Πέθανε ο μεγάλος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα θρηνεί την απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες όλων των εποχών: Του οικουμενικού Βαγγέλη Παπαθανασίου (1943-2022).
 
Ευρύτερα γνωστός ως #Vangelis, ο Έλληνας δημιουργός μεγαλούργησε σε πληθώρα μουσικών ειδών και μέσων και λατρεύτηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
 
 

Ξεκίνησε από τη μουσική μπάντα των Forminx, πήρε εισιτήριο για διεθνή καριέρα μέσα από το έργο του στους θεϊκούς Aphrodite’s Child (μαζί με Ντέμη Ρούσο) και στη συνέχεια χάραξε ένα υπέροχο προσωπικό μονοπάτι, χωρίς να λείπουν οι συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες του πενταγράμμου (αγαπημένη μας αυτή με τον Τζον Άντερσον των θρυλικών Yes).

Η συμβολή του στο σινεμά είναι τεράστια, καθώς έγραψε τη μουσική για πλειάδα πασίγνωστων ταινιών που δικαίως του εξασφάλισαν παγκόσμια φήμη. Ανάμεσά τους, «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (για τους οποίους τιμήθηκε με Όσκαρ) και η λατρεμένη δυστοπική μουσική επένδυση που απογείωσε το αριστούργημα του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Blade Runner».
 
Πειραματίσθηκε με πληθώρα μουσικών ειδών, διευρύνοντας τους ορίζοντες του εφικτού όσον αφορά τον ηλεκτρονικό ήχο -τον οποίο κυριολεκτικά απογείωσε στα αστέρια.
 
 
Οι συνθέσεις του έντυσαν μεγάλα καλλιτεχνικά δρώμενα και αθλητικές διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002, ενώ έφτασε στο σημείο να γίνει ο εκλεκτός των διαστημικών υπηρεσιών (NASA, ESA), συνοδεύοντας μουσικά τις αποστολές τους.