυτά νοήματα και τους όποιους συμβολισμούς, οι ανθισμένες αμυγδαλιές αποτελούν αναμφίβολα ένα υπέροχο θέαμα που σπάνια συναντά κανείς», αναφέρει ο δήμαρχος, Γιώργος Μανώλης.

Ο ίδιος συνοψίζει: «Δίνουμε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ζήσουν μερικές ώρες μέσα στα άνθη και να ξαναγεννηθούν μέσα από την ανοιξιάτικη ζωντάνια της φύσης».