Η περσινή σεζόν ανέβασε πιο ψηλά τον πήχη για το μαλακό σιτάρι

«Παράθυρα ευκαιρίας» για πωλήσεις πάνω από τα 20 λεπτά/κιλό αναζητούν οι παραγωγοί

Λίγες εβδομάδες απομένουν ακόμα μέχρι τα αλώνια στη Δυτική Μακεδονία, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται η πλειονότητα του μαλακού σιταριού της χώρας. Αυτή την περίοδο, τα στάχυα βρίσκονται στο «δέσιμο» και, όπως δηλώνουν στην «ΥΧ» οι παραγωγοί, ο καιρός δεν βοηθάει σε επίπεδο βροχοπτώσεων, καθώς οι λίγες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα ήταν σποραδικές και μικρής διάρκειας.

Το στοίχημα για τους παραγωγούς είναι αν θα διατηρηθούν οι περσινές ικανοποιητικές αποδόσεις, αλλά και το κατά πόσο θα εμφανιστούν τα «παράθυρα ευκαιρίας» που επέτρεψαν σε ορισμένους να πουλήσουν σε τιμές ακόμα και πάνω από τα 20 λεπτά/κιλό, κυρίως προς το τέλος της περσινής σεζόν. Ευνοϊκή εξέλιξη συνιστά και η στροφή των κτηνοτρόφων στις απευθείας αγορές από τους γεωργούς.

Όψιμη φαίνεται η χρονιά

«Η χρονιά διακρίνεται από οψιμότητα. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα μπούμε στα αλώνια μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Μπάμπης Ορφανίδης, παραγωγός από τη Δεσκάτη Γρεβενών.

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις ποιοτικές προδιαγραφές και για τις αποδόσεις. Σαφώς τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό. Πριν από λίγες μέρες, έριξε μια βροχή, αλλά ήταν μικρής διάρκειας. Υπάρχει ανησυχία ότι μετά από τις περσινές ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις, φέτος θα είμαστε πιο χαμηλά. Πέρσι, υπήρξαν χωράφια στην περιοχή που ξεπέρασαν ακόμα τα 600 ή και τα 700 κιλά/στρέμμα»

Στο Κιλκίς, οι αποδόσεις ήταν, σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Πολυχρονίδη, συγκριτικά χαμηλότερες, αλλά ικανοποιητικές: «Στην περιοχή μας, ο μέσος όρος ανήλθε σε 300 κιλά. Ωστόσο, όσοι είχαν ποσότητες να διαθέσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, πέτυχαν ιδιαίτερα καλές τιμές», εξηγεί στην «ΥΧ».

«Προσωπικά, δεν είχα μεγάλες ποσότητες. Διέθεσα περί τους 200 τόνους σε κτηνοτρόφους. Κάποια πουλήθηκαν σε τιμή παραγωγού πάνω από 20 λεπτά/κιλό. Άλλες χρονιές δεν ξεπερνούσε τα 16 λεπτά, επομένως έμεινα ικανοποιημένος. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με άλλα δημητριακά, ιδίως με το καλαμπόκι», συμπληρώνει. Ο κ. Ορφανίδης διευκρινίζει, πάντως, ότι η πλειονότητα των παραγωγών πούλησε σε χαμηλότερες τιμές «στα αλώνια ή λίγο αργότερα και στα 14-15 λεπτά. Η κατάσταση ρευστότητας των παραγωγών δεν είναι καλή και οι μύλοι ποτέ δεν ξεμένουν από προϊόν, επομένως ο αγρότης δυσκολεύεται να εξασφαλίσει μια βιώσιμη τιμή. Πάντως, πράξεις γίνονταν μέχρι και τον Μάρτιο, σε σαφώς υψηλότερες τιμές».

Ακριβότερο το εισαγόμενο

Λόγω της πανδημίας, οι αλευρόμυλοι προμηθεύονται τους τελευταίους μήνες μαλακό σιτάρι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών σε όλο και υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, Δημήτρη Χαλάτσογλου.

«Υπήρξαν πράξεις με εισαγόμενο προϊόν πρωτεΐνης 13%-14% από Ρωσία και Βουλγαρία στα 240 και 250 ευρώ/τόνο», σημειώνει.

.Για φέτος υπογραμμίζει ότι υπάρχει το ερώτημα αν το εγχώριο σιτάρι, λόγω των καιρικών συνθηκών, θα έχει καλές προδιαγραφές. Τέλος, αναφέρει ότι η καταναλωτική δύναμη των καταναλωτών έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 20% μέσα στην πανδημία, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην αλευροβιομηχανία.

Δίνουν ανάσα οι συμφωνίες με κτηνοτρόφους

Όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι αναζητούν δημητριακά για τα ζώα τους, έτσι ώστε να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις απέναντι στα τυροκομεία για την παράδοση των συμφωνηθεισών ποσοτήτων γάλακτος.

Το υψηλό σε πρωτεΐνες μαλακό σιτάρι αποτέλεσε και πέρυσι ένα ελκυστικό προϊόν για ορισμένες γαλακτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις.

«Υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από κτηνοτρόφους που προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να παρακάμψουν τους μεσίτες, αν και όσοι ανήκουν σε συνεταιρισμούς προμηθεύονται τις ζωοτροφές σε πολύ καλύτερες τιμές», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης, ενώ ο κ. Πολυχρονίδης συμπληρώνει ότι «έγιναν πωλήσεις σε κτηνοτρόφους ακόμα και στα 22 λεπτά».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021