Περισσότεροι οι φετινοί έλεγχοι στην αγορά από μεικτά κλιμάκια 

Περισσότεροι οι φετινοί έλεγχοι στην αγορά από μεικτά κλιμάκια 
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Αυξημένοι σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν τη φετινή περίοδο των γιορτών του Πάσχα στην αγορά από μεικτά κλιμάκια στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που κατήρτισε το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ). Αυτό ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, σύμφωνα με την οποία στο πλαίσιο των ελέγχων κατασχέθηκαν συνολικά 4.362 κιλά οπωροκηπευτικών, μεταξύ άλλων προϊόντων. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Περισσότερους από 1.200 ελέγχους διενήργησαν ανά την επικράτεια από τις 12 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου στοχευμένων δράσεων για την περίοδο των εορτών του Πάσχα 2018, 156 μεικτά κλιμάκια υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τα κλιμάκια σχηματίστηκαν με τη συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας, της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Περιφερειακών Ενοτήτων, του Δήμου Αθηναίων και τη συνδρομή των τοπικών αστυνομικών αρχών.

-Διαφήμιση-

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 1.205 έλεγχοι από 156 μεικτά κλιμάκια για την περίοδο του Πάσχα του 2018, ενώ αντίστοιχα το 2017 είχαν υλοποιηθεί 767 έλεγχοι από 76 κλιμάκια και 547 έλεγχοι από 47 κλιμάκια το 2016. Λαμβάνοντας ως έτος βάσης το 2016, η αύξηση των δράσεων για το 2017 ανήλθε σε 40% και για το 2018 σε 120%. Στην ίδια λογική, η ποσοστιαία αύξηση στη συγκρότηση των μικτών κλιμακίων σε σχέση με το 2016 ήταν 62% για το 2017 και 232% για το 2018.

Ο υπερδιπλασιασμός της συγκρότησης μικτών κλιμακίων αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των ελεγκτικών αρχών, στόχος που αποτέλεσε μέρος του Στρατηγικού Προγραμματισμού του ΣΥΚΑΠ από το 2016.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των ανωτέρω ελέγχων, κατασχέθηκαν συνολικά 4.362 κιλά οπωροκηπευτικών, εκ των οποίων 2.122 κιλά στην Αττική και 2.098 κιλά στην επικράτεια. Επίσης, κατασχέθηκαν 16.484 κιλά άλλων ειδών όπως είδη οικιακής χρήσης, είδη ρουχισμού, είδη υποδημάτων, χαλιά, αξεσουάρ και διάφορα άλλα. 

Eνδεικτικά, οι διαφυγόντες δασμοί που προέκυψαν από έλεγχο σε μια επιχείρηση στον νομό Ημαθίας, όπου διαπιστώθηκε η μη έκδοση φορολογικών παραστατικών, ανέρχονται σε 418.087,60 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και διερευνώνται περεταίρω οι υποθέσεις που εμπίπτουν στη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία. Οι ανωτέρω έλεγχοι είναι ανεξάρτητοι και πέραν των καθ’ ύλη και κατά τόπους ελέγχων της αγοράς, εκάστης υπηρεσίας, που πραγματοποιήθηκαν το ανωτέρω διάστημα.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki