Πεσμένες οι τιμές στα απούλητα αμνοερίφια, μέχρι και 4 ευρώ το κιλό

Αντιμέτωποι με σοβαρές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων, που οδήγησε σε θανάτωση πάνω από 80.000 ζώα σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και τους περιορισμούς που αποφασίστηκαν στη διακίνηση ζώων, ήρθαν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης το φετινό Πάσχα και την Πρωτομαγιά, βιώνοντας τις ελλείψεις σε υποδομές.
Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, εξηγεί ότι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, μην έχοντας τα επαρκή σφαγεία της Θεσσαλίας, δεν μπόρεσαν να πουλήσουν. «Έμειναν αρκετές χιλιάδες ζώα απούλητα, κυρίως κατσίκια, τα οποία μάλιστα είναι εμπορεύσιμα ιδίως το Πάσχα, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι τώρα αρκετά χαμηλότερες, έως και στα 4 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ανάγκη του κτηνοτρόφου και την κατάσταση του ζώου που αποκόπηκε από τη μάνα», περιγράφει. Οι τιμές για το σφάγιο κινήθηκαν στα 9-10 ευρώ το κιλό.
Ο ίδιος αναφέρει ότι, σε περιοχές με κρούσματα ευλογιάς, τα αμνοερίφια πουλήθηκαν χωρίς συκωταριές, ενώ ορισμένοι έμποροι αφαιρούσαν και το κεφάλι, το οποίο κανονικά ζυγίζεται. Τονίζει, μάλιστα, ότι το Πάσχα απαγορεύθηκε η μετακίνηση ζώντων ζώων για σφαγή, αλλά την ίδια στιγμή, με στόχο να πέσουν οι τιμές στα ντόπια για τους καταναλωτές, έγιναν εισαγωγές ζώων από την Ουγγαρία, μία χώρα με κρούσματα αφθώδους πυρετού. Η απάντηση της πολιτείας στους κτηνοτρόφους ήταν ότι οι κτηνίατροι θα εξέταζαν οπτικά τα ζώα και σε περίπτωση υποψίας θα γινόταν εξέταση αίματος· έλεγχοι που είναι οι καθιερωμένοι.
«Όχι» σε οριζόντια αποζημίωση
Ο κ. Δημόπουλος σημειώνει ότι η ενίσχυση ζωοτροφών, που θα δοθεί οριζόντια, ως αποζημίωση για τις συνέπειες της καραντίνας (σ.σ. ακούγεται ότι θα είναι 6 ευρώ ανά ζώο για έναν μήνα), θα είναι ελάχιστη για τους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που βίωσε πολύμηνους περιορισμούς.
Η απόγνωση των συναδέλφων του αποτυπώνεται στα στοιχεία απογραφής των αιγοπροβάτων της περιφέρειας, που δείχνουν μείωση από το 2015 μέχρι σήμερα των εκτροφών κατά 51% και των ζώων κατά 48%, ήτοι από 1.218.165 έπεσαν στα 632.141 ζώα, με απογραφή στις 15 Δεκεμβρίου 2024. Ο απολογισμός της φετινής χρονιάς θα συμπεριλάβει και τις θανατώσεις προβάτων, εξαιτίας της ευλογιάς, που ξεπέρασαν τις 80.000. Παρά τη δραματική μείωση, η τιμή παραγωγού στο γάλα πέφτει.
Οι κτηνοτρόφοι μετρούν μεγάλες απώλειες εισοδήματος λόγω και των μειωμένων επιδοτήσεων την τελευταία δεκαετία. «Μια μέση κτηνοτροφική εκμετάλλευση έχασε πάνω από 100.000 ευρώ, γιατί εκτός από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις υπολογίζονται τα στρέμματα βοσκότοπων», καταλήγει.