Πετρέλαιο, ρεύμα και λιπάσματα αύξησαν το ενδιαφέρον των παραγωγών για την «Κάρτα του Αγρότη»

Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανταποκριθεί

Σημαντική αύξηση του αριθμού των παραγωγών που έχει αιτηθεί μέχρι στιγμής από την Τράπεζα Πειραιώς την «Κάρτα του Αγρότη» καταγράφεται σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η οικονομική αδυναμία εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων και η ανταπόκριση ενός μόνο τραπεζικού ιδρύματος στην πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους αύξησης των αιτημάτων προς την Πειραιώς.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, από τις 8 Φεβρουαρίου 2022, οπότε και ξεκίνησε η υποδοχή των αιτημάτων των ενδιαφερομένων για την «Κάρτα του Αγρότη» από την Τράπεζα Πειραιώς, η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών θέλει να καλύψει τις ανάγκες της για την αγορά πετρελαίου, αγροτικών εφοδίων κυρίως λιπασμάτων, ενώ πολλοί αιτούνται την Κάρτα, προκειμένου να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι φέτος η παροχή της Κάρτας έγινε νωρίτερα σε σχέση με πέρσι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακριβώς τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Πώς λειτουργεί η Κάρτα

Υπενθυμίζεται ότι κάθε κάρτα έχει πιστοδοτικό όριο συνδεδεμένο με την ετήσια επιδότηση που λαμβάνει ο αγρότης. Ουσιαστικά, η «Κάρτα του Αγρότη» προεξοφλεί μέρος των ετήσιων αγροτικών επιδοτήσεων που δικαιούται ο κάθε παραγωγός, προσφέροντάς του άμεσα τη ρευστότητα για τις ανάγκες της παραγωγής του.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022